Onderhoudsbeurt caravan camper
Voorkom pech onderweg!

Alles over de onderhoudsbeurt voor je kampeermiddel

Voorkom pech: Plan een onderhoudsbeurt!

Het lijkt misschien nog ver weg, maar toch is het goed om eens na te gaan denken over een onderhoudsbeurt voor je camper, caravan of vouwwagen. Je gebruikt je kampeervriend dan maar een paar weken per jaar, toch heeft zo’n voertuig regelmatig onderhoud nodig om pech langs de weg te voorkomen. Wil je natuurlijk niet! Daarom hier alles over de onderhoudsbeurt voor je kampeermiddel! 

Onderhoudsbeurt Kampeermiddel

Zinderend warme campings, zwoegend de bergen door, files. Het is allemaal niet echt leuk voor je camper, caravan of vouwwagen. En van lang stilstaan in de stalling knapt je kampeermiddel ook niet echt op. Een controle van je caravan of vouwwagen is niet verplicht, maar wel heel verstandig om te doen. Om ellende onderweg te voorkomen is het belangrijk om elke twee jaar een onderhoudsbeurt uit te laten voeren. 

Naar de BOVAG

Het beste ga je naar een BOVAG gecertificeerd bedrijf voor het onderhoud. Zo weet je zeker dat de caravan, camper of vouwwagen na controle voldoet aan alle wettelijke eisen. De gecertificeerde keurmeester checkt je kampeermiddel aan de hand van een lange checklist. Na de onderhoudsbeurt krijg je een sticker en een keuringsrapport mee, dit is ook handig als je ooit tot verkoop over wilt gaan. Dan weet je wat er precies is vervangen of gerepareerd. Daarnaast krijgt je standaard zes maanden garantie op alle onderhouds- en reparatiewerkzaamheden aan een caravan of vouwwagen en drie maanden bij onderhoud aan een camper. 

koppeling neuswiel

Onderhoudsbeurt voor caravans & vouwwagens 

Caravans en vouwwagens worden lekker in de watten gelegd tijdens een beurt. Op maar liefst 60 verschillende punten wordt de sleurhut of klapkar gecontroleerd. Ze kijken dus niet alleen maar of je knipperlicht het nog wel doet! Uiteraard wordt het hele onderstel grondig onder de loep genomen; koppeling, chassis, dissel, neuswiel, uitdraaisteunen, as(sen), naven, veren en schokdempers. De remmen worden afgesteld en worden gecontroleerd op de remmentestbank. En natuurlijk wordt de staat van je banden gecheckt. Door lang stil te staan en een zware belasting van je caravan verouderen je banden een stuk sneller dan personenwagenbanden en kunnen ze poreus worden. En dat is link, want dan kan je een klapband krijgen. Vervang je banden daarom elke 6 jaar!

Campers – boven op de APK. 

Campers vallen onder de wettelijke regels van de APK. Je moet je camper, net als je gewone auto, periodiek APK laten keuren. Wat tijdens een APK niet gebeurt is een controle van het leefgedeelte, wat ze ook wel de ‘opbouw’ noemen. Gelukkig bestaat er sinds dit jaar een BOVAG onderhoudsbeurt speciaal voor campers die de opbouw wél onder de loep neemt. Het leefgedeelte van de camper wordt dan gecheckt op ruim 30 punten. Ze doen dan bijvoorbeeld een uitgebreide bodemcontrole, vochtmeting en checken en het watersysteem en de elektriciteit. 

Gas Installatie Kamperen

De Gas-check

Zowel voor caravans en vouwwagens als voor campers wordt de gasinstallatie gecontroleerd. Met zo’n ontvlambaar goedje op reis, is het toch wel fijn als het allemaal goed blijft werken. Tijdens de onderhoudsbeurt wordt de gasleiding afgeperst tegen lekken. Ook de gasdichtheid en drukregelaar worden gecontroleerd. En natuurlijk kijken ze naar de welbekende gasslang! Een gasslang heeft na vier jaar meestal zijn beste tijd gehad en dan is het advies om ‘m te vervangen. Er kunnen namelijk door uitdroging scheurtjes in de slang ontstaan. Wil je zelf checken hoe oud de gasslangen zijn? Op de gasslang staat het jaartal van productie vermeld. 

Bandenspanning checken

Doe het zelf

Je kunt tussen twee onderhoudsbeurten door nog veel meer zelf doen om je kampeervoertuig een beetje in shape te houden. Check bijvoorbeeld regelmatig de bandenspanning van je banden. De juiste bandenspanning kan je vinden in het instructieboekje van je caravan, camper of vouwwagen.
Na een kampeervakantie doe je er verstandig aan om al het water af te tappen en  get te ventileren om vocht en schimmel geen kans te geven. De rubbers en scharnieren houd je langer goed door ze schoon te maken en eventueel in te spuiten met siliconenspray.

Wil je graag een afspraak maken voor het onderhoud van je kampeermiddel, zoek hier dan de dichtstbijzijnde BOVAG Keurmeester bij jou in de buurt. Nog wat andere tips voor het plannen van een onderhoudsbeurt van je caravan, vind je hier! Ben je een tentkampeerder, lees hier dan alles over het schoonmaken van je tentdoek

I love kamperen