Waarom is de ene campingstoel €30,- en de andere €300,- euro? Welke stoel past bij jou en welke mogelijkheden zijn er nog meer om lekker te zitten op de camping? Je brengt op een campingstoel waarschijnlijk redelijk wat uren door in een gemiddelde zomervakantie, dus het is de moeite waard om aandacht te besteden aan welke campingstoel bij je past. Er is wel degelijk kwaliteitsverschil en toch hoeft een dure stoel niet altijd de beste optie te zijn. Wij hebben ons er in verdiept en delen onze eigen ervaringen!
Zoeken naar de juiste campingstoel
We hebben zelf even moeten zoeken naar een fijn exemplaar en we hebben al meerdere campingstoelen gekocht en versleten. Inmiddels hebben we een setje bij elkaar dat goed bevalt, maar dat was niet altijd zo. Te laag, te gammel, te klein, te groot, te zwaar, van die dingen. Er zijn meer kampeerders die deze struggle kennen, dus wij geven je in dit artikel antwoord op de vraag: Wat maakt een stoel goed?
Verschillende categorieën
Om het overzichtelijk te maken hebben we de verschillende categorieën voor je uitgewerkt, zodat jij snel kunt kijken wat bij je past. En misschien kom je nog wel op ideeën! Zo zijn er stoelen die je ook lekker thuis in de kamer neer kunt zetten, of misschien ga je voor een opblaasbare bank 😉 Spoiler: Er is voor ieder wat wils. Dus, lees even mee!
Inhoud van dit artikel over de campingstoel
Campingstoel: materialen en afwerking (<–antwoord op de vraag: “Waarom die ene 30 euro is en die andere 300 euro)
Wat past bij jou?
Soorten campingstoelen
– Standenstoel
– Relaxstoel
– Vouwstoel
– Strandstoel
– Vlinderstoel
– Kinder campingstoel
– Opblaasbare banken en stoelen
Onze campingstoel ervaring en welke campingstoelen wij nu hebben
Campingstoel: materialen en afwerking
Wanneer je wel eens in een kampeerwinkel hebt gestaan bij zo’n wand met 40 verschillende stoelen ken je het gevoel van: ‘Ok, nice… maar welke?!’ Er zijn heel veel merken en nog meer uitvoeringen. De ene oogt leuk, de ander stevig en de prijsverschillen zijn groot. Wat maakt een goede campingstoel goed? Wat is het verschil tussen die hele goedkope en die van een duurder kampeermerk? Wij hebben wat specialisten op dit gebied en dit zijn de belangrijkste punten:
Technische aspecten van een kampeerstoel
- Er zijn stoelen van staal en aluminium. Staal is voordeliger, maar zwaarder. Wanneer gewicht bij jou een aandachtspunt is, kun je hier rekening mee houden. Staal kán sterker zijn, maar dan ligt ook weer aan de gebruikte dikte.
- Er zijn verschillen in gebruikte stof voor de zitting. Nu zijn er veel zittingen van zogenaamd ‘3D mesh’ met een open structuur. Dat ademt en kan goed tegen een bui regen. Het wordt momenteel veel verkocht, ook omdat het een moderne uitstraling heeft en veel mensen het op dit moment mooi vinden. Je kunt ook kiezen voor een polyester zitting. Daar is dan weer verschil in een 600D en een 400D polyester. Een technisch verhaal, maar in alle stoffen zit een prijsverschil. 600D is wat duurder, steviger en gaat bij intensief gebruik langer mee.
- Wanddikte van het metaal. Een campingstoel met een onderstel van 1,2 mm metaal is steviger dan een zelfde model met 0,8 mm.
- Je ziet nu stoelen met een afwerking met hout of bamboe. Dat is duurder dan metaal of kunststof, maar heeft een andere uitstraling. Hier komt natuurlijk ook persoonlijke smaak bij kijken: wat vind je mooi? Dan is er ook weer nuance, welke soort hout is gebruikt en met welke herkomst?
- De ergonomische aspecten van een stoel verschillen veel. Zo zijn er stoelen met uitgebreide armleggers, extra hoofdkussens of lendensteunen. Dit zijn goede opties voor mensen met rugklachten, maar deze campingstoelen kosten wat meer.
- Natuurlijk is er ook gewoon een kwestie van merkbeleving en massa: de prijsvechters (zoals bijvoorbeeld Action of Lidl maar ook specifieke kampeermerken) hebben af en toe een goedkope stoel van goedkope materialen en laten er direct heel veel maken. Daar staat tegenover dat een kwalitatief kampeermerk verschillende collecties heeft, (vaak maar niet altijd) de betere materialen gebruikt, goede service en garantie biedt en ook nog een ander imago heeft. Dat geldt natuurlijk voor heel veel producten.
Welke campingstoel moet ik kiezen?
Het leuke is: jij mag kiezen wat je wil kopen! Over het algemeen ga je je niet in een winkel staan afvragen van welk hout de leuning is en welke soort polyester is gebruikt. Staat het leuk, zit het lekker en wat kost een campingstoel, dat is meer wat we ons afvragen, toch? Maar deze technische punten verklaren wél prijsverschillen en dat is interessant. In een online winkel kun je vaak specifieke productinformatie terugvinden in de beschrijving, in een fysieke winkel staat het soms op het kaartje of kun je het navragen.
Er is ook een overweging op de manier waarop je de stoelen gaat gebruiken. Onze kinderen wegen weinig en zitten sowieso amper op hun billen. Te druk met spelen. Voor hen hebben we dan ook twee voordelige campingstoelen of speciale kinder-campingstoelen gekocht. Daarnaast hebben we óók geïnvesteerd in wat betere kwaliteit stoelen voor onszelf. Het hangt allemaal erg af van wat je belangrijk vindt, hoeveel bagageruimte je hebt, hoe vaak je de stoelen wil gebruiken en wat je budget is. Wat wij hebben en hoe dat bevalt, lees je onder het artikel. Nu eerst even door naar de verschillende categorieën.
Camping standenstoel of camping klapstoel
De bekende en meest verkochte campingstoel: de standenstoel. De rugleuning kun je in verschillende standen naar achter zetten, maar rechtop is deze ook heel fijn om aan tafel te zitten. Ze zijn er in veel merken met verschillende uitvoeringen, met kussens of ademend doek en in vele prijsklassen. Als je vaker en langer kampeert is het absoluut de moeite waard om hier een keer in te investeren en voor jezelf een goede campingstoel te kopen. Je hebt er jaren plezier van! Wij hebben zelf twee Crespo standenstoelen die al een hele tijd meegaan en in weer en wind altijd mooi gebleven zijn.
- de meestverkochte soort campingstoel
- rugleuning kan schuin gezet worden
- met rechte leuning fijn om aan tafel te zitten
- kan meestal plat ingeklapt worden, makkelijk op te bergen
- veel kwaliteitsverschil in gebruikte materialen en duurzaamheid
- kan niet helemaal horizontaal
Camping relaxstoelen
Dan de volgende categorie: de relaxstoel voor op de camping. Dit zijn stoelen waarin je zowel rechtop kunt zitten als kunt liggen. Ze hebben een doordacht systeem, waardoor je de stoel makkelijk naar achter kunt kantelen. Dit gaat traploos, je schuift ze zo naar achter. Perfecte stoelen om je boek te lezen of lekker een tukje te doen in de zon. Een relaxstoel kan helemaal horizontaal (en zelfs nog iets verder) gezet worden. Deze stoelen zijn perfect om te chillen en ze liggen véél fijner dan de standaard standenstoel. Ze zijn wel een stuk zwaarder, zo’n 8 kilo per stuk. Ze zijn daardoor wel heel stevig, maar als gewicht een issue is moet je hier natuurlijk wel rekening mee houden.
Wij hebben relaxstoelen én standenstoelen mee naar de camping. Waarom? Wij vinden een relaxstoel minder prettig om mee aan tafel te zitten. Je zit wat naar achter en je ‘hangt’ een beetje in het doek van zo’n relaxstoel, een passieve zit dus. Aan tafel is dat voor ons minder handig. We staan vaak op, even de kinderen helpen of nog even iets pakken en dat is met een standenstoel (actieve zit) gewoon makkelijker. De relaxstoelen worden wel heel veel gebruikt, door ons én door de kinderen. Karin heeft een relaxstoel van Lafuma, Laura heeft er eentje van Crespo die lekker plat opgeborgen kan worden.
- Kunnen helemaal horizontaal gezet worden
- Heerlijk om op te liggen en: relaxen!
- Verschillende grotere kampeermerken bieden deze relaxstoelen
- Relatief zware stoelen
- Minder geschikt om mee aan tafel te zitten
camping Vouwstoel
Dit is een goede optie wanneer je compact wilt of moet reizen. Deze stoelen zijn licht en op te vouwen tot een klein pakketje. Wanneer je op de camping aankomt, haal je de vouwstoel uit zijn hoes en deze vouwt heel eenvoudig uit, dat kan eigenlijk niet mis. Dit kan bijvoorbeeld een handige optie zijn om bezoek een stoel te kunnen bieden, want ze nemen weinig ruimte in je bagage in. Deze stoelen zijn er in verschillende kwaliteit en prijsklassen. Voor twee tientjes heb je een heel simpele versie, verwacht daar niet teveel zitcomfort van, maar voor incidenteel gebruik is dat prima. Ook zijn er vouwstoelen van een betere kwaliteit, bijvoorbeeld de lichtgewicht Helinox stoelen. Wij testten zelf onlangs de verstelbare vouwstoel van Obelink. Dat is een compact op te vouwen vouwstoel, maar met de voordelen van een standenstoel. Kost rond de 60,- euro, maar dan zit je best heel goed!
- Lichtgewicht
- Compact en handig mee te nemen
- voordelig
- Veel verschillende merken hebben zo'n stoel in het assortiment
- Zitcomfort is niet geweldig, tenzij je een kwalitatieve uitvoering kiest
Strandstoel tijdens het kamperen
Een stoeltje mee naar het strand en daar met je voeten in het zand een boek lezen…lekker hoor! Strandstoelen zijn meestal heel compact en laag. Hierdoor zijn ze een stuk lichter en natuurlijk makkelijk mee te nemen. Met zo’n stoeltje heb je een fijne afwisseling van een dag op je handdoek liggen. Ook op de camping kun je hem natuurlijk gebruiken om van het zonnetje te genieten of om mee te nemen naar het zwembad. Handig voor ‘erbij’, wat ons betreft.
- Lichtgewicht
- Plat in te klappen
- Veelgebruikt door tentkampeerders
- Laag bij de grond, niet handig voor mensen met rugklachten
Vlinderstoel voor op de camping
Deze stoelen veroveren de camping en wat zijn ze mooi! De vlinderstoel zien we steeds meer en ze passen heel goed bij de trend om je kampeerplaats hip aan te kleden. Deze vlinderstoelen zijn heel comfortabel en je kunt er heerlijk in verdwijnen om eindelijk even rustig een tijdschrift te lezen. De vlinderstoel heeft een opvouwbaar onderstel waar je de zitting in hangt. Je kunt hem zo gebruiken, maar je kunt er ook nog gezellige kussentjes in doen. Heel handig: verschillende merken gebruiken kwalitatieve en mooie materialen zoals bamboe. Deze stoelen zijn zo comfortabel en mooi dat je ze na gebruik ook in de woonkamer kunt gebruiken. Dat is een heel andere campingstoel ervaring 🙂
- Modern design
- Past bij huidige woontrends: ook op de camping!
- Verkrijgbaar in verschillende kleuren
- Niet geschikt om mee aan tafel te zitten
Kinder campingstoel
Hier hebben wij best even moeten zoeken wat nou handig was. We begonnen met een apart tafeltje voor de kinderen, op hun hoogte, omdat ze nog te klein waren voor de campingstoelen en ze niet goed aan tafel konden eten. Dat was een goede optie, maar inmiddels zijn ze te groot. Voor de kleintjes sjouwden wij een Ikea campingstoel mee, omdat die goed uit elkaar kan. Er zijn ook lichtgewicht kinderstoelen zoals deze Bo camp kinderstoel. Natuurlijk zijn ook dit soort kinderstoeltjes gewoon leuk voor ze.
- Je hoeft niet meer te vechten om je stoel 🙂
- Kinderen vinden het heel leuk
- de hogere uitvoeringen passen goed aan tafel
- Verkrijgbaar in verschillende modellen
- Kinderen groeien er soms al snel uit
Opblaasbare bank voor op de camping
Stoelen zijn natuurlijk makkelijker te vervoeren dan een hele bank. Daarom zijn er ook allerlei opblaasbare varianten bedacht, zodat je toch een bank voor je tent kunt neerzetten. Ze zitten best fijn en zeker de kinderen vinden dit geweldig! Op een opblaasbare bank kun je even languit liggen. Vaak zie je deze staan in de voortenten, bijvoorbeeld als mensen ook een televisie mee hebben. Meestal is het een leuke extra gadget en heb je ook gewoon een tafel met stoelen staan om aan te eten. Er zijn ook opblaasbare ruime stoelen, wij hebben zelf zo’n SeatSac getetst, een opblaasbare zitzak. Daarover lees je hier meer.
- Chillen zoals thuis
- Sommige modellen zijn ook uit te klappen als bed
- neemt zonder lucht weinig ruimte in
- Af en toe even wat lucht erbij kan geen kwaad
- Neemt relatief veel ruimte in
.
Onze campingstoel ervaring
Op welke campingstoel vlijen wij onze derrières? Nou, in beide gevallen (zowel bij Karin als bij Laura) wordt er met twee of drie kinderen in een caravan gekampeerd. Dit doen we regelmatig en in de zomer gaan we voor langere periode op pad. Wij gebruiken onze stoelen dus vaak. En ze zijn een belangrijk onderdeel van het vakantievieren. Een boekje lezen in een chillstoel: ultieme vakantiebezigheid! Daarvoor hebben we onze relaxstoelen gekocht. We hebben daar ook de ruimte voor in onze caravan. Voor het eten is het fijn om in een gewone standenstoel te zitten. Mocht je nou geen zin, plek of geld voor een relaxstoel hebben; met een opvouwbaar krukje maak je van je standenstoel ook een fijne chill-plek. Hebben we jaren zo gedaan!
Onze kinderen zitten (als ze niet vechten om de relaxstoel) op kindercampingstoelen of goedkopere campingstoelen van de Action. Toen onze kinderen echt nog klein waren namen we de Antilop kinderstoel van Ikea mee. Deze is niet heel compact, maar de poten kunnen er vanaf én hij is geheel van plastic, dus kon makkelijk buiten blijven staan en schoongemaakt worden.
We hebben dus meer stoelen mee dan dat er mensen meegaan 🙂 Gelukkig is dat bij ons geen issue want we hebben genoeg bergruimte in onze caravan. Dat is natuurlijk anders wanneer je bijvoorbeeld met een tent reist. Zo heeft iedereen zijn eigen eisen, wensen en campingstoel ervaring, daarom ook dit overzicht!