Het verzekeren van hagelschade op een caravanverzekering is een belangrijke overweging voor caravanbezitters, aangezien hagel ernstige schade kan veroorzaken aan caravans. We hebben allemaal wel de foto’s uit Italië gezien waar auto’s er uit zagen als een poffertjespan en caravans aan gort waren gehageld. In dit artikel geven we je antwoord op twee vragen: Waarom zijn juist in de zomer de hagelstenen zo groot? En is het verstandig om hagelschade mee te verzekeren op een caravanverzekering?
Wat is zomerhagel eigenlijk?
Zomerhagel ontstaat tijdens onweersbuien in de zomer. In de zomer verwarmt de zon het aardoppervlak, wat ervoor zorgt dat de lucht erboven opwarmt en begint te stijgen. Deze stijgende warme lucht wordt een opwaartse luchtstroom genoemd. Als de warme lucht stijgt, koelt deze af en condenseert het vocht in de lucht tot waterdruppels, waardoor grote onweerswolken ontstaan. Binnen deze onweerswolken zijn er hele sterke opwaartse luchtstromen die de waterdruppels hoog in de atmosfeer brengen, waar de temperatuur nog veel lager is.
Op die grote hoogte, waar de temperatuur onder het vriespunt ligt, bevriezen de waterdruppels en vormen kleine ijsdeeltjes. De ijsdeeltjes worden door de sterke opwaartse luchtstromen meegevoerd in de wolk en komen in contact met onderkoelde waterdruppels (druppels die nog vloeibaar zijn ondanks dat ze onder het vriespunt liggen). Deze onderkoelde druppels bevriezen onmiddellijk bij contact met de ijsdeeltjes, waardoor deze groeien.
De hagelstenen worden herhaaldelijk omhoog en omlaag gevoerd door de opwaartse en neerwaartse luchtstromen binnen de wolk. Elke keer dat ze door een gebied met onderkoelde druppels gaan, voegen ze een nieuwe laag ijs toe en groeien ze verder. Wanneer de hagelstenen te zwaar worden voor de opwaartse luchtstromen om ze omhoog te houden, vallen ze uit de wolk naar beneden als hagel.
Dit komt vooral voor in de zomer omdat de intensiteit van de zon en de daardoor sterke opwaartse luchtstromen bevorderlijk zijn voor de vorming van grote onweerswolken, waarin grote hagelstenen kunnen ontstaan. Meer lezen kan hier!
Is het verstandig om hagelschade mee te verzekeren op een caravanverzekering?
Die vraag is niet eenvoudig met een ja of een nee te beantwoorden. Bij de keuze om hagelschade wel of niet mee te verzekeren op uw caravanverzekering zijn er een paar vragen die je jezelf moet stellen:
- Waar ga ik met mijn caravan naar toe?
- Heeft mijn caravan een hagelbestendig dak?
Waar ga ik met mijn caravan naar toe?
Waar je met de caravan (meestal) naar toe gaat op vakantie is de belangrijkste vraag in de afweging om hagelschade wel of niet mee te verzekeren.
Blijf je met de caravan in Nederland of ga je niet verder dan België, Luxemburg of Duitsland. Dan blijf je met je caravan in gebieden waar zomerhagel zelden voorkomt. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de Scandinavische landen.
Maar als de reis naar (Zuid) Frankijk, Spanje, Italië of Kroatië gaat, dan loop je in de zomer een veel groter risico dat je wordt getroffen door een hagelstorm. In gebieden als het Gardameer en de Ardèche komen buien met extreem grote hagelstenen vrijwel ieder jaar meerdere keren voor. Ga je naar deze gebieden dan is het zeker verstandig om hagelschadedekking op de caravanverzekering af te sluiten.
Heeft mijn caravan een hagelbestendig dak?
In Nederland worden steeds meer caravanmodellen standaard geleverd met een dak van GFK (glasvezelversterkt kunststof), wat bekend staat om zijn hagelbestendigheid en duurzaamheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor caravans van de merken Knaus, Dethleffs, Adria, LMC, Weinsberg, Caravelair en de touring modellen van Eriba. Bij andere caravanmerken is het soms mogelijk om als extra fabrieksoptie voor een hagelbestendig dak te kiezen. Het is wel verstandig om bij je caravandealer te checken of jouw caravan een hagelbestendig(er) dak heeft. We lazen nog de tip online om met een euromuntstuk op het dak te tikken. Klinkt dat dof, dan is het GFK. Klinkt het blikkerig, dan is er een goede kans dat je met een aluminium dak te maken hebt.
Wel of geen verzekering tegen hagelschade?
Wanneer de caravan een hagelbestendig(er) dak heeft dan is de kans dat er schade ontstaat aan de caravan door hagelstenen in de lagere risicogebieden niet zo groot. De hagelstenen zijn hier minder groot en dat kan een hagelbestendig caravandak wel aan.
Heeft jouw caravan een hagelbestendig(er) dak en ga je ermee op vakantie naar de hogere risico gebieden? Dan is het toch wel verstandig om hagelschade mee te verzekeren op de caravanverzekering. In deze hogere risicogebieden zijn de hagelstenen namelijk groter en gaat hagel altijd gepaard met harde wind. Hierdoor ontstaat er bij caravans ook schade aan de zijwanden en (dak)ramen. In de hagelbestendige daken zullen dan geen grote deuken komen maar door het geweld van dit soort hagelstormen kunnen er wel scheurtjes komen in de daken waardoor deze niet meer waterdicht zijn.
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een caravanverzekering?
Wanneer je een caravanverzekering gaat afsluiten moet je in verband met het verzekeren van hagelschade op een paar dingen letten:
- Wat sluit je nog meer uit wanneer je hagelschade niet meeverzekerd?
- Hoeveel korting krijg ik op het verzekeren van hagelschade wanneer mijn caravan een hagelbestendig(er) dak heeft?
Bij de caravanverzekering van de ANWB, Unigarant Verzekeringen en Aveco is stormschade bijvoorbeeld ook niet meeverzekerd wanneer er geen hagelschade wordt verzekerd. Heeft je caravan een hagelbestendig dak en blijf je met de caravan over het algemeen dicht bij huis dan vind je het meeverzekeren van hagelschade daarom misschien niet nodig. Maar let op: dan is schade die door storm wordt veroorzaakt dus ook niet gedekt. In Nederland kennen we zelden zware hagelbuien maar storm komt wel veel vaker voor. Bij Kampeer Garant is storm bijvoorbeeld al meeverzekerd in de Basisdekking.
Korting met een hagelbestendig dak
De korting die je op het meeverzekeren van hagelschade ontvangt wanneer je caravan een hagelbestendig(er) dak heeft varieert bij de verschillende verzekeraars. Bij sommige verzekeraars krijg je 50% korting op de toeslag voor het verzekeren van hagelschade en bij ander verzekeraars is dit 70%.
Wil je weten wat de premie is voor het verzekeren van jouw caravan met hagelschadedekking of juist zonder de hagelschadedekking? Klik dan hier en bereken het!
En even om je een idee te geven waar je die premie dan voor betaalt: De kosten voor het herstellen van hagelschade variëren tussen de € 6.000,- en € 10.000,-.
Een caravanverzekering afsluiten? Help!
We schreven dit artikel in samenwerking met Kampeer Garant, zij zijn echte bollebozen op het gebied van caravanverzekeringen. Heb jij nog vragen over caravanverzekeringen? Bijvoorbeeld wat een caravanverzekering kost, of waar je op moet letten als je eentje wilt afsluiten? Laat het dan weten op facebook of instagram, dan gaan we ermee aan de slag!