Camping de Stjelp in Friesland

Slapen bij de Alde Feanen

Kamperen bij de Alde Feanen: Camping de Stjelp

Over kronkelende wegen met klinkertjes rijd ik richting Oudega. Een rustig Fries dorp, rijk aan boerderijen. Wat een mazzel als je hier woont! Onderweg staat een Friese merrie met haar veulen nieuwsgierig te kijken: wie ben jij? Rijen met bomen, weides vol met vogels, kabbelend water en in de verte een skûtsje: hier beleef ik Friesland! Ik kom voor een weekend in de natuur en dat gaat hier wel lukken. Aangekomen op camping de Stjelp word ik ontvangen door de enthousiaste Aline. De Stjelp is haar grote trots. Een kleine camping waar natuurbeleving centraal staat.

minicamping friesland ervaring

Camping De Stjelp

Zelf noemt Aline de Stjelp een ‘ontstressingsboerderijcamping’. Als ze je één ding mag meegeven dan is het wel rust. Klinkt heerlijk, ik ben vandaag alleen. Dat is niet altijd zo: is het dan een camping waar ik mijn (niet altijd zo heel rustige) kinderen niet mee naar toe kan nemen omdat we dan misschien de rust verstoren? Zeker niet! Een groot speelveld en een speeltuin liggen letterlijk centraal op het veld. Rust zit hem hier niet per se in stilte, maar in ‘niets moeten’, geen stress en genieten van de natuur.

camping de stjelp ervaring

Alle ruimte met vrij uitzicht

Kampeerveld met groen uitzicht

Bij aankomst parkeer ik de auto en wandel langs de bomen naar het kampeerveld. Aan weerszijden zijn ruime plekken aangegeven. Enkele plaatsen hebben vrij uitzicht, deze zijn prachtig. Deze liggen langs een slootje, dus als je met kinderen op pad bent is het beter op een plekje op het grote veld te zoeken. Enkele plekken hebben een stukje bestrating voor de deur: handig voor de kampeerders met een caravan want zo heb je altijd droge voeten. In het midden van het veld liepen bij mijn bezoek twee lieve paarden op leeftijd, volgens Aline de grote lievelingen kan de kinderen. Ik geloof het meteen.  In de schuur van de boerderij is het sanitair aangelegd: modern en schoon. Toch gewoon belangrijk! In de schuur is ook een bibliotheek en bij slecht weer kun je hier zelfs een tafelvoetbaltoernooi starten.

Lekker spelen!

Slapen in een bedstee

Als je geen eigen kampeermiddel hebt, kun je verblijven in een gezellige trekkershut óf een luxe glampingtent met veranda. Dat lijkt me toch ook wel wat: ’s morgens wakker worden en met een kopje koffie de zon zien opkomen vanaf de veranda. De tent is geschikt voor 7 personen en de kinderen mogen zelfs in een bedstee slapen. Deurtjes dicht: ik zie onze jongens al gaan hoor.

Chillen op de veranda
De trekkershutten!

Ree op bezoek

Aline wil haar gasten graag natuurbeleving meegeven. Ze weet veel van de flora en fauna en vertelt hier graag over. Kinderen kunnen met een kaart op zoek naar vele soorten vlinders en in de trekkershutten zie ik een vogelkaart hangen. We zitten hier vlakbij Nationaal Park De Alde Feanen, waar zo’n 450 soorten planten groeien en 100 soorten vogels leven. Herken jij een blauwborstje, baardman of koekoek? Nou, ik niet direct, maar het is een leuk zoekplaatje 🙂 ’s Nachts lopen er reeën langs de camping en als je goed luistert, kun je ze horen knabbelen aan de struiken. Wat bijzonder!

Op vlindertocht!
’s nachts hoor je vanuit de tent de geluiden van de dieren: dat is slapen in de natuur voor mij.

Wat te doen in de omgeving?

Vraag het aan Aline! Elke morgen om 9.00 uur zet ze een pot koffie en gaat ze aan de picknicktafel bij de receptie zitten. Als je zin hebt in een praatje, een ervaring wilt delen of graag tips wil over de omgeving, schuif dan zeker even bij haar aan. Laat Aline je adviseren over de leukste terrassen, fietstochten en dorpen. De camping ligt in de buurt van leuke plaatsen als Drachten en Earnewâld én Nationaal Park De Alde Feanen, waar ik dit weekend verbleef. In dit artikel geef ik je mijn to do’s voor een weekend kamperen in de Alde Feanen in dit gebied, ook heel geschikt voor kinderen!

alde feanen tips kamperen
Wandelschoenen aan, klaar voor een dagje natuur

Praktische informatie

De Stjelp is een SVR camping, je ontvangt korting als je daar lid van bent. De elektra wordt apart gefactureerd, daar is de basisprijs ook naar. Elektra kost je meestal een paar euro per dag, natuurlijk afhankelijk van de apparatuur die je gebruikt. Douchen is inbegrepen in de prijs. De auto parkeer je op het parkeerterrein en niet naast de caravan of tent.

Bekijk de camping hier

Ga je graag kamperen in Friesland? Dan heb je misschien ook iets aan mijn ervaring met camping It Wiid!

Wil je je ervaring op de Stjelp delen? Doe dat dan hieronder of op de Facebookpagina. Veel plezier!

 

 

I love kamperen