haba header
Test: Hold-Up Plus haringen

Geen vieze luchtjes door je afvalwaterslang

Getest: Hold-Up Plus haring set voor je afvalwaterslang

Wie kampeert met een caravan of camper weet dat je iets moet met het afvalwater dat uit de onderkant van je kampeermiddel komt stromen. De één heeft een cassette voor vuil water, de ander zet er een teiltje onder. Wanneer er een afvoer bij je kampeerplaats zit, kun je ook gebruik maken van een afvalwaterslang. Daarmee stroomt het water direct naar de afvoer, maar soms blijft het water in de slang staan. Zeker bij langdurig verblijf op de camping kan dat minder fris ruiken. Wij testen een spiksplinternieuwe oplossing voor dat probleem; de Hold-Up Plus haring set voor afvalwaterslang voor de caravan van HABA. 

Wat is het? 

De HABA Hold-Up Plus haringen zijn speciale haringen met een U-vormig houdertje waarin je de afvalwaterslang vanuit je caravan of camper naar de afvoer kunt leiden. Het idee is dat je door de pennen op verschillende hoogtes de grond in te slaan, een goed aflopend traject voor het afvalwater maakt. Zo blijft er dus geen water in je slang staan, geen onfrisse geurtjes meer en na gebruik kun je de slang weer schoon opruimen. 

Haba Hold-up plus

  • Afvalwater blijft niet in de slang staan
  • Afvalwaterslang netjes weggewerkt
  • Haringen van goede kwaliteit
  • Vooral handig bij langere verblijven
  • Kost even tijd om alles netjes op te zetten

De test: Haringen voor afvalwaterslang voor de caravan

Haba Hold Up Plus haringen voor afvalwaterslang afvoer 1

De test-set die we van HABA toegestuurd kregen, bevatte de Hold-Up Plus haringen, maar ook een paar flexibele, uitrekbare afvalwaterslangen en een adapterstuk. De adapter maak je op maat van de afvoerpijp van jouw camper of caravan en koppel je aan de afvoer. Wij hadden het adapterstuk zelf niet nodig, omdat de maat van de slangen direct goed op onze afvoer paste. Je kunt gebruik maken van de hele set, maar de haringen zijn ook apart verkrijgbaar. 

De flexibele afvalwaterslangen zijn uittrekbaar tot 1,10 meter en eindeloos te verlengen door er meerdere aan elkaar te koppelen. Super leuk klusje voor de kids trouwens; we werden getrakteerd op een didgeridoo concert. Met drie van deze exemplaren haalden we de afstand tot onze afvoer niet, dus we bevestigden onze eigen afvalwaterslang er ook nog eens aan. Dat paste ook prima. 

Haba Hold Up Plus haringen voor afvalwaterslang afvoer 3
Het is allemaal heel eenvoudig in elkaar te zetten. Een kind kan de was doen. Of een didgeridoo-concertje geven.

Hold-Up Plus haringen

De Hold-Up Plus haringen worden geleverd met een stevig opbergzakje en er zitten rubberen dopjes op de (vrij scherpe) punten. De set bestaat uit 10 verchroomde haringen. De haringen zijn allemaal 300 mm lang, je moet dus zelf bepalen hoe ver je ze de grond in drukt. Dit gaat overigens heel makkelijk door de scherpe punt. Mocht je een harde ondergrond treffen, dan zit er ook een stevige bovenkant op waar je flink met je hamer op kunt slaan.

Haba Hold Up Plus haringen voor afvalwaterslang afvoer 5
Scherpe puntjes afgedekt met dopjes, stevige haringen in een stevig zakje. Dit is wel iets wat lang mee lijkt te gaan.

Installatie van de afvalwaterslang

Wij begonnen met het plaatsen van de haringen bij de afvoer van de caravan en werkten naar de plek van de afvoer toe. We drukten daarbij de haringen steeds verder de grond in, om afschot te krijgen. We hadden niet alle haringen uit de set nodig, maar later op de foto’s zagen we dat we op sommige plekjes nog wel een haring hadden kunnen plaatsen omdat de afvoerwaterslang wat doorboog. Daarom onze tip: Maak even een foto laag bij de grond, om te kijken of je nog ergens steunpuntjes nodig hebt.

Haba Hold Up Plus haringen voor afvalwaterslang afvoer 6
We werkten van caravan naar afvoer, dat leek ons handig, maar je kunt ook naderhand de haringen ‘afstellen’.

De slang blijft stevig liggen in het U-vormige houdertje aan de haring. Als je het eenmaal allemaal in de grond hebt geprikt, heb je er geen omkijken meer naar en blijft het stevig staan. Bedenk voor het plaatsen van je afvalwaterslang goed aan welke kant je nog achter de caravan of camper moet zijn (voor bijvoorbeeld fietsen). Door de haringen slim te plaatsen, kun je de slang handig wegwerken. 

Haba Hold Up Plus haringen voor afvalwaterslang afvoer 8

Handig voor lang kamperen

Zeker wanneer je langere tijd op de camping verblijft, kun je last krijgen van het stilstaand water in deze slangen. Denk daarbij aan kookvocht of wellicht zelfs douchewater. Daarvoor is deze set heel goed geschikt. De kwaliteit is goed, de slang is netjes weggewerkt en wanneer je een goed afschot hebt gevormd werkt dit prima. Door het afschot loopt de slang beter leeg en dat is ook echt wel fijn met opruimen! Zeker voor een langer verblijf op de camping (denk bijvoorbeeld aan een (voor-)seizoensplaats) vinden we dit een handige kampeeraccessoire, al kan het natuurlijk ook gebruikt worden tijdens een weekend weg. De haringen voor de afvoerslang kunnen ook goed van pas komen wanneer de afvoerput zelf een vervelend luchtje meebrengt via de slang. Dan kan je een U-bocht (een soort zwanenhals) vormen door middel van de Hold-Up Plus haringen. Lijkt het je ook handig? Je koopt de Haba Hold-Up Plus haringen bijvoorbeeld bij de caravandealer (altijd een leuk uitje, caravans kijken). 

 

Haba Hold Up Plus haringen voor afvalwaterslang afvoer 7
Kleine disclaimer: Laura nam de set mee naar de camping bij haar voorseizoens plekje, maar dat is geen comfortplaats, dus de afvoer moet je er even bij denken 😉  Toch komt door het afschot het water keurig naar het laagste punt lopen.

 

Over HABA kampeeraccessoires

HABA is distributeur van accessoires voor caravans en campers. Je komt dit merk in 200 kampeerwinkels in Europa tegen en zij bieden nuttige en kwalitatieve producten. Je kent ze wellicht van opstapjes, spiegels, voortentaccessoires of elektronicabenodigdheden voor caravan of camper. Ben je geïnteresseerd in dit handige setje HABA haringen voor de afvoerslang? Check hun verkooppunten dan even hier!

 

I love kamperen