slingerende caravan corrigeren hoe
Een slingerende caravan corrigeren

Hoe doe je dat?

Slingerende caravan corrigeren

Eén van de gevaarlijkste dingen wanneer je gaat rijden met de caravan is dat de caravan gaat slingeren. Dat lijkt me een nachtmerrie! Elk jaar zie je weer beelden van caravans in puin langs een snelweg. Een slingerende caravan heeft veel mogelijke oorzaken en een deel daarvan kun je zelf beïnvloeden door je hierin te verdiepen. Daarnaast is er veel discussie over de oplossing: hoe kun je een slingerende caravan corrigeren? Ik heb mij door een specialist laten voorlichten en vind dat iedereen die rijdt met een caravan dit moet weten. Lees even mee over wat te doen bij een slingerende caravan.

Deze informatie heb ik laten controleren door betrouwbare specialisten die rijvaardigheidstrainingen geven, onder andere in het rijden met de caravan. Ik vind het namelijk superbelangrijk dat je veilig op pad gaat en daarbij over de juiste informatie beschikt.  

slingerende caravan corrigeren

Oorzaken slingerende caravan

Een caravan gaat altijd met een aanleiding slingeren. Daarvoor zijn veel oorzaken, zoals:

 • een te hoge snelheid
 • onjuiste bandenspanning (bij één of beide banden)
 • verkeerde belading van de caravan
 • een plotselinge stuurbeweging
 • zijwind
 • spoorvorming op de weg
 • luchtverplaatsing door een vrachtwagen
 • onjuiste kogeldruk
 • afdalen
 • het inrijden van een tunnel met afdaling

Slingerende caravan voorkomen

Wanneer een caravan gaat slingeren komt dat vaak door een combinatie van factoren. Deze heb je lang niet altijd zelf in de hand, al kun je bepaalde dingen van tevoren wel goed controleren. Voor vertrek kun je zorgen voor de juiste belading in de caravan en je kunt de kogeldruk goed controleren. Onderweg is het heel verstandig om de juiste snelheid aan te houden, iets dat vaak ‘fout’ gaat.

Tijdens het rijden met de caravan, zul je merken dat de caravan soms iets beweegt achter de auto. Dat is niet erg en de caravan wordt dan (mede door de stabilisator) weer gedempt. Wanneer een caravan echter te heftig gaat slingeren, neemt hij de auto in deze beweging mee en dan zul je moeten handelen om de combinatie onder controle te krijgen.

Slingerende caravan corrigeren

De belangrijkste regel is:

Snelheid verminderen: gas los en rust bewaren

 • Trap de koppeling in en laat het gas los
 • Rem pas wanneer de caravan nagenoeg in lijn met de auto staat
 • Hou het stuur recht
 • Blijf recht vooruit kijken

Wat je NIET doet:

 • gas geven
 • tegensturen

Wat doet een stabilisator op de caravan?

Een moderne caravan is tegenwoordig voorzien van een stabilisator. Deze naam doet vermoeden dat de caravan daardoor wordt beschermd tegen slingeren, maar dat is helaas niet helemaal waar. Een stabilisator zorgt ervoor dat een kleine schommeling sneller wordt gedempt en dat komt het rijcomfort ten goede. Heftige schommelingen door een plotselinge oorzaak, kunnen niet door een stabilisator worden gecorrigeerd.

Er zijn wel nieuwe technologische ontwikkelingen op dit vlak. Zo heeft Al-KO het Trailer Control systeem (ATC) dat je in de caravan kunt (laten) bouwen. Hoe dat werkt zie je hier:

Caravantraining volgen

Je kunt een ongeluk niet altijd voorkomen, soms gaan dingen helaas gewoon eens mis. Wel kun je de kans verkleinen door je goed voor te bereiden en met gedegen kennis op pad te gaan. Ik vind dan ook dat een caravantraining echt ene belangrijke investering is, wanneer je geen E rijbewijs hebt.Ik volgde zelf een caravantraining bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Hierbij leer je in een dag alles over de belangrijkste onderdelen van het rijden met de caravan, zoals:

caravantraining lelystad

Dit rijvaardigheidscentrum heeft een eigen oefenterrein, waardoor je alles direct in de praktijk kunt proberen zonder ander verkeer. Ook de hellingproef en het scharen op de weg kun je zo eens zelf ervaren, heel waardevol. Na de training ging ik niet meer met zweethandjes de weg op, dat is goud waard! Ik vind het een behoorlijke verantwoording om met een caravan op pad te gaan en jaarlijks gebeuren er ongelukken door onwetendheid. Ik gun je veilige kilometers… Rijvaardigheidscentrum Lelystad organiseert regelmatig caravantrainingen op de baan. Bekijk de mogelijkheden hier.

 

 

 

I love kamperen