Caravantraining in Lelystad

Ga veilig én met zelfvertrouwen op weg!

Caravantraining: met vertrouwen op pad

Met de caravan rijden is best spannend soms…toch? Recht vooruit rijden is het probleem niet, maar ergens keren (natuurlijk in dat krappe straatje), inparkeren of in de bergen rijden was bij mij toch wel zweethandjesalert. Ik vind het zelf eigenlijk heel gek dat je zomaar zonder speciale training of rijbewijs met een caravan mag gaan rijden (afhankelijk van gewicht natuurlijk). Ik ben jaren geleden na één zo’n ritje al vrij snel een training gaan volgen en zit sindsdien met meer zelfvertrouwen achter het stuur. Dat rijdt een stuk fijner én veiliger! Is een caravantraining ook iets voor jou?

Wat: Caravantraining
Wanneer: donderdag 18 juli 2019
Tijden: Van 9.00 uur tot 17.00 uur
Waar: Rijvaardigheidscentrum Lelystad (trainingscircuit)
Kosten: € 225,00
Meer informatie: Lees je hier

caravantraining lelystad
Jij zit achter het stuur en de instructeur geeft je de aanwijzingen zodat je zelf alles kunt ervaren.

Toen ik voor het eerst de caravan aankoppelde (of eigenlijk: stond te kijken hoe dat moest) kreeg ik best stress van het idee dat ik moest gaan rijden, laat staan dat ik ergens áchteruit moest rijden. Ik had me wel ingelezen en luisterde goed naar mijn vader, maar eigenlijk deed ik ook maar wat. Volgens mij was ik lang niet de enige…. Caravanspiegels een beetje draaien en gaan met die wagen. Dat vond ik helemaal niet relaxt en na de eerste rit ben ik eens een caravantraining gaan volgen. Is wel een investering, maar ik ging daarna met vertrouwen een stuk prettiger én veiliger de weg op. De woorden van de instructeur schieten me nog steeds wel eens te binnen als ik ergens moet manoeuvreren 🙂

Ik volgde de training destijds bij het ANWB trainingscentrum in Lelystad. Dat is inmiddels overgenomen door Rijvaardigheidscentrum Lelystad, maar er worden nog steeds caravantrainingen gegeven. Ik vond het handig dat je daar op eigen terrein oefent, dan kun je alles op je gemak doen. Oók hellingproeven en de caravan laten scharen. Dat gaat gewoon wat minder makkelijk als je op de openbare weg rijdt.

Caravantraining Lelystad: 18 juli 2019

Op 18 juli organiseert Rijvaardigheidscentrum Lelystad een caravantraining op het voormalige ANWB test- en trainingscentrum en er is nog plek! Het is vooralsnog de laatste voor de zomervakantie. Mooie timing, zo ben je helemaal klaar om met kennis en zelfvertrouwen de caravan naar de vakantiebestemming te rijden. Dit is wat je leert:

 • Theorie over de caravan beladen en snelheid in verschillende landen
 • Wat er kan en mag met verschillende rijbewijzen icm gewicht
 • Bepalen van de kogeldruk en hoe deze aan te passen
 • Spiegels op de juiste manier afstellen
 • Wat te doen als je gaat slingeren met de caravan
 • Filerijden
 • Aankoppelen (en hoe doe je die kabels nou op de juiste manier 😉 )
 • Cirkel voor- en achteruitrijden (schaarhoek);
 • Recht achteruitrijden;
 • Achterwaarts insteken
 • Hellingproef
 • Manoeuvreren

De trainingen worden gegeven door ervaren instructeurs die zelf jaren met caravans rijden en weten wat je zoal tegenkomt onderweg. Je traint in kleine groepjes, 3 combinaties per trainer. Dat vond ik heel fijn. Je mag met je eigen caravan komen, maar als dat lastig is kun je ook een huurcaravan gebruiken (tegen betaling). Het duurt een hele dag, van 9.00 uur tot 17.00 uur en lunch is inbegrepen. Ook fijn: aan het einde van de dag krijg je een boekje mee met alle informatie, zodat je het nog eens kunt nalezen. Ik heb mijn boekje nog steeds! Daarna denk je: ok, dit kan ik! (wedden?)

Je bekijkt de training hier en daar kun je ook direct boeken! 

caravantraining lelystad
Je traint op een ruim terrein met verschillende ‘uitdagingen’
caravanspigels afstellen
Spiegels afstellen. Dat doe je handiger samen, bleek tijdens de training. Wist ik veel.
caravantraining
Ja uhmmm, en nu? (het is goed gekomen. Dit was niet mijn caravan ook haha.)

 

I love kamperen