disselslot kopen
Welk disselslot heb je nodig?

Onze ervaring en tips

Disselslot AL-KO Safety Premium – onze ervaring

Stel je wordt ’s morgens wakker, is de caravan uit de straat verdwenen. Gestolen! Getver, dat lijkt me echt vreselijk. Om dat te voorkomen (of in elk geval te vertragen…) is een disselslot voor de caravan aan te raden. Er zijn veel verschillende soorten, wij gebruiken zelf de AL-KO Safety Premium naar tevredenheid. In dit artikel leg ik je uit hoe deze werkt en waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw disselslot voor de caravan.

Wat is een disselslot?

Een disselslot is een beveiliging op de dissel van de caravan. Het disselslot voorkomt dat de dissel kan worden gekoppeld aan een trekhaak. Hierdoor kan een caravan dus (op zijn minst) minder snel gestolen worden. Je bevestigt het slot op de koppeling van de caravan en deze wordt afgesloten met een sleutel. Wij gebruiken het disselslot voornamelijk wanneer de caravan een nachtje voor onze woning moet blijven staan. In 2018 werden er bijna 650 caravans en aanhangers gestolen, dus enige beveiliging is wel slim. Bovendien wordt een degelijk en goedgekeurd slot vaak als voorwaarde gesteld door verzekeringsmaatschappijen. Naast een disselslot kun je ook nog denken aan een wielklem voor de caravan ter beveiliging.

disselslot alko safety premium ervaring

AL-KO Safety Premium disselslot ervaring

  • Zwaar en degelijk disselslot
  • SCM gecertificeerd
  • Kan bevestigd worden bij aangekoppelde caravan
  • Makkelijk te gebruiken
  • Extra bescherming tegen uitboren
  • Liever niet mee rijden
  • Past niet direct op elke koppeling

Wij hebben bij aankoop van onze nieuwe caravan de AL-KO Safety Premium aangeschaft. Dit is een stevig en vrij zwaar slot. Het slot bestaat uit twee delen: de zwarte houder en een zware metalen koker, welke onder de koppeling in het slot schuift. In de zwarte houder zitten kleine metalen ‘randjes’ (officieel worden ze nokken genoemd šŸ™‚ ) die in de uitsparingen van de koppeling vallen. Door de metalen pen bevestig je het slot stevig en vervolgens draai je het slot met de sleutel vast. Het geheel weegt zo’n 5,5 kilo. Op het sleutelgat zit een plastic plaatje, zodat het slot beschermd is tegen regen en vuil. Dit Al-KO disselslot is verkrijgbaar in verschillende maten, zoals 35 mm en 50 mm. Dit past bij verschillende AL-KO koppelingen en deze staan bij elk product vermeld.

disselslot verzekering scm
De metalen koker schuif je in het slot. Bij het driehoekje zie je het SCM label met volgnummer.

Het Safety Premium disselslot is zo gemaakt dat hij ook bevestigd kan worden wanneer de caravan aangekoppeld is. Dat vinden sommige mensen fijn, omdat de caravan dan beveiligd is wanneer je bijvoorbeeld onderweg even stopt en naar het toilet gaat. De hulpdiensten raden echter af om ook daadwerkelijk met het bevestigde disselslot te gaan rijden, omdat het bij nood nodig kan zijn om de caravan met spoed af te koppelen (denk aan brand, een ongeluk of pech).

Bekijk of koop het disselslot hier

Disselslot caravan verzekering

Heb je een caravanverzekering? Controleer dan welke eisen de verzekering stelt aan een disselslot. Bij de meeste verzekeringen voor (nieuwe) caravans is een disselslot met SCM goedkeuring verplicht. De afkorting SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Dit instituut geeft SCM certificaten af en je kunt deze goedgekeurde sloten herkennen aan een label op het slot met een volgnummer. Dit volgnummer begint met P3, gevolgd door 7 cijfers. Op de foto zie je dat staan bij het oranje driehoekje. Het is uiteraard verstandig om de sleutels van je disselslot goed te bewaren, evenals een aankoopbewijs van het slot.

wat is een disselslot

Misschien ben je bekend met de al wat oudere ‘rode’ AL-KO Safety disselsloten, wij hadden er ook zo een. Het zijn erg vaak gebruikte sloten voor op de caravan, maar deze zijn inmiddels bij de meeste verzekeringen niet meer toegestaan. Recent verloren zij namelijk hun SCM goedkeuring. Zeker bij aankoop van een nieuwe caravan is het dus verstandig om een goedgekeurd slot aan te schaffen.

Ben je geĆÆnteresseerd in rijden met de caravan en zoek je meer tips? Kijk dan ook eens hier!

I love kamperen