Kampeertrends 2023
Kampeertrends 2023

Wat gaan we dit kampeerseizoen doen?

Kampeertrends 2023

Wat zijn de belangrijkste kampeertrends van 2023? Welke kampeerbestemming moeten we echt eens overwegen? Hoe kamperen we en met wie? Zoeken we juist rust en ruimte of gaan we voor de ervaringen? We spraken met leveranciers, kampeerders, campingeigenaren en specialisten en volgen de ontwikkelingen. Dít zijn volgens ons de kampeertrends 2023!

1. Kamperen: een kampeertrend op zich!

In de corona pandemie groeide het aantal kampeerders naar 4 miljoen in Nederland. Maar deze hang naar buiten zijn, natuur en ‘simple life’ lijkt stand te houden. Het zoekgedrag rondom termen als ‘kamperen’ en ‘camping’ is in 2022 vervijfvoudigd.

Check zeker even ons artikel over de kosten van een kampeerplek in Europa als je meer informatie wilt over de cijfers over kamperen van afgelopen jaar. Daaruit blijkt dat we met meer kampeerders zijn, maar het aantal campingplekken in Europa wel afneemt. Vroegboeken is dus zeker raadzaam in het hoogseizoen.

2. Energieverbruik op de camping

Net zoals we thuis druk bezig zijn met ons energieverbruik gaat dit ook een rol spelen op de camping. SVR en I Love Kamperen deed hier onderzoek naar. Veel kampeerders geven aan dat ze het liefst hun energieverbruik op de camping gaan betalen naar verbruik. Hierdoor is inzichtelijk wat je eigen verbruik is en betaal je voor je gevoel niet indirect voor de airco van de buurman als je hier zelf geen gebruik van maakt. Voor campings is dit nog wel een uitdaging, want dat vergt investeringen op het kampeerterrein maar ook het aanpassen van facturering en tarieven.

De hogere tarieven zorgen ervoor dat campings ook geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, zonneboilers en andere oplossingen. Ook dit vraagt om grotere investeringen die niet elke camping (direct) kan maken.

Story poll hoe energie willen afrekenen

3. Zelf je elektriciteit opwekken is ook een kampeertrend

In het verlengde daarvan zagen we vorig jaar op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs al heel veel mooie initiatieven waarbij het zelf zorgen voor je (duurzame) energie een goede mogelijkheid is. Zo waren er handzame opvouwbare zonnepaneeltjes die je naast je tent kunt zetten tot enorme uitklapbare zonneweides die ervoor zorgen dat een elektrische kampeerauto met daktent zelfvoorzienend kan reizen. We kijken overigens al een tijdje uit naar de zelfrijdende caravan die zichzelf aandrijft door middel van zonnepanelen, die al zo lang wordt aangekondigd…

4. Elektrisch op camperreis

De elektrische buscampers vinden ook gretig aftrek. Camperbouwers hebben haast allemaal de switch gemaakt naar óók een elektrische variant van hun camperbus.
Als je meer ruimte wilt tijdens je camperreis, dan is elektrisch camperen nog wat uitdagender. Een elektrische halfintegraal of zelf een grote elektrische bestelbus ombouwen naar een camper? Door de zware accu’s die nodig zijn, wordt het gewichtslimiet van het B-rijbewijs van 3.500 kilo vrij gemakkelijk overschreden. Daarom is er nu op Europees niveau een verzoek ingediend door de NKC, ECF (European Caravan Federation) en FICC (Federation Internationale de Camping et de Caravanning) om het gewichtslimiet naar 4.250 te verhogen.

Kampeertrends 2023 Elektrische campers
Op de KCJ 2022 zagen we een heleboel camperbusjes met zo’n stekker aan de voorkant

5. Gebruik duurzame materialen in kampeermiddelen

Duurzaamheid is natuurlijk ook één van de Kampeertrends 2023. De afgelopen jaren werd er in de traditionele kampeerbranche al voorzichtig geëxperimenteerd met duurzaam pvc, milieuvriendelijke stoffen en lichtere materialen. Inmiddels hebben de diverse buscampers-bouwers hierin enorm het voortouw genomen en laten hun spierballen zien! Ze bouwen met duurzame materialen zoals wol, berkenhout en kurk. Of maken zelfs modulaire meubels van hout zoals de camperbusjes van Ventje.
Ook in de tentenwereld (wat al een vrij duurzaam product is) zien we beweging. Zo bracht Karsten Tenten een lijn uit gemaakt van gerecyclede jeans. Verfrissend, zo’n lichtblauwe verrassing op de camping! Ventje en Karsten wonnen afgelopen Kampeerbeurs ook de duurzaamheidsprijs. Lees hier meer!

Kampeertrends 2023 Blueline tent Karsten
Dit is de Blueline tent van Karsten is lekker licht en gemaakt van oude jeans!

6. Dienstverlening op de camping

Laat je voortent opzetten door het team van Dorema, bestel broodjes op de camping en laat ze bij je tent bezorgen. Of willen paps en mams tijdens de vakantie misschien even met zijn tweetjes aan de boemel? De camping regelt een oppas! Als we maar betalen, dan kan je alle gemakken van thuis naar de camping halen. Op vakantie zijn we liever lui dan moe. Mooi voorbeeld van de ultieme luxe op de camping vinden wij het Wind®Force systeem van vouwwagenmerk Holtkamper. Door dit systeem vouwt de vouwwagen zichzelf, binnen enkele minuten, middels één druk op de knop, automatisch in en uit. Over lekker lui gesproken…

7. Kampeertrends in bestemmingen

In de zomer is het warm in het zuiden van Europa. De zomer van 2022 was zelfs de warmste ooit gemeten. Het verbaast ons dan ook niets dat koelere kampeerbestemmingen zoals Oostenrijk, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Ierland) een opkomende trend zijn volgens de zoekvolumes in Google.

Kampeertrends 2023 Kerry Cliffs Ierland
Dit zijn de Ketty Cliffs in Ierland. Niet een hele vervelende plek voor je volgende kampeerbestemming!

8. Zomer in Nederland

Een kampeertrend die volgens ons zoekgedrag blijft in 2023 is toch het old skool kamperen in Frankrijk, Duitsland of als absolute topper: in ons eigen land. In Nederland gaan we het allerliefste ‘rustiek kamperen’ en we doen dat bij voorkeur in Zeeland, op Texel of in Limburg én we ontdekken in grote getallen het kamperen bij de boer! Brachten we voorheen (net als met Hemelvaart en Pinksteren) de meivakantie kamperend in Nederland door, nu kiezen we steeds vaker voor een zuidelijke bestemming in het voorjaar en brengen we de zomervakantie juist in Nederland door.

Kampeertrends 2023 Camping Kogerstrand Texel
Camping Kogerstrand op Texel

9.Campings met een twist

De kampeerder van tegenwoordig is op zoek naar authentieke beleving die bij hem of haar past. Dit is een trend die we al langer zien, maar die door steeds meer campings wordt opgepikt. Campings met een festivalvibe, campings waar je vegan kunt eten, waar je zeillessen kunt krijgen, of waar kinderen de hele dag in de modder kunnen rollen. Een foodtruck hoort er zeker bij en bij voorkeur ook nog wat yoga en houtubs voor paps en mams. Veel connectie met de natuur en geen grote massa’s. Oetdoor, Hartje Groen, Energy Up, Netl zijn hier mooie voorbeelden van. Ook de thema kampeerweekenden zoals Sup-Kampeerweekend of een Teckel-kampeerweekend van Buitengeluk passen goed in dit straatje.

Kampeertrends 2023 Oetdoor hottub
Gastblogger Maartje ging met haar gezin naar Oetdoor en uiteraard ook even in de Huttub.

Kampeertrends 2023: wat kunnen we de komende jaren verwachten?

Wat doen we over vijf jaar? Gaan we dan niet meer kamperen met de auto maar zetten we de caravan op de trein naar het zuiden? Verlichten we ons spelletje onder de luifel met de accu van de elektrische auto? Wordt een toeristische kampeerplek schaars of staan er hele leuke nieuwe campingeigenaren op? We verwachten in ieder geval dat vooral voor stellen de daktent populair wordt. Zo kan je met je elektrische auto moeiteloos een roadtrip doen.
Met minder beschikbare kampeerplekken en recordtemperaturen zien we een spreiding van de vakantiegangers in het hoogseizoen wel zitten. Hierdoor wordt het hoogseizoen langer en minder druk (minder files, meer keuze). Zaak is natuurlijk wel dat scholen ook hun vakanties spreiden!

Zin in meer kamperen?

Hou jij van kamperen en wil je méér lezen over campingtips en kampeerervaringen? Kom dan bij onze I Love Kamperen Club! Als Clublid krijg je naast voordeel bij campings en kampeerwinkels ook toegang tot de online Kampeercommunity. Daar kan je het hele jaar door aan vakantievoorpret doen, je vragen stellen, tips geven en ervaringen delen. Online connecten met je peers, noemen ze dat in trendtermen.

Kampeerclub I Love kamperen

I love kamperen