In deze blogserie gaan we op bezoek bij mensen die van kamperen hun werk hebben gemaakt. Van campingbazen tot tentenbouwers en van glampinggoeroes tot vouwwagenverhuurders — we zijn benieuwd naar het verhaal achter hun onderneming. Hoe is het allemaal begonnen? Wat maakt hun plek of product uniek? En vooral: welke trends zien zij in de kampeerwereld én wat zijn de momenten die hun werk zo leuk maken? Vandaag: Kampeerklets met Arnold Kriens van Campolife
In gesprek met Arnold Kriens, eigenaar van Campolife in Heinenoord, over zijn achtergrond, het ontstaan van Campolife, trends in kampeerland en natuurlijk: mooie anekdotes uit de praktijk. “Wat je doet, moet je gewoon goed doen. En als je de verwachting overtreft, mag je ook foutjes maken.”
Even voorstellen: Arnold Kriens
Arnold Kriens is 59 jaar, vader van drie dochters en trotse opa van zes kleinkinderen. Al sinds het midden van de jaren ’90 is hij actief in de kampeerbranche. In 2001 werd hij vestigingsmanager bij Campoworld, en in 2007 startte hij in Heinenoord. Sinds 2010 is hij mede-eigenaar van Campolife.
“We doen dit met z’n tweeën,” vertelt Arnold. “Mijn compagnon, Gabi van der Wege is verantwoordelijk voor de financiële kant, ik voor de commercie. Denk aan verkoop, inkoop en klantcontact. Omdat we zeer verschillen vullen we elkaar op alle fronten goed aan – inmiddels al meer dan vijftien jaar.”
De geschiedenis van Campolife
Campolife kent een rijke historie. Oorspronkelijk begon het bedrijf onder de naam Campo, met vestigingen in Barendrecht en later Heinenoord. De organisatie groeide uit tot CampoWorld met zeven meerdere locaties, maar werd in de tijd van de bankencrisis hard geraakt. Uiteindelijk maakte de vestiging in Heinenoord een doorstart onder de naam Campolife.
“We zijn nu een totaalaanbieder,” zegt Arnold. “We hebben een grote werkplaats, een uitgebreide kampeerwinkel, een verhuurafdeling en de verkoop van caravans en campers – zowel nieuw als gebruikt. Onze focus ligt altijd op klanttevredenheid.”
Wat maakt Campolife uniek?
Volgens Arnold ligt de kracht van Campolife in de combinatie van schaalgrootte én persoonlijke aandacht. “We zijn een groot bedrijf met zo’n vijftig medewerkers, maar we zijn erin geslaagd de klant écht centraal te stellen. We hebben geen hap-snapbeleid en laten ons niet gek maken door marktgolven. Koersvastheid en klanten koesteren is belangrijk. Zij zijn de ambassadeurs voor ons én het kamperen!”
Een mooi voorbeeld van innovatie is het eigen occasionlabel: Top Occasions. “Daarmee onderscheiden we ons sinds 2012. Het label zorgt voor duidelijke voorwaarden en communicatie rondom gebruikte kampeermiddelen. Klanten weten waar ze aan toe zijn.”
We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Dat klinkt simpel, maar het is niet vanzelfsprekend.
Arnold Kriens – Campolife
Kamperen zit in het bloed
“Ik ben opgegroeid op een camping,” zegt Arnold. “Mijn ouders hadden een camping in Renesse. Klanten helpen, dienstbaar zijn – dat is me met de paplepel ingegoten.”
Dat verklaart ook de intrinsieke motivatie van Arnold om altijd voor kwaliteit te gaan. “We zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. Dat klinkt simpel, maar het is niet vanzelfsprekend. Als je dat goed doet, kun je zelfs fouten maken – klanten blijven dan alsnog tevreden.”
Trends in kampeerland
Arnold ziet duidelijke verschuivingen in de markt: “Kamperen is niet meer goedkoop. Zowel campings als kampeermiddelen zijn fors in prijs gestegen. Dat zorgt voor een zoektocht naar betaalbare alternatieven. Daar ligt voor fabrikanten en dealers een uitdaging én kans.”
Ook ziet hij dat nog steeds het ‘corona-effect’: “Er is veel vooruitgeschoven omzet geweest. Fabrikanten en dealers dachten dat de groei door zou zetten, maar dat is niet zo. Nu moet je weer echt je best doen om iets te verkopen.”
Zijn strategie? “Rust bewaren, vasthouden aan je visie en investeren in duurzame relaties met betrouwbare leveranciers.” En maak van klanten ambassadeurs van je bedrijf.
Het nieuwe kamperen
“Het nieuwe kamperen is wat mij betreft ‘camperen met een caravan’,” legt Arnold uit.
“Je hebt daarmee het beste van twee werelden: de flexibiliteit en mobiliteit van een camper, maar dan met het comfort én de onafhankelijkheid van een caravan. Wij zorgen ervoor dat de caravan volledig is afgestemd op gemak en gebruiksvriendelijkheid. Denk aan een mover, een knikarm-luifel die je net zo eenvoudig uitdraait als bij een camper, en een elektrisch levelsysteem waarmee je binnen twee minuten helemaal klaarstaat.”
“Daarnaast passen we het fietsenrek zó aan, dat het zowel op de dissel van de caravan als op de trekhaak van de auto gebruikt kan worden. Zo kun je makkelijk van plek naar plek reizen én heb je altijd je auto bij je – ideaal als je uitstapjes wilt maken of even de omgeving wilt verkennen.”
Tips voor beginnende kampeerders
Arnold is duidelijk: “Laat je goed informeren bij een betrouwbaar bedrijf. Denk aan veiligheid, technische staat van je kampeermiddel, en kies bewust wat bij jou en je situatie past. Een gebruikte caravan kopen zonder keuring is gewoon gevaarlijk.”
Daarnaast raadt hij af om je te laten leiden door de showroom. “Blijf in de ratio. Laat je goed voorlichten. Welke reis ga je maken? Met wie? Wat mag je auto trekken? Hoe lang denk je met de caravan/camper te willen gaan doen en wat is de ideale indeling? Daarnaast, denk goed na over welke accessoires je echt nodig hebt en wat mag het kosten. Zo kom je tot een maatwerkoplossing.”
Uit de Campolife praktijk
Tot slot deelt Arnold twee verhalen die perfect illustreren hoe verrassend én vermakelijk het werk in de kampeerbranche kan zijn.
De onzichtbare airco:
Een klant komt boos binnen omdat zijn bestelde airco bij aflevering van de caravan ‘ontbreekt’. Wat bleek? Hij had een bankairco besteld – volledig ingebouwd, maar niet zichtbaar. “Hij schaamde zich kapot,” lacht Arnold.
De bewegende caravan:
Tijdens een demonstratie van een caravanmover liet een verkoper zien hoe je de caravan op afstand kunt verplaatsen. Een toevallige voorbijganger raakte in paniek: “Henk, de caravan rolt! Hou hem tegen!” – niet wetende dat dit juist de bedoeling was.
Klanttevredenheid is geen trucje
Arnold’s aanpak en klantvisie zijn een inspiratiebron voor de branche. Zijn tips, verhalen en levenshouding laten zien dat klanttevredenheid geen trucje is, maar een mindset. En: “Als je het verwachtingspatroon van de klant overtreft, mag je best eens een steekje laten vallen.
Meer weten over Campolife? Kijk op campolife.nl.
De nieuwste campings, leukste gadgets, inspiratie en kampeervoorpret