Tips voor Bijzonder Winterkamperen

Zet 't gewoon op je bucketlist!

Bijzonder winterkamperen

Winterkamperen klinkt je mogelijk een beetje extreem in de oren als jij het liefst in je korte broek in de zon rondom je kampeermiddel scharrelt. Toch kan kamperen in de winter een magische ervaring zijn. Wij zetten hier een aantal bijzondere vormen van winterkamperen voor je op een rijtje.

Bijzonder winterkamperen

Eerlijk is eerlijk, winterkamperen is niet voor iedereen. Zelfs op het kantoor van I Love Kamperen zijn de meningen sterk verdeeld. Maar met onderstaande tips kan je nét even een beetje bijzonder op winterkampeer-vakantie. En mogelijk is het dan wel het overwegen waard!

Cool Kampeerweekend

Een ideaal moment om bijzonder winterkamperen te ontdekken met je eigen kampeermiddel is een georganiseerd weekend van Buitgeluk. Esther en Marga van Buitengeluk regelen alles tot in de puntjes tijdens dit weekend in januari 2024. Er zijn stamppotten, kampvuur, leuke workshops en een ski-party. Het weekend vind plaats op Oetdoor in de Achterhoek, een camping in Scandinavische sferen. Sowieso is Oetdoor leuk om eens te kamperen in de winter, want ze hebben er veel fijne faciliteiten die je winterkampeerweekend nog leuker maken zoals een hottub, een grillhut en een mooie slechtweer accommodatie. Lees hier meer over ons bezoek aan Oetdoor.

Bijzonder winterkamperen Oetdoor
Campings met een fijne slechtweer accomodatie zijn bijzonder geschikt voor Winterkamperen. Helemaal als je jezelf in Scandinavië waant!

Winterwoods

Winterwoods is een pop-up camping in Epe, Drenthe, die alleen in de winter te bezoeken is. En je kunt je caravan, tent of vouwwagen lekker laten staan, want op Winterwoods staan een aantal traditionele Yurts voor je klaar. Die zijn lekker warm en voorzien van een houtkacheltje. Het is geen goedkoop kampeertripje, maar je betaalt echt voor een experience. Overdag en ’s avonds kan je meedoen aan verschillende activiteiten zoals wandelingen, yoga en koudetraingingen. En je kunt gebruik maken van de sauna’s. Niet persé geschikt voor kinderen.

Bijzonder winterkamperen Winterwoods
Slapen in een Yurt is absoluut bijzonder Winterkamperen. Foto: Winterwoods

Hartje Groen

Geen zin in een georganiseerd weekend en wil je gewoon lekker weg met je caravan of camper (We zijn het er wel roerend over eens dat kamperen in een tent of vouwwagen gewoon best wel koud is in de winter) of een fijne accommodatie? Bij Charme Camping Hartje Groen in de Brabantse Maashorst kan je in de winter prima kamperen met kids. Op deze camping (die ook echt fantastisch is in de zomer) kan je in de winter genieten van de warme huiskamer met spelletjes, knutsels en boeken. Op je kampeerplek mag je een fikkie stoken en een maaltijd bereiden in een Dutch Oven. Op het terrein ligt ook De Boshut, waar je lekker kunt eten en drinken. Warme chocolademelk bijvoorbeeld!

Winterkamperen bij de boswachter

Behoefte aan back to basic? Kijk dan even bij Logeren bij de Boswachter van Staatsbosbeheer. Daar zijn een viertal kampeerterreinen in het bos waar je gedurende de winter terecht kunt. Op alle campings mag je vuur stoken en zit je echt midden in de natuur. Extra tip: Kampeerterrein de Vlagberg heeft mooi sanitair met babyruimtes en er zijn ook plekken met privé sanitair te huur.

Bijzonder winterkamperen Caravan Donker
Buiten is het donker en koud, maar binnen is het gezellig en warm!

Winterkamperen op een natuurkampeerterrein

Er zijn 22 natuurkampeerterreinen open tijdens de winter waar je lekker een fikkie mag stoken. Ook dit is voor de echte natuurliefhebbers (de 4 campings van Staatsbosbeheer zijn ook natuurkampeerterreinen). Verwacht geen overdekte speeltuinen, maar winterse bostafereeltjes, ultieme rust en lekker klooien rondom een vuurtje. Let wel, je moet lid zijn van natuurlijkkampeerterreinen om hier te mogen kamperen (dit kost 15,95 per jaar).
Een aantal campings hebben leuke extra’s zoals een hout gestookte hottub op ’t Bos Roept in Slootdorp. Je kunt hier ook leuke accommodaties huren of een beetje kletsen met andere kampeerders in de  sfeervolle verwarmde kas.
Wil je echt het idee dat je even helemaal alleen in winterslaap kunt? Boek dan een verblijf op Olthuys, een B&B met één enorme kampeerplek. Sta je dus helemaal in je uppie.

bijzonder Winterkamperen in een glamping

Is winterkamperen in een caravan of camper je iets te gortig? Wellicht is winterkamperen in een glamping dan iets voor je. Op Camping Mölke in Twente kan je slapen in een cottage met hottub of op 4 meter hoogte in een boomhut. Op RCN de Faasbloem kan je glamping accomodaties huren, maar ook kamperen met je eigen kampeermiddel. Leuk van deze campings is dat er veel binnenfaciliteiten zijn zoals een zwembad, een binnenspeeltuin of bowling.

kamperen met een huttub
Lekker vanuit je glamping of camper de hottub in. Kan gewoon!

Huur een Camper (of Caravan)

We waren het er al over eens dat winterkamperen in een tentje inderdaad vrij extreem is. En koud. Misschien is het daarom een idee om eens een camper of caravan te huren, zodat je er alsnog op uit kunt in de winter. Lees hier meer over het huren van een camper. En wist je dat je op Camperplaats Vechtdal in Nieuwleusen kunt genieten van welness? Er zijn een aantal plekken met een hottub. In combinatie met je huurcamper? Zie je het voor je? Dat is wel heel bijzonder winterkamperen!

En ben je overstag? Laat het ons weten, vinden we leuk! Wellicht heb je nog wel tips om dit artikel over bijzonder winterkamperen aan te vullen voor andere kampeerders!

I love kamperen