Kamperen met kinderen nederland
Kampeertips, campings & inspiratie

Kamperen voor gezinnen en beginners

Opblaasbare tent: handig of niet?

Het is geen geheim dat ik slecht ben in tenten opzetten. Niet voor niks ben ik dol op mijn 2 secondentent, die inmiddels al 10 jaar overal mee naar toe gaat. Maar bij grotere (voor)tenten ontkom je er niet aan: opzetdrama ahead! Al enkele jaren zijn de opblaasbare tenten op de markt en die lijken me handig: daarvoor heb je geen stokken nodig, even oppompen, klaar. Zou het echt…? Ik wilde het zelf ervaren en nam de Vrijbuiter Boab Air 320 mee voor een testje.

Boab Air

Soorten opblaastenten

Er zijn verschillende soorten opblaasbare tenten. Het begon jaren geleden met een innovatief (en toen nog relatief duur) systeem. Inmiddels kun je ook voordelige tweepersoons- en gezinstenten, voortenten voor de caravan en tenten voor (bus)campers in een opblaasbare variant kopen. De grote aanbieders zag ik op de afgelopen KCJ beurs hun eigen versie presenteren. De opblaasbare tent is ‘here to stay’ denk ik!

En..opzetten maar!

Ik was vooral benieuwd hoe snel het opzetten zou gaan met zo’n pomp en of het stevig bleef staan. Een stok lijkt op het eerste gezicht steviger toch? De Boab Air is een gezinstent voor drie personen. Aan de voorzijde zit een luifel, binnen is er een leefgedeelte en een slaapgedeelte dat je middels een scheidingswand kunt opdelen in twee kamers. De tent komt in een grote tas met handpomp, scheerlijnen en haringen. De hele tas weegt zo’n 15 kilo. Als je reist met de auto is dat geen probleem, maar op de fiets zou ik toch voor een lichtere versie gaan.

Opblaasbare tent Boab Air Vrijbuiter ervaring 05

Buizen klaar in 5 minuten

En dan het opzetten: met een eenvoudige handpomp blaas je een aantal luchtbuizen op. Zij vormen een stevig geheel. Dat oppompen is écht zo gedaan: binnen een paar minuten ben je klaar met alle buizen. Niet te vergelijken met je luchtbedje dus 🙂 De buizen zijn omringd door een dikke beschermingslaag, hierdoor gaan ze niet makkelijk lek en ze staan gelijk in de juiste vorm.

Opblaasbare tent Boab Air Vrijbuiter ervaring 06

 

Opblaasbare tent opzetten: kwartiertje werk

Vervolgens is het een kwestie van de tent verder afspannen met scheerlijnen, tot deze naar je zin staat. Deze tent stond bij ons in ongeveer een kwartier. Voordeel is dat je het indien nodig in je eentje kunt doen, je hoeft immers niet samen die stokken op de juiste plek te krijgen. Door dit systeem gaat dat vanzelf.

Opblaasbare tent Boab Air Vrijbuiter ervaring 02

En zo ziet dat er uit in twee minuten 🙂

Dus, handig of niet?

Ik zeg: handig! Vooral omdat de tent snel staat en je het indien nodig alleen kunt doen. Ik heb de tent niet getest bij harde wind, maar door het stevige omhulsel rond de luchtbuizen denk ik dat deze tent even goed blijft staan als een andere lichtgewicht tent met stokken.

* Ik mocht de tent een weekend lenen van de happy people van Vrijbuiter, waarvoor dank!

 

I love kamperen FacebookHeb jij een tip of vraag over een opblaasbare tent? Deel je ervaring met duizenden andere enthousiaste kampeerders op onze Facebookpagina!

I love kamperen