header caravan met auto
Caravantrekkers onderzoek

Welke auto is top voor de sleurhut?

Populairste caravantrekkers van 2021

Een goede auto om je caravan te trekken is echt wel een belangrijk onderdeel van je vakantie. Het gevoel dat je in de bergen nét een vrachtwagen kunt bijhouden of zelfs het idee dat je ongeveer de berg weer af rolt is gewoon niet zo prettig. Gelukkig vragen veel mensen zich af wat een goede caravantrekker is en daarom wordt daar veel onderzoek naar gedaan. En aangezien we jullie graag op alle vlakken goed informeren, lees je hier de resultaten van het grote Trekauto-onderzoek dat campingspecialist ACSI onlangs uitvoerde.

Auto met Caravan rijdt over snelweg

Vers uit de showroom

Uit het ACSI Trekauto-onderzoek blijkt dat het caravantrekkende wagenpark in Nederland relatief jong is. Bijna een kwart van alle trekauto’s is de laatste drie jaar aangeschaft. En bijna 55% van het trekkend wagenpark is niet ouder dan bouwjaar 2016. Slechts 15% van de trekauto’s uit het onderzoek is ouder dan tien jaar. En het wagenpark lijkt ook de komende jaren alleen maar jonger te worden. Van de ondervraagden geeft 6,6% aan binnen een jaar een nieuwe trekauto aan te gaan schaffen. Nog eens 14,6% overweegt dit. En dat is natuurlijk goed nieuws voor de mensen met niet een enorme stapel geld onder z’n matras, want de ‘oude’ trekauto’s komen gewoon weer als occasion op de markt!

Gaan we dan eindelijk elektrisch trekken?

Goed nieuws voor de natuur; Het aandeel van het aantal auto’s met een dieselmotor blijft dalen. In 2018 bedroeg dit aandeel nog 26,3%, maar sindsdien daalde dit snel tot de 19,76%. Ook bij benzineauto’s is sinds kort een daling zichtbaar. Duurzamere aandrijfvormen doen het juist beter. Iets meer dan 5% van de voertuigen is hybride en 2,61% van de ondervraagden geeft aan een trekauto te hebben met een plug-in hybride aandrijving. Ook zien we de eerste volledig elektrische trekauto’s opduiken. Het totale aandeel is met 0,15% nog laag, maar ACSI verwacht hier de komende jaren een sterke stijging in te gaan zien. Steeds meer elektrische auto’s zullen namelijk geschikt worden om een caravan te trekken.

Trekauto’s op de hotlist

Uiteraard deed ACSI ook onderzoek naar de soort auto van caravanbezitters. In Nederland is Mazda de meest gebruikte caravantrekker. Mazda dankt deze eerste plaats vrijwel volledig aan hun model CX-5. Maar er is een Koreaanse rakker op de markt die het nog beter doet als caravantrekker: De Hyundai Tucson. Hieronder vind je lijstje met de meest populaire automerken en modellen als het aankomt op het trekken van een caravan.

Trekauto top 10: automerken

 1. Mazda
 2. Volkswagen
 3. Volvo
 4. Ford
 5. Renault
 6. Toyota
 7. Hyundai
 8. Subaru
 9. Nissan
 10. Kia

Trekauto top 10: automodellen

 1. Mazda CX-5
 2. Volkswagen Tiguan
 3. Ford Kuga
 4. Toyota RAV4
 5. Subaru Forester
 6. Nissan Qashqai
 7. Volvo XC60
 8. Hyundai Tucson
 9. Renault Scenic
 10. Mitsubishi Outlander
Mazda CX5 Caravantrekker
Denk er nog even een caravannetje achter en daar ga je met je Mazda!

Wil je meer weten over rijden met een caravan? Zoals hoe je achteruit moet rijden, hoe je een slingerende caravan corrigeert of hoe je je caravanspiegels afstelt? Op I Love Kamperen vind je de meeste informatie. Mis je nog iets? Laat het ons dan weten!

I love kamperen