skurugata
Wandelen door de Skurugata kloof

Mooi en goed te doen

Wandelen in Zweden: Skurugata kloof

Ik ben niet echt een die-hard wandelfanaat. Een wandeling van zo’n 10 kilometer vind ik leuk, maar een hele dag hiken is niet echt mijn idee van vakantie. In Zweden heb ik wel elke dag gewandeld, de omgeving en de bossen nodigen gewoon uit tot een avontuur over de paden (en daarbuiten). In Småland kregen we de tip om de Skurugata kloof te gaan lopen. Voor iedereen die graag van de natuur geniet, maar geen doorgewinterde wandelheld is: hier is mijn ervaring!

skurugata wandelen zweden

Skurugata kloof in het kort:

  • Kloof in Zuid-Zweden, bij Eksjö
  • In ongeveer 2 uur wandel en klauter je hier doorheen
  • Trek goede dichte schoenen aan
  • Voor mensen met knieproblemen niet zo erg geschikt
  • Hele mooie omgeving!
  • Ook met kinderen vanaf een jaar of 8 goed te doen
  • Vergeet het geheime gastenboek onderweg niet
skurugata ervaring
Veel klimmen en klauteren over bomen, rotsen en stenen in Skurugata

Skurugata wandeling

De Skurugata is een vreemd natuurverschijnsel, niemand weet hoe het precies is ontstaan. De kloof is op het smalste punt 7 meter breed en je wandelt tussen steile rotswanden. De kloof is in totaal ongeveer 800 meter lang, al ben je wel meer aan het wandelen om bij de kloof te komen. Zoals op zoveel plekken in Zweden, gaan ook hier mooie legendes rond over trollen die hier leven. Door de uitstraling van de kloof kan ik me er alles bij voorstellen, maar misschien heb ik gewoon teveel fantasie.

Om de kloof te bereiken, rijdt je naar natuurpark Skurugata, vanuit Eksjö staat het al vroeg op de borden aangegeven. We arriveren rond 10.00 en het is er nog vrij rustig. We zijn klaar om aan de wandeling te beginnen. We kiezen het pad dat beneden start, het begin ligt eigenlijk tussen de twee parkeerplaatsen in. Boven aan de parkeerplaats is ook een pad, dit leidt direct naar het uitkijkpunt. Ook leuk, maar wij gaan dit keer de ‘hard way’.

skurugata wandeling ervaring
Neem dit pad tussen de eerste en tweede parkeerplaats om de wandeling te beginnen

Klimmen en klauteren

We wandelen door de bossen en springen over wortels en stenen. Langzaam naderen we de kloof, totdat we echt tussen de rotsen staan. Nog steeds is alles prima te doen als ongetrainde wandelaar. Na ongeveer een uur wandelen staan we dan ineens boven een flinke afgrond. Hier dalen we af door een weg te vinden over de rotsen. Concentratie is hier van belang, evenals stevige schoenen. Eenmaal beneden rusten we even uit. We moeten aan de andere kant weer naar boven ook…. Ook dat lukt prima, al krijgen de spieren het hier wel zwaar. Ik denk even aan de spierpijn van morgen… Wanneer we denken dat het bijna klaar is, blijken we achteraf ergens op de helft te zijn. We dalen en klimmen nogmaals maar we genieten onderweg vooral van deze prachtige en rustige plek. Op veel momenten lijken we wel alleen in de kloof te zijn.

skurugata kloof
Flink dalen en daarna weer omhoog! Hallo spierpijn….

Geheim gastenboek

Ergens halverwege ligt trouwens een geheim plekje met gastenboek. Wanneer je het niet weet, loop je er zo voorbij. Ik had er over gelezen en heb het dus in de gaten gehouden en jawel: gevonden! Er lag helaas geen boek meer, maar ik heb een kaartje achter gelaten, samen met vele andere wandelaars. (als je m ziet, laat je het weten?).

skurugata gastenboek
Wanneer je niet oplet, mis je dit geheime gastenboek snel!

Skuruhatt uitkijkpunt

Op enig moment wandelen we weer tussen de bomen en ligt de kloof achter ons. Dan gaan we nog even klimmen in het bos: op weg naar het uitkijkpunt. Volg het pad dat is aangegeven met gekleurde banden om te bomen! Ook hier doemt de spierpijn alvast op, de benen zijn er wel klaar mee. Maar het uitkijkpunt Skuruhatt is sowieso de moeite waard. Hier komen families bijeen om te picknicken en te barbecueën. Die hebben niet allemaal in de kloof gelopen: vanaf de parkeerplaats kun je via een breed en vlak pad bij dit punt komen. Dit pad is ook geschikt voor rolstoelen en kinderwagens!

skuruhatt uitkijkpunt
Bij Skuruhatt komen gezinnen samen om van het uitzicht te genieten en te picknicken of barbecuen.

Die spierpijn is er inderdaad de volgende dag, maar ik kan Skurugata echt aanraden! We deden er ongeveer 2 uur over en hebben daarna gezellig gezeten bij Skuruhatt. In de zomer is het lekker koel in de kloof, maar de temperatuur kan wel met zo’n 20 graden verschillen met boven. Een jas of vest is dan wel fijn om mee te nemen. Skurugata is goed te doen, ook voor kinderen vanaf een jaar of 8 denk ik. Laat je weten hoe je het vond? Meer informatie lees je hier. 

Ik bezocht deze kloof tijdens mijn verblijf in Zweden, we reden hiernaartoe vanaf camping Mycklaflons. Daarover lees je hier meer. 

I love kamperen