camping mycklaflons
Camping Mycklaflons

Genieten van Zuid-Zweden voor het hele gezin

Camping Mycklaflons – Zweden

Uit Småland wil jij voorlopig écht niet opgehaald worden! Dan bedoel ik niet een wat bedompt indoorspeelhok in de Ikea, maar het echte, prachtig groene Småland in Zweden. Deze regio ligt in Zuid-Zweden en is populair bij veel Nederlandse kampeerders vanwege de afwisseling van natuur en activiteiten. Ik bezocht natuurcamping Mycklaflons in Gummarp Eksjö. Op deze camping krijgt iedereen de ruimte om tot rust te komen. Eindeloos spelen, hutten bouwen, stokken zoeken, zwemmen en je fantasie de vrije loop laten. Ook als je een volwassen kind bent, ontspan je op deze natuurcamping vanzelf. Hier lees je onze ervaring met deze kleine charmante camping.

camping mycklaflons
Ons fijne plekje op het tentenveld, bij de kampvuurplek

Camping Mycklaflons in het kort:

  • Kleine natuurcamping bij Eksjö
  • Nederlandse eigenaren
  • Kindvriendelijk
  • Goede uitvalsbasis voor activiteiten in de regio
  • Geardropper basecamp

Op camping Mycklaflons vind je geen animatieteam, aangeharkte kampeervelden of zwembad. Wél kun je hier een eigen kampvuur bouwen, vaar je met een kano naar een onbewoond eilandje in het meer en wandel je door het naastgelegen bos om boven van het uitzicht over de omgeving te genieten. Op deze camping heb je de ruimte, letterlijk en figuurlijk. Door de omgeving en opzet is het een fijne plek om ook met kinderen te bezoeken, mits ze wel van natuur en spelen houden. Eigenaresse Hanny begint te stralen als ik haar daar naar vraag: “Kinderen leren hier weer wat de hele dag buitenspelen is”. Hanny beheert sinds 2011 deze camping en samen met partner Ben vertrok ze in 2016 permanent uit Nederland en vestigde zich in Zweden. Sinds 2016 is de camping hun eigendom en elk jaar investeren ze met passie in het terrein en de voorzieningen. Heerlijk, zulke betrokken mensen.

kindercamping zuid zweden
In dit bos kun je heerlijk wandelen, en kinderen kunnen er veilig spelen.

Op de camping kun je terecht met caravan en camper (met stroom). Er zijn safaritenten en natuurlijk de bekende Zweedse rode stuga’s, trekkershutten. Ik verblijf lekker rustig op het tentenveld. Het sanitair op de camping is eenvoudig, maar compleet. Handig is dat er een openbare keuken is, Hier kun je een fatsoenlijke maaltijd klaarmaken. Ook even een wasje draaien of een nieuw boek uitzoeken uit de gastenbieb kan in deze ruimte. De wifi is gratis en in de ochtend haal je verse warme broodjes bij de receptie. Voor een eenvoudige maaltijd op het terras (mét uitzicht) kun je in het restaurantje terecht.

mycklaflons
Het hoofdgebouw met daarnaast het veld voor campers en caravans
camping zweden kinderen
Op de camping kun je kano’s en boten huren

Er leeft hier veel wild: rondom de camping worden wekelijks elanden, vossen, zwijnen en herten gezien. Naast de camping ligt een overzichtelijk bos met een aangegeven wandelpad. Dit is fijn voor een rustige ochtendwandeling, maar kinderen kunnen hier ook goed zelfstandig spelen. Hutten bouwen en hout verzamelen voor een kampvuur (mét marshmallows!).

Steiger aan het meer camping mycklaflons
De steiger aan het meer

Kampeeruitrusting huren

Ik ben voor mijn reis gevlogen naar Stockholm en vanaf daar op pad gegaan. Mijn kampeerspullen stonden klaar op de eerste camping. Camping Mycklaflons is een ‘basecamp’ van Geardropper, wat inhoudt dat je vanaf hier ook een tent met alle spullen kunt oppikken en zo op kampeerroadtrip kunt gaan. Ik gebruik op deze manier een tent, tafel en stoelen, slaapmatten, slaapzakken en alle kampeergerei om te kunnen koken.  Hier lees je meer over mijn ervaring met Geardropper. 

camping mycklaflons puzzelen
Met Geardropper heb je een tent, tafel met stoelen en alle kampeergerei tot je beschikking. Zo kun je naar je kampeerbestemming vliegen zonder te sjouwen. Handig!

In de omgeving

Skurugata kloof wandeling

Zuid-Zweden is een fijne bestemming. De natuur is er prachtig en er is veel te doen, ook al zijn de afstanden veel groter dan we gewend zijn in Nederland. Wij wandelen door de Skurugata kloof, een vreemd natuurverschijnsel waarvan niemand weet hoe het precies is ontstaan. Hier lees je onze uitgebreide ervaring! Op het smalste gedeelte is de kloof 7 meter breed en de wandeling door de kloof is op bepaalde punten een hele klim. Goede schoenen en een beetje uithoudingsvermogen zijn dan ook wel van belang, maar het uitzicht bij Skuruhatt is het zeker waard! Vanaf camping Mycklaflons is het ongeveer 40 minuten rijden.

skurugata zweden
Wandelen door de kloof

Astrid Lindgrens Näs en Astrid Lindgrends Värld

Deze regio is echt Pippi Langkous land! Overal zie je dit vrolijke meisje terug. Schrijfster Astrid Lindgren is getogen in Vimmerby en in dit plaatsje bezoek je dan ook Astrid Lindgrens Näs: haar geboortehuis met expositie over haar leven en haar verhalen. Pippi Langkous heeft zelfs een eigen park: in Vimmerby komen de verhalen van Astrid letterlijk tot leven met een park vol shows en entertainment. Leuk voor kinderen én de fans van haar boeken!

astrid lindgrens dorp
Astrid Lindgrens Näs (nest)
pippi langkous park zweden
Pippi! In Vimmerby heeft ze haar eigen park, Astrid Lindgrens Värld. Foto: Lena Granefelt. imagebank.sweden.se

Eksjö

Wij bezoeken het historische centrum van Eksjö, met eeuwenoude houten Zweedse huizen. Een sfeervol centrum vol karakteristieke rode gebouwen en pittoreske winkeltjes. Eksjö is al honderden jaren geleden ontstaan en sommige gebouwen hebben grote branden doorstaan. Nu is het een levendige wijk, met studenten en jonge toeristen. Voor verdieping bezoek je het Eksjö museum.

camping mycklaflons eigenaar karin
Gepassioneerde campingeigenaren zijn altijd goud. Nederlandse Hanny heet je welkom!

Ziplinen

Met zoveel bomen is dit natuurlijk een ideale activiteit: ziplinen! Hier ga je aan een kabel zo -roetsj- door de boomtoppen en ondertussen geniet je natuurlijk van het uitzicht en de natuur. Een beetje spannend maar leuk voor het hele gezin. Er zijn verschillende ziplineparken in de omgeving, maar Hannie raadt Little Rock Line in Klavreström aan.  Dit is de langste zipline in Europa en hiermee ga je over 8 verschillende lijnen. Ook in Vimmerby ligt een ziplineparcours. Geschikt voor iedereen, je kiest zelf welk ‘adrenaline level’ je aan kan 😉

Andere bezienswaardigheden in de buurt van mycklaflons:

  • De 1000 jarige eik in Nationaal Park Norra Kvil
  • Goud zoeken bij Kleva Gruva
camping mycklaflons eigenaar karin
Gepassioneerde campingeigenaren zijn altijd goud. Nederlandse Hanny heet je welkom!
zonsondergang zweden
zonsondergang….

Na een actief dagje ga je gewoon weer lekker voor de tent zitten bij camping Mycklaflons. Of neem een kop koffie mee en wandel de straat over, dan zit je direct aan het meer. Het water is heel helder en loopt rustig af met een klein zandstrandje. Er ligt een lange steiger en in de zomer kun je hier heerlijk zwemmen. Bij het meer is een keurig onderhouden grasveld aangelegd en iedereen mag hier gebruik van maken. In het midden is het meer 43 meter diep en je kunt er zeker ook goed vissen. Dat heb ik niet gedaan, ik geniet liever rustig van de zonsondergang en mijmer een beetje weg over mijn volgende Zweden-avontuur….

Lees hier meer over de camping. 

 

 

I love kamperen