Nationaal park Fjärnebofjärden

Wild spotten en kamperen - ook voor kinderen

Nationaal park Färnebofjärdens – Tyttbo Zweden

Wanneer je gaat kamperen in Zweden, beleef je al snel de prachtige natuur. Uitgestrekte bossen en meren, oneindige wandelingen en woeste rivieren. Wij bezochten Zuid-Dalarna en Småland tijdens onze kampeertrip. Tijdens ons verblijf op camping Falkudden kregen we van de eigenaren de tip om een dag door te brengen in Nationaal Park Färnebofjärdens. Dat was absoluut een succes: we wandelden een stuk en kregen een fantastisch uitzicht als beloning. Er is nog meer te doen in dit park, en hier lees je onze tips voor Färnebofjärdens!

nationaal park zweden dalarna färnebofjärden

Wild spotten in Västmanland

Färnebofjärdens ligt rond het zuidelijke gedeelte van de Dälalven rivier. Het gebied is een bijzondere combinatie van meren, rivieren, moeras en watervallen. In dit gebied liggen meer dan 200 kleine eilanden: op de meeste kun je heel goed wildkamperen! In het park wandelen we door bossen met de ene keer naaldbomen en dan weer loofbomen. Zo is er telkens een andere ‘sfeer’. In het nationaal park leeft veel wild. Zo zijn er veel soorten vogels, waarvan sommige behoorlijk zeldzaam zijn. De Zweedse specht en de Oeral uil nestelen hier. Die hebben wij helaas niet gezien, wat zou ik die graag voor mijn lens gehad hebben! Färnebofjärdens is een heel goede plek om elanden tegen te komen. Er leven ook lynxen, otters, bevers en marters. Deze dieren kun je in de schemering vaker zien, dat geluk hadden wij nu niet. Wel komen we een prachtig sierlijk hertje tegen, ook leuk!

zweden kamperen nationaal park

oeral uil zweden
Deze heb ik helaas niet voor mijn lens gekregen, maar er wonen veel Oeral uilen in dit Nationaal Park.

Veel Zweden bezoeken het nationaal park om te vissen op zalmforel en snoek. Dat kan heel goed langs de oever van de rivier bij Tyttbo, hier zijn namelijk mooie stroomversnellingen. Je hebt wel een vergunning nodig om hier te vissen.

Wandelen in Nationaal Park Färnebofjärdens

Wij rijden met de auto naar de ingang van het park bij Tyttbo. Hier rijden we een stuk onverharde weg, maar deze is prima geschikt voor onze huurauto. Onderweg passeren we de idyllisch gelegen rode huisjes. Bij Tyttbo parkeren we en vanaf daar wandelen we naar de rivier. Het is even klauteren over de rotsen en dan staan we echt aan het water. We zijn er stil van! De snelstromende rivier, de bomen en blauwe lucht en de vogels….dit is de reden dat we naar Zweden wilden. Vanaf hier kun je nog veel verder wandelen, vanaf de weg zijn de paden goed aangegeven.

kamperen in het wild zweden
Hier mag je de nacht doorbrengen, wakker worden in het bos!

Wildkamperen in Zweden

In Zweden geldt het ‘allemansrecht’. Dat betekent dat het iedereen vrij staat om van de natuur te genieten. Dat behelst veel, onder andere dat je op veel plekken mag wildkamperen. Natuurlijk zijn ook hier regels aan verbonden, die per gemeente kunnen verschillen. Je mag uiteraard niet zonder toestemming op iemands privégrond gaan kamperen en het is belangrijk dat je geen flora en fauna beschadigd. Vrij normale regels, maar het is altijd verstandig om even in de regio na te vragen wat er op die plek geldt (bijvoorbeeld bij een toerismeburo). In Färnebofjärdens zijn er maar liefst 24 plekken waar je je tentje vrij mag opzetten. Dat zijn vaak prachtige plekken, waar je wakker wordt met de geluiden van de rivier of het bos. Het is toegestaan om een kampvuurtje te maken. Als je net als ik met Geardropper kampeert en dus al je spullen mee kunt nemen, raad ik je aan om vanaf Falkudden hiernaartoe te rijden (of varen) en hier een nachtje te verblijven. De exacte plaatsen kun je ter plekke bekijken of hier zien. 

Op verschillende plekken staan houten hutten (windshields), waar je in geval van wind of regen kunt schuilen. Op deze plaatsen ligt ook hout, zodat je een warm (en gezellig) vuurtje kunt maken. Bij Tyttbo staat ook een cabin waar je kunt overnachten. Voor de liefhebbers: je kunt hier ook heerlijk geocachen 🙂 Het gedeelte dat wij hebben gelopen in dit nationaal park is heel geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 8.

rode huisjes zweden
Een typisch plaatje van wat je onderweg tegenkomt: de prachtige huizen in ‘Falu rood’

In Färnebofjärdens kun je het hele jaar terecht voor activiteiten. Enkele andere tips:

Vanaf camping Falkudden is alleen al de rit over kronkelige wegen naar Tyttbo de moeite waard. De eigenaren van de camping kunnen je veel informatie geven over het park en de bezienswaardigheden! In deze regio bezochten wij ook elandenpark Gårdsjö Älgpark. Daarover lees je hier meer! 

 

I love kamperen