elandenpark zuid zweden
Gårdsjö Älgpark - elandenpark

Elanden zien in Zuid-Zweden!

Elandenpark Gårdsjö Älgpark – Zweden

Tijdens een kampeerreis in Zweden hoop je natuurlijk elanden tegen te komen. Er leven zo’n 270.000 elanden in het land en het is zeker niet ondenkbaar dat je er tijdens een wandeling zomaar één in de verte ziet. Echt dichtbij komen gaat meestal niet, maar daarvoor kun je een elandenpark bezoeken. Wij bezochten Gårdsjo Älgpark in Heby, een park waar je de elanden van dichtbij ontmoet, zonder hek. Hier lees je meer over ons bezoek aan dit elandenpark in Zweden!

Elandenpark Gårdsjo Älgpark in het kort:

  • Ga met een trekker over het terrein
  • Geen hekken tussen de bezoekers en de elanden
  • “Moose-man” Leffe maakt er een show van
  • Je leert er meer over elanden en hebt veel fotomogelijkheden
  • De tour duurt een uurtje
  • Wel een beetje prijzig, maar toch wel waard
elandenpark zweden
Hej!
elandenpark zweden dalarna ervaring
Welkom!

Elandenpark Zuid-Dalarna

Tijdens mijn kampeerreis in Zweden verblijf ik op camping Falkudden en daar komen we op het spoor van dit elandenpark. Het is zo’n 50 minuten rijden en dat is eigenlijk heerlijk in deze prachtige omgeving. We arriveren in Heby en we zijn op tijd om mee te gaan op de dagelijkse tour met ‘Moose man’ Leffe. Leffe is de oprichter van het park en het is duidelijk dat hij dol is op zijn dieren. Hij gaat vertrouwd met ze om en de dieren zien er goed uit. We nemen plaats op de aanhanger en Leffe rijdt met zijn trekker door het park. Erg ver is dat trouwens niet: de elanden liggen in een grote weide en omdat Leffe voedsel mee heeft, komen ze al nieuwsgierig (of hongerig) aanrennen.

leffe moose man gardsjo elanden
Leffe is aanstekelijk enthousiast over zijn dieren

Baby elanden 💜

Ter plekke vertelt Leffe van alles over de dieren en hun leefgewoontes. Elk jaar wisselen de dieren van gewei en aan de schuur bij de ingang kun je deze geweien zien. Elk jaar een stukje groter, ze kunnen een spanwijdte tot wel 2 meter bereiken! De dieren eten voornamelijk bladeren, jonge dennen en in dit park ook een soort biks. Het zijn goede zwemmers en dat komt in Zweden natuurlijk goed van pas.

Wij hebben het geluk dat er net twee kleintjes geboren zijn. Moeder Olivia zorgt goed voor haar tweeling. Olivia is als kleine baby bij Leffe terecht gekomen, verstoten door haar moeder. Leffe heeft haar grootgebracht en zoals op Facebookvideo’s te zien is, mag ze af en toe ook een wandeling door de keuken in het huis maken. Leffe houdt nogal van entertainen en noemt zichzelf de Moose-man 🙂

gewei eland
Elk jaar een stukje groter! Dit is dus niet van overleden dieren, maar het zijn de geweien van de elanden in het park.
picknicken zweden elandenpark
Bij het hoofdgebouw kun je rustig picknicken voor of na de tour.

Na de tour kun je rustig gaan picknicken bij het hoofdgebouw, er staan verschillende tafels. Er zijn goede toiletten en in de winkel kun je -uiteraard- allerlei elandensouvenirs kopen. Mijn roze ‘Zwedenmok’ komt hier ook vandaan. Volg het bospad voor een ‘santamuseum’, een wat curieuze verzameling van kerstmannetjes als je het mij vraagt. We rijden content terug, een ontmoeting met deze Zweedse iconen hoort toch wel bij een tripje Zweden. Nu hopen dat we ze toch nog in het wild spotten….

elandenpark in zuid-zweden
Leffe maakt er een feestje van 🙂

Elandenpark Zuid-Zweden

Waar: Gårdsjö Älgpark, Gårdsjö 127, 744 91 HEBY
Website: Gårdsjö Älgpark 

Het park is open van 1 mei tot 1 september.
Er is 1 tour per dag, om 11.00 uur
Prijs: 280 tot 350 SEK per persoon

 

I love kamperen