Wanneer je na een prachtige rit door de Zweedse bossen hier de autoportieren opent, hoor je…niets. Camping Falkudden ligt zó heerlijk verscholen dat je hier weer eens ervaart hoe echte stilte klinkt. Zodra je hier uitstapt ervaar je de gastvrijheid van twee enthousiaste en lieve Nederlandse eigenaren. Deze twee doen er alles aan om jou en je gezin een fijne tijd te geven. Camping Falkudden is een bijzondere kampeerplek met fantástisch uitzicht, zeker ook geschikt voor gezinnen die Zweden bezoeken voor de natuur. Lees even mee met onze ervaring!
Camping Falkudden in het kort:
-
- Kleine natuurcamping in Zuid-Dalarna
- Kamperen aan het water
- Gastvrije Nederlandse eigenaren
- Nette, verzorgde camping met prima sanitair
- Je kunt hier alle kampeerspullen (tent en toebehoren) huren via Geardropper
- Stuga’s (Zweede trekkershutten) aanwezig
- Midden in de natuur: ga wandelen of pak een kano!
Camping Falkudden ligt in het dorpje By Kyrkby, zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van Stockholm. Wij pakten een vliegtuig naar de hoofdstad van Zweden en bezochten eerst het centrum van Stockholm. Dat is trouwens een fijne, overzichtelijke stad met prachtige musea. Wij vinden het leuk om een stad te combineren met kamperen in de natuur en aan het begin van de middag starten we onze reis naar het binnenland. By Kyrkby ligt zo’n 150 kilometer van het vliegveld van Stockholm (Arlanda). Die rit vond ik al indrukwekkend: al heel snel na het verlaten van de stad rijden we in de overweldigende natuur die ik ken van de plaatjes. Bossen en meren wisselen elkaar af en de zo typerende rode huizen van Zweden zorgen hier voor een echt Scandinavische sfeer. Al snel zijn we op Falkudden en we maken direct kennis met Nico en Marlies. Deze twee lieverds kwamen vier jaar geleden naar Zweden en maakten van Falkudden een verzorgde en inmiddels goed bezochte plek. Ze hebben veel gerenoveerd en werken het hele seizoen hard om de camping tot een klein natuurparadijs te maken. En dat lukt!
Op de camping
De camping is ruim opgezet en heeft 32 kampeerplaatsen. Je kunt hier terecht met tent, caravan en camper. Daarnaast zijn er stuga’s: typerende Zweedse trekkershutten die je op veel campings vindt. Er zijn verschillende uitvoeringen: van eenvoudige vierpersoons hutten tot iets ruimere hutten met een aparte slaapkamer. Ook leuk: de houten tweepersoonstent met eigen vuurplek en uitzicht over het water. Wij kamperen in ons tentje aan het meer (eigenlijk is het een verbreding van de rivier), hier ligt een steiger waarvan je zomers lekker kunt zwemmen in het heldere water. Ik raad je vooral aan om lekker een kano of bootje te huren en op pad te gaan. Je kunt zelfs alle kampeerspullen in de boot gooien en gaan kamperen op één van de onbewoonde eilandjes! Kamperen is hier vrij toegestaan en het is een fantastische plek om samen bij een kampvuur te genieten van de zonsondergang.
De camping heeft twee sanitairruimtes, ze zijn eenvoudig, maar schoon en compleet. Honden zijn op de meeste plekken welkom, behalve aan het strandje. Er is wel een speciale hondenbadplaats, waar ze lekker kunnen zwemmen.
Kamperen via Geardropper
Wij zijn met het vliegtuig naar Zweden gekomen en we hebben dus geen kampeerspullen mee. Dat is via Geardropper geregeld, er staat hier een tweepersoonstent voor ons klaar. Op een superplek, met vrij uitzicht over het water! In de tent ligt alles dat we nodig hebben: slaapzakken, matten, kussens, tafel met stoeltjes en kampeeraccessoires. Alles compleet, we hoeven niet gelijk ‘aan het werk’ na onze reisdag want alles staat al klaar. Tijd om even te aarden, de dagelijkse ‘stress’ los te laten en de natuur en stilte in te laten dalen. We slapen die nacht lekker, al had ik wel even een onderbreking. Rond 3.00 uur komt de zon hier al op in deze periode! Even dacht ik dat het tijd was om op te staan, maar na een blik op de klok heb ik me nog even in de slaapzak genesteld… Hier lees je meer over Geardropper.
Vers Zweeds ontbijtje
In Zweden zijn de afstanden tussen verschillende plaatsen groter dan in Nederland. Het eerste fatsoenlijke dorp met supermarkt en restaurantje is Horndal, op zo’n 12 kilometer afstand. Op de aankomstdag schuiven we daarom lekker aan in de ‘stugby’ van Nico en Marlies. Zij hebben een kleine kaart met heerlijke eenvoudige gerechten. Patatjes en (in mijn geval) schnitzel zijn welkom na zo’n reisdag. De volgende ochtend genieten we hier ook van het verse ontbijtje (met een eitje natuurlijk) en daarna halen we in Horndal onze boodschappen voor de reis.
In de omgeving
Dat je in Zweden van natuurschoon gaat genieten staan vast. Dat kun je zo actief maken als je zelf wil. Ook met kinderen is dit heel goed te doen, niet elke wandeling hoeft een dag te duren. Zo actief ben ik zelf nou ook weer niet, eerlijk gezegd. Een paar tips uit de omgeving van camping Falkudden:
Elandenpark – Gärdsjö Älgpark in Heby
Dit park laat je van dichtbij kennismaken met de elanden – zonder hek er tussen. Je neemt plaats op een aanhanger en de overenthousiaste Leffe neemt je met zijn trekker mee naar zijn grote liefdes. Je mag ze aaien en voeren en Leffe vertelt je van alles over deze Zweedse iconen. Elanden zie je normaal gesproken alleen van veraf in het wild – als je dat geluk al hebt. Ik vond het leuk om op deze manier meer over ze te leren. Leffe is aanstekelijk enthousiast en is wel een showmannetje. Wij betaalden 280 SEK (zo’n 28 euro pp) en dat vond ik best prijzig, maar de ervaring toch wel waard. Het park ligt op 50 minuten rijden van de camping. Hier lees je alles over onze ervaring in het park.
Färnebofjärdens – Nationaal Park
Een autorit van zo’n dertig minuten met prachtige kronkelende wegen brengt je naar het plaatsje Tyttbo bij nationaal park Färnebofjärdens. Hier kun je vele wandelingen maken. Wij parkeerden bij de tweede parkeerplaats en wandelden via bospaadjes en klauterden over de stenen naar de snel stromende rivier. Een prachtige plek om gewoon lekker naar het water te staren en vogels te spotten. Langs de oever kun je kamperen in een tentje – of maak gebruik van de shelters die er speciaal voor zijn gebouwd. Hout voor een vuurtje ligt voor je klaar – zelf even marshmallows meenemen. Hier lees je onze tips voor Färnebofjärdens.
Sala Silvergruva – Zilvermijn
Een 500 jaar oud bijzondere mijn! Hier kun je begeleide tours doen waarbij je leert over de historie van het zoeken naar zilver. Wij hadden zelf niet de tijd om deze te bezoeken, maar Marlies en Nico zijn er heel enthousiast over. De mijnen zijn een belangrijke bron van inkomsten geweest en maken dan ook deel uit van de historie van deze regio. Door het bezoek aan de Sala Silvergruva mijn en het museum leer je hier meer over. Sala ligt op zo’n 30 minuten rijden van de camping Falkudden.
NB: via de camping krijg je 10% korting op verschillende activiteiten in de omgeving, zoals het elandenpark en de zilvermijn.
Met het gezin naar Zweden
Camping Falkudden is een prima uitgangspunt om de omgeving te bezoeken. Het is voordelig, gezellig en de natuur is fantastisch. Ook wanneer je reist met kinderen is dit een geschikte omgeving! Er is veel te doen, maar je kinderen moeten wel een beetje van natuur en buitenspelen houden. De afstanden zijn groot en er is geen animatieteam, pretpark of minidisco op elke hoek van de straat te vinden. Zweden betekent eindeloos spelen in het bos, zwemmen in het meer, kampvuur maken, zelf creatieve activiteiten bedenken en lekker wandelen. Deze camping bezocht ik tijdens mijn korte reis naar Zweden. Door te vliegen besparen we ons een lange autorit en de kampeerspullen stonden klaar met Geardropper. Over mijn route en alle plaatsen die ik in vijf dagen heb bezocht lees je hier meer.
Wanneer je vanaf deze camping naar het zuiden trekt, is camping Mycklaflons in Småland ook een aanrader. Daarover lees je hier meer.