zomervakantie 2023 I Love kamperen italie drenthe
Zomervakantie 2023

Naar Drenthe en het Gardameer

Zomervakantie in binnen- én buitenland

Ook wij van I Love Kamperen zijn dit jaar lekker op zomervakantie geweest met onze gezinnen. En we gingen natuurlijk: Kamperen! Hier lees je onze vakantieverhalen. Misschien doe je er wel leuke inspiratie uit op!

De zomerVakantie van Laura: Op een kleine camping in Drenthe.

“Aangezien ik in de meivakantie al belachelijk tof op vakantie was geweest (met een camper op roadtrip naar Italië), besloten we dat we er een Hollandse zomer van gingen maken dit jaar! We gingen met onze caravan naar Drenthe! Waren we nog nooit wezen kamperen! We kozen voor Camping Zwinderen in Zwinderen. Een kleinschalige camping naast een groot bosbad.

Camping Zwinderen veldje met speeltoestel
Op camping Zwinderen staan een paar fijne speeltoestellen voor de kids. Onze kids zijn al wat ouder en die gingen los op de trampoline en de skelters.

Ik voel nattigheid

In aanloop naar onze zomervakantie begonnen we ‘m wel een beetje te knijpen, want wát een ontzettend rotweer is het geweest in Nederland tijdens de eerste weken van de schoolvakantie. ‘Hebben we in ieder geval niet van die bosbranden zoals vorig jaar in Zuid-Frankrijk‘, grapten we nog tegen elkaar. Maar we hadden het echt te doen met al die mensen in hun natte tenten en blubber. Gaan we met dit weer echt in Nederland blijven? vroegen we ons af. Gelukkig hebben we die keuze nooit hoeven maken. Want in augustus werd het beter weer, en toen begon onze vakantie. Fijn.

Camping Zwinderen kinderen op skelters op camping
Het begin van de vakantie was nog een beetje nattig, maar daar kwam gelukkig al snel verandering in!

Camping Zwinderen

Camping Zwinderen is vier jaar geleden overgenomen door Robert en Annemieke (en hun twee dochters) en ze zijn druk bezig om het een nog fijner plekje te maken dan het al is. Camping Zwinderen is een camping met bijna 40 kampeerplaatsen en een aantal verhuuraccommodaties. De camping ligt in een bos, te midden van het landelijke gebied tussen Hoogeveen en Emmen. Naast de camping ligt een mooi groot bosbad met meerdere zwembaden waar de gasten van de camping kosteloos gebruik kunnen maken! Een kleine camping mét een zwembad, dat vind je niet vaak in Nederland!
Via de achteringang van de camping loop je zo het terrein van het bosbad op. Bijzonder ideaal voor kinderen die al hun zwemdiploma’s hebben, zoals mijn eigen kinderen. Ze hebben ongeveer nonstop in het zwembad gelegen met hun vriendjes.

Lekker zwemmen in het Bosbad Zwinderen
De salto’s en duiken zijn weer geperfectioneerd na deze vakantie

Leuk voor kids én hun ouders

De camping is ook erg geschikt voor de wat kleinere kinderen, want er zijn twee velden met een mooi houten speeltoestel en een trampoline. De camping is overzichtelijk, dus jouw kleuter kan rustig rondscharrelen zonder dat-ie echt verdwaald. Er zijn ook wat kipjes en konijntjes, veel skelters en er is de ‘Huiskamer’: Een slechtweer ruimte waar in de ochtend wat animatie (knutselen, bingo) gegeven wordt en iedereen terecht kan om met de lego te spelen, op de bank te chillen of spelletjes te spelen aan de tafels. Robert en Annemieke verzorgen zelf de kleinschalige animatie. Een uurtje in de ochtend: met als onbetwiste hoogtepunt het wc-borstelwerpen, waar echte de hele camping aan meedeed. Ook wordt er elke week een avond georganiseerd dat er broodjes gebakken kunnen worden. Er komt altijd nog wel een zak marshmallows mee en soms blijven er ook nog wat papa’s en mama’s met een drankje hangen om het gezellig te hebben met hun campingburen.

Broodjes bakken camping Zwinderen zomervakantie
Het leuke van zo’n kleine camping, als er iets te doen is: iedereen doet mee!

De inwendige mens wil ook wat

Op camping Zwinderen vind je geen restaurant, maar je kunt bij het zwembad terecht voor een frietje. Deze kan je zelfs per WhatsApp bestellen en dan komt campingeigenaar Robert deze brengen op zijn mountainbike. Robert veranderd trouwens op zondagavond in ‘Roberto’, zodat de hele camping verse pizza’s kan eten. En de broodjes in de ochtend worden ook bij je tent bezorgd. Even de dag van te voren bestellen en de volgende dag liggen ze vers geurend onder de luifel voor je klaar.

Voor knappe restaurants in de omgeving moet je het overigens niet echt hebben in de omgeving van Zwinderen. We hebben wel heerlijk geluncht (en ijsjes gegeten) bij Talenti in Gees. Verder zijn er wat boerderijwinkels en bosbes-automaten, waar je verse producten kunt scoren, direct van het land.

Ideale plek voor uitjes

Zwinderen is een mooie uitvalsbasis om Drenthe te ontdekken. Je zit zo in Emmen waar je de prachtige dierentuin Wildlands kunt bezoeken. Binnen een half uur sta je bij het Hunebedcentrum in Borger en het Gevangenismuseum in Veenhuizen is drie kwartier rijden (en vonden wij erg leuk).
Rondom Zwinderen is niet zo gek veel te doen. Ben je echt op zoek naar een wat bruisendere omgeving voor je zomervakantie? Kies in Drenthe dan voor bijvoorbeeld Borger of Ruinen. Daar vind je meer toerisme. Wij hadden zelf onze fietsen meegenomen, maar veel afstanden zijn wel echt te ver om zonder elektrische ondersteuning en mét kinderen te overbruggen. Je kunt wel prima op de fiets naar Coevorden of naar recreatieplas Schoonhoven. Museumdorp Orvelte is ook leuk, als je er een hele dag voor uit trekt. Wij vonden het dorpje Gees een leuk uitstapje op de dinsdagochtend, wanneer de locals met zelfgebakken cake een bakkie koffie drinken op het weekmarktje.

Hunnenbed D27 grootste van Nederland Borger Hunnenbedcentrum
Als je in Drenthe bent, pak je natuurlijk even een Hunebedje mee 😉

Twee en halve week chillen in de zomervakantie

Al met al was onze vakantie ontzettend relaxed. De camping was fijn kleinschalig (houden we van), maar werd nog een stukkie fijner door het naastgelegen bosbad (incluis discozwemmen, zeemeerminzwemmen en allemaal toffe speelmatten). Daardoor hebben onze kinderen zich prima vermaakt zonder ons én hebben wij eindelijk weer eens een stapel boeken gelezen!
De campingeigenaars zijn heel gastvrij en het publiek op deze camping is relaxed. Als ik dan één nadeel mag noemen van deze plek is het de snelweg die vrij dichtbij ligt en die je goed hoort als de wind ‘slecht’ staat. Toch geen reden om na twee weken gillend naar huis te gaan; we boekten zelfs nog een paar daagjes bij omdat het zo lekker weer was! Kids blij, wij blij. Want in tegenstelling tot wat we aan het begin van onze vakantie dachten, hebben we alles kurkdroog in kunnen pakken! Vakantie in Nederland kán wel leuk zijn 😉

Camping Zwinderen Huppelen op de camping zomervakantie
Heerlijk chillen voor de caravan met een boek. En de dames gingen huppelend in hun bikini de afwas doen. Dat is pas vakantie!

 

De zomervakantie van Karin: Zuid-Duitsland en het Gardameer

Op doorreis naar Italië éérst drie dagen het Zwarte Woud bekijken, dat was het plan voor de start van onze zomervakantie. Na onze meivakantie in Europa-Park was ik nog niet uitgekeken in die regio, dus ik wilde wel terug. We kozen voor een iets langer verblijf op onze favoriete overnachtingscamping Dreiländercamping Gügel. Helaas viel mijn plan om de Eifel en de pittoreske dorpen in het  Zwarte Woud te bezoeken letterlijk in het water. Het regende de hele dag, het was mistig en dan heeft het weinig zin om met drie kinderen een autotochtje te maken zónder leuk uitzicht. Er kwam een windhoos over de camping met veel schade bij de campingburen. Weinig goede vooruitzichten op Buienradar: wij waren snel weer aangekoppeld, op naar het Gardameer!

weg naar Gotthard tunnel zomervakantie
Grijs, nat en dikke wolken vóór de Gotthard. Zodra we er uit reden: stralende zon en warm. Hallo vakantie!

Terug naar camping Piantelle

We keerden terug naar camping Piantelle in Moniga del Garda. Daar waren we in 2016 ook al eens in de zomervakantie en dat was goed bevallen. Niet te massaal, aan het meer, leuke animatie, een heerlijk restaurant en een fijn zwembad. Ook belangrijk voor ons: nog een echte campingsfeer. We kozen voor een XXL plek en dat is zeker een aanrader. Het was zo’n 27 graden, elke dag zwemmen maar óók lekker naar dorpjes en andere dingen doen.

camping piantelle entree
Piantelle is voor ons de perfecte mix van leuke dingen te doen maar niet té massaal
xxl plek piantelle zomervakantie
Alleen een luifel was genoeg. Italië staat bekend om zijn wat kleine plekken, wij kozen voor een XXL plek (de caravan is 7m en dat ging nét in de breedte, prima!)
zwembad piantelle zomervakantie
Poolparty!

Moniga del Garda

Moniga del Garda ligt aan de westzijde van het Gardameer en is iets minder massaal dan de overbekende dorpen in het zuiden. We gingen bijna elke avond even naar de haven (eten bij La Pescatrice is een tip, heerlijk onder de verlichte olijfbomen met uitzicht over het meer). We zijn regelmatig met de auto op pad gegaan, zowel richting het noorden als naar de drukke zuidzijde van het meer. Bardolino blijft onze favoriet en we zijn een paar keer terug gegaan voor de ijsjes en Aperol van Cristallo 🙂

zonsopkomst gardameer zomervakantie
Ik ging elke ochtend een vroege wandeling maken met de mooiste zonsopkomsten. Rustig begin van de dag.
bardolino haven
Mag ik weer terug naar Bardolino?

Pubers & Sirmione

Inmiddels is onze oudste een echte puber en die heeft andere wensen tijdens de zomervakantie. Vooral lang slapen, niet te veel doen. Op school had hij net het onderwerp ‘de Romeinen’ afgesloten en tot mijn verbazing reageerde hij enthousiast toen ik vroeg of hij dan wel een ruïne uit die tijd wilde ontdekken. Op de uiterste punt van Sirmione liggen de ‘Grotten van Catullus’, een Romeinse villa uit de 3e eeuw. De puber vond het tof (niet te lang natuurlijk, je moet zo’n plotselinge meevaller niet overdrijven). De tip voor Sirmione: ga vroeg (wij waren rond 9.00 uur op de parkeerplaats) en loop direct naar je doel. Wij zijn rustig door het dorp gewandeld en hadden geen rijen bij die ruïne. Na 10.30 uur werd het echt intens druk met busladingen mensen, gidsen en te veel mensen in krappe straten. Sirmione is wonderschoon, maar vaak erg druk in het hoogseizoen.

sirmione ruine
Wanneer een puber spontaan mee wil naar een ruïne, dan stel je geen vragen maar ga je gewoon. Sirmione is een aanrader, mits je een beetje vroeg gaat.

Over die hagel

De zuidelijke regio werd hard getroffen door hagel deze zomervakantie. Dit was vlak voordat wij aankwamen en zelf hebben we dit gelukkig niet ervaren. Op zo’n 20 kilometer van onze camping lag het zwaartepunt van de bui. We hebben heel veel totaal beschadigde auto’s en caravans gezien op vrachtwagens. Dit vind ik het grote nadeel aan deze regio: het kan er spoken en dat heeft deze zomer veel ellende veroorzaakt. Tegen zo’n bui is niks bestand, je kunt alleen dekking zoeken. Voor wat kleinere buien deden wij wat de halve camping deed: een beetje beschermen op hoop van zegen.

Auto met opblaasbootjes tegen de hagel in de zomervakantie italie

Het was heerlijk om weer bijna drie weken buiten te leven, de zon en het daglicht hebben mij erg goed gedaan. Het campingleventje vinden onze kinderen geweldig, ze bloeien helemaal op, maken nieuwe vrienden en ze zijn blij. Nu de jongste 6 jaar is, komt er ook voor ons wat meer ruimte. Ik heb wel 6 boeken gelezen geloof ik. We willen volgend jaar weer naar het Gardameer, er is nog zoveel te ontdekken en te doen. De combinatie met de historie vind ik mooi. Volgend jaar heeft de puber vast ‘de middeleeuwen’ gedaan op school. Misschien krijg ik hem wel mee naar een kasteel *fingers crossed*.

I love kamperen