Zo ga jij relaxed op kampeervakantie

Met deze tips wordt inpakken een eitje

De beste inpaktips als je gaat kamperen

Jaaaaa, het is bijna zomervakantie! Lekker lang op de camping en genieten van het buitenleven!  Wij kijken altijd reikhalzend naar uit naar de vakantie en de bijbehorende voorbereidingen, maar op het moment suprême blijkt inpakken toch niet onze hobby. Nee. Met een stelletje kinderen gaat er veel te veel mee. Past het wel? Vergeten we niets? Nou, dat kan dus relaxter, vinden wij. Dus gingen we op zoek naar de beste inpaktips voor tijdens het kamperen.

Inpaktips kamperen man staat overvolle auto in te pakken
Doe niet als deze meneer: denk van te voren even na hoe je gaat inpakken. Dat scheelt een boel gedoe vlak voor je vakantie!

Inpaktips kamperen: maak je eigen paklijst

Laten we maar meteen beginnen met de allerhandigste inpak hack van allemaal: Maak je eigen persoonlijke inpaklijst! Je kunt er letterlijk duizenden vinden op internet, maar die zijn niet speciaal op jouw behoeftes aangepast. Onze tip: Knip en plak een standaard paklijst in een Excel bestandje, steek er één keer tijd in om ‘m te personaliseren en je hebt voor altijd een paklijst die je er alleen maar bij hoeft te pakken vlak voor je vakantie. Alles wat je mee moet nemen zet je er op. Kampeerspullen, kleding, medicijnen, kabeltjes, knuffels van de kinderen, boodschappen; alles! En de spullen die je op het laatste moment nog inpakt, zet je er ook op. Dan hoef je die de volgende keer ook niet te vergeten.
Het handige van een digitale paklijst  – in de cloud natuurlijk – is dat je deze op de terugweg naar huis op je telefoon al kunt aanpassen: Drie van de zes korte broeken heeft Pietje niet gedragen, die enorme tekendoos van Marietje is ook niet aangeraakt deze vakantie. Kan er de volgende keer dus een stuk minder mee.

Neem niet te veel kleding mee

Dit is natuurlijk een enorme open deur, maar het is wel waar: je neemt altijd veel te veel mee. Neem kleding voor een week mee en je zit meestal wel goed voor een vakantie van twee tot drie weken. Een campingwasje is zo gedaan en op de camping hoeft het allemaal net zo netjes, schoon en fris. Durf je het niet aan? Neem dan gewoon spullen voor iets meer dagen mee, en kijk na een week wat je niet hebt gedragen. Dat kan dan weer van je paklijst voor de volgende keer 😉

Overigens is er wel een grote uitzondering: als je op vakantie gaat met kleine kinderen. Deze vlekkenmonsters doen geen twee dagen met een t-shirt. You wish. Tenminste niet als ze doen wat je normaal graag op vakantie doet: IJsjes eten, in het gras rollen, pain au chocolat achter hun oren smeren en met modder spelen. Goed nieuws, deze kleertjes zijn vaak klein en nemen minder plek in. Als je als jonge ouders niet wilt misgrijpen, neem dan gewoon wél iets extra’s mee. Enne… neem die vuile kleertjes gewoon mee onder de campingdouche. Niet schoon, wel fris, werkt prima voor een peuter.

Hoe neem je kleding mee als je gaat kamperen?

Packing cubes

Wij zijn fan van de zogenaamde handige packing cubes. Dat zijn een soort zakjes die je dicht kunt ritsen, zodat je kleding kunt bundelen. Deze packing cubes zijn oorspronkelijk bedacht voor in koffers en backpacks, maar wij vinden ze enorm handig in de caravankastjes. Als je kampeert met een tent of vouwwagen zijn ze ook erg handig op te stapelen of om in de bergruimte te leggen.

Wij hebben voor ieder gezinslid een eigen kleur en in elke packing cube doen we de kledingstukken gebundeld. Dus broeken in één zak, bovenkleding in de ander, en weer eentje met ondergoed en sokken. Je kunt dan snel en makkelijk pakken wat je zoekt en het wordt minder snel een zooitje in jouw kledingkast of – tas. Ook met inpakken is het ideaal, want je kunt makkelijk checken wat je hebt ingepakt en vervolgens stop je het supereasy in je tas of leg je het in de caravankastjes.

Overigens kan je dit natuurlijk ook doen met waszakjes, lichtgewicht kastverdelers of wat jij maar handig vindt, maar bundelen is de truc!

Oprollen

Voor de volwassen gebruiken we zo’n  4 á 5 packing cubes (onderkleding, bovenkleding, (voor de dames nog eentje met jurken en bh’s), ondergoed/sokken/zwemkleding en sportkleding), voor de kids is het afhankelijk van de grootte van de kleding. Als je je kleding oprolt, kan er echt flink veel in die zakken. Oprollen is sowieso een goede tip, want het scheelt ruimte en kreukels.

Inpaktips kamperen Packing cubes kleding oprollen
Ideaal zijn deze leuke cubes. Dit is de score voor één weekend kamperen.

Geen klerenzooi

De grootste winst van deze packing cubes is dat het tijdens de vakantie geen grote ‘klerenzooi’ wordt. Wij hadden altijd hardnekkig last van leeg getrokken caravankastjes omdat dochter dan een specifiek jurkje wilde en door de hele kast ging graven totdat ze deze gevonden had. Nu pakt ze haar cube waar het jurkje in zit en blijf de rest netjes in de kast. Dat we dan soms die packing cube zelf nog even terug in de kast moeten leggen, daar hebben we het dan maar niet over…

Toiletartikelen inpakken

Als je ruimte in de auto beperkt is, is geen goed idee om je hele beautycase mee te nemen. Dat kan compacter! Schenk of pomp wat over van je douchegel, gezichtsreiniger of shampoo in van die kleine reisflesjes (die zijn overigens ook erg handig voor olie, ketjap, wasmiddel). Een shampoobar in een bewaardoosje is ook veel handzamer dan een grote fles. En kies als het kan voor reisverpakkingen (die eventueel weer kunt recyclen met je eigen producten tijdens de volgende vakantie).

Dan nog een extra fijne inpaktip: Van die sneldrogende reishanddoeken of hammamdoeken nemen minder plek in dan badstof handdoeken. Heb je echt geen plek meer om ze in de kofferbak te proppen? Spreid ze dan uit over de achterbank en ga er lekker op zitten. Werkt ook uitstekend met slaapzakken!

Inpaktips met kids

Als je met kinderen gaat kamperen, moet je veel meenemen. Dat is gewoon zo, doe je niets aan. Wij kamperen al met onze kinderen sinds ze baby zijn, dus we hebben wat ervaring 😉

Laat ze helpen met inpakken

Ja, het is makkelijker om het zelf even snel te doen, maar laat ze vanaf de basisschoolleeftijd toch helpen. Dan weten ze wat ze mee hebben en weten ze wat waarin zit. Al de tas/packing cube/koffer vol is, dan kan er niets meer bij. Ook een goede les in kiezen wat er mee moet (geen miljoen knuffels bijvoorbeeld).

Oude spullen meenemen

Gooi sokken met een gaatje, verwassen ondergoed of shirts met een vlek niet direct weg. Als je bijna op vakantie gaat, kunnen deze prima mee naar de camping. En nadat ze zijn gedragen mogen ze weg. Scheelt weer was en je hebt op de terugweg ruimte voor iets leuks nieuws uit de Franse mega-supermarkt of dat leuke boetiekje.

Speelgoed in een doorzichtige doos

Kids vermaken zich vaak prima op de camping, maar voor regenachtige dagen is het handig als er wat tekenspullen, spelletjes en speelgoed wordt ingepakt. Stop deze spulletjes in een doorzichtige doos met deksel, en zet deze (in geval van twee kinderen) tussen hen in op de achterbank. De voordelen: 1. er gaan niet teveel mee, 2. tijdens het rijden kunnen ze er ook gebruik van maken, 3. kan droog en schoon in de (voor)tent staan. En het is een handig tafeltje voor eventuele boekjes, iPads en koptelefoons die tijdens het rijden worden gebruikt.

Inpaktips kamperen speelgoed op de achterbank in doos
Hebben ze wat te doen tijdens de rit en op de camping zit het mooi bij elkaar opgeborgen.

De auto inpakken als je gaat kamperen

Goed, je hebt alles bij elkaar gezocht; alle kampeerspullen van zolder, kleding, toiletspullen, speelgoed en boodschappen. En nu moet het nog de auto in. Let dan even op deze inpaktips.

De Zware dingen

Iedereen met een caravan of vouwwagen weet, hoe lichter de sleurhut hoe beter. Dus doe je alle zware dingen zo veel mogelijk in je auto. Dat rijdt een stuk fijner. Een gasfles of zware tentstokken, kan je het beste direct achter de rugleuning van de achterstoelen zetten. Dat is beter voor het zwaartepunt van de auto. Toen de kinderen nog heel klein waren, legden we de tentstokken op de bodem van de auto.

Bepaal je volgorde

De spullen die je pas als laatste nodig hebt op de camping, pak je als eerste in. En andersom natuurlijk: De spullen die je direct nodig hebt, stop je als laatste in de auto, zodat je deze direct kunt pakken zodra je aankomt. Last in, first out, zeg maar!

Op de grond

Vergeet de ruimte onder de stoelen niet! Daar kan je echt nog wel een setje bergschoenen of een stapel slippers kwijt. Een jas of een slaapzak valt er ook vaak nog wel in te proppen. Die slaapzak kan overigens ook prima plat op de achterbank, als-ie in z’n foudraaltje niet meer in de kofferbak past. Net zoals die badhandoeken, weet je wel 😉

Spullen voor onderweg bij de hand

Als je een lange autorit gaat maken, is het handig om spullen die onderweg nodig hebt niet te ver weg stopt. Dus staat er een tas met snacks bij de voorstoel, en hebben we een rugzak bij de hand om waardevolle spullen mee de auto uit te nemen bij een stop.

Als je onderweg naar je vakantieadres in een hotel overnacht is het slim om één kleine tas in te pakken met daarin schone onderbroeken, toilettassen, etc. Zo hoeft niet de hele auto, dakkoffer, caravan of tenttrailer overhoop gehaald te worden.

Dakkoffer kamperen inpaktips
Soms heb je gewoon niet genoeg ruimte alleen je kofferbak. Dan is een dakkoffer een handige oplossing.

Zeker niet vergeten tijdens een lange autorit

Of je nu gaat kamperen met kinderen of niet: zorg dat je altijd deze dingen bij hebt:

  • een WC-rol – voor als het wc-papier op is langs de snelweg, of als er NU een plasje moet worden gedaan langs de weg.
  • toetenvegers of vochtige doekjes – voor vieze handen en gezichten, maar ook bij dat smerige toilet-gebouw of die plakkerige picknicktafel langs de snelweg.
  • desinfecterende handgel – effe lekker fris
  • kotszakjes – we hebben één keer een kind in een laars moeten laten kotsen, omdat we ze niet mee hadden. Wees gewaarschuwd.

Inpaktips kamperen: dit is ook slim

Volg je ons al op social media? Daar delen veel kampeerders hun inpaktips met ons. Zoals het invriezen van een maaltijd voor de eerste avond op de camping. Die bevroren maaltijd doet tijdens de heenreis prima dienst als koelelement. Handig!

Ook hebben we in onze I Love Kamperen Shop een heleboel handige spulletjes voor tijdens je kampeervakantie. Zoals vrolijke opbergzakken en waszakken, of natuurlijk die handige packing cubes! Neem snel eens een kijkje!

I love kamperen