Kamperen naast de achtbaan!

In Europa-Park Duitsland

Europa Park: leuk overnachten naast de achtbaan

Een camping naast een achtbaan: die had ik nog niet gezien. In de meivakantie gingen wij weer op roadtrip en verbleven op de camping van attractiepark Europa-Park in Rust, Duitsland. Een bijzondere plek, waar ik tot voor kort eigenlijk nooit van gehoord had. Jij wel? Het leuke (en handige)  is dat er een heel Camp Resort ligt op 5 minuten wandelen van de ingang. Daar kun je prima verblijven met camper, caravan of tent óf in een leuke blokhut. Als je van attracties houdt is dit een hele leuke tussenstop van of naar je vakantie in Italië of Frankrijk.

Tweede attractiepark van Europa

Europa-Park is niet alleen Duitslands grootste attractiepark, maar ook het op een na best bezochte park van Europa. Best bijzonder dat niemand in mijn vriendenkring er eerder geweest is (of zegt dat meer over mijn vrienden?). Zo’n 5,6 miljoen mensen bezoeken Europa-Park voor de themagebieden, achtbanen en shows. Het thema Europa is helemaal uitgewerkt: in het park zijn 15 landen nagebouwd. Er zijn 13 achtbanen, waarvan blue fire Megacoaster en de Silver Star voor mij een speciale vermelding verdienen: serieuze machines die twee. Denk: vrije val, over de kop. Ik krijg al zweethandjes als ik er alleen naar kijk hoor, ik ben niet zo’n held met hoge karretjes en vrije vallen. Ook Nederland heeft een eigen gedeelte en daar haal je poffertjes in  ‘het Molencafé’, ga je je misselijk draaien in de ‘koffiekopjes’, ontmoet je piraten in attractie De Vliegende Hollander en kun je een patatje halen.  De restaurants in de andere themagebieden vond ik persoonlijk leuker: overal worden de specialiteiten van het land geserveerd. Flammkuchen, gyros, paella en Ierse bieren: het eten is hier veel meer dan de standaard ‘patat met snack’ die ik in veel andere parken tegenkom.

Europa Park Silver Star
Dit is de Silver Star. Zweethandjesalert.

 

Ed Euromaus is de mascotte van het park
europa park ervaring
Europa-Park werd door de ANWB uitgeroepen tot ‘Leukste uitje over de grens’

 

Leuke overnachting naar je vakantie

Europa-Park is leuk om eens te ervaren, al is het natuurlijk best een eind rijden voor de meeste Nederlanders (620 km vanaf Utrecht). Het ligt langs de A5 en ook de A3 ligt erg in de buurt en dat zijn natuurlijk bekende snelwegen voor iedereen die wel eens door Duitsland richting bijvoorbeeld Zwitserland of Italië rijdt op weg naar de vakantie.

(hier zie je de ligging, langs de belangrijke snelwegen in Duitsland)

Door die ligging is het een goede overnachtingsplek en kun je het mooi combineren! Direct naast het park is namelijk een camping, waar je vrij voordelig kunt verblijven. Omdat Europa-Park in het Zwarte Woud en bij de Elzas ligt, is het ook een idee om bijvoorbeeld een weekje daar te verblijven. Wij hadden daar nu helaas geen tijd voor, maar de omgeving is mooi.

camping europapark
Op naar het Camp Resort!
camping europapark
Het centrale gedeelte op het Camp Resort

 

 

Europa park Camping in het Wilde Westen

Op de camping naast Europa-Park vind je camper- en caravanplaatsen met bestrating, waar je gemakkelijk kunt parkeren. Er zijn geen afgebakende plekken, maar ik vond dat je wel aardig de ruimte had. Voor tenten is een apart veld ingericht. Als je ’s ochtends wakker wordt, kijk je direct naar de achtbaan, leuk detail. Ik had verwacht dat het een ‘kaal’ parkeerterrein zou zijn, maar ik was eerlijk gezegd verrast. Het Camp-Resort heeft als thema ‘het wilde westen’. Het restaurant is helemaal in die stijl, bij het ontbijt ontmoet je cowboys (en soms Ed Euromaus, de mascotte) en zelfs het sanitair is zo ingericht. Het geeft een gezellige sfeer.

De camping naast het park heeft voldoende ruimte en fijne faciliteiten.
Deze leukerd was er ook!
’s avonds kun je hier gezellig een kampvuur maken of BBQ’en

 

Je hoeft niet te reserveren voor de camping, er is namelijk altijd plek en bij grote drukte kunnen ze het terrein zelfs uitbreiden. Je betaalt via een parkeerautomaat en daardoor kun je op elk gewenst moment aankomen of vertrekken. Dat lijkt me wel handig, zeker als je bijvoorbeeld een lange reisdag had door files. Je kunt aankomen en eventueel gelijk even wat eten in het restaurant. Stroom en water zijn op het terrein beschikbaar. In de omgeving kun je zelfs zwemmen en wandelen. Prijzen voor het verblijf kun je hier vinden.

Slapen met uitzicht op de achtbanen. De ingang bereik je na 5 minuten lopen.

Slapen in een huifkar

Geen zin om de tent op te zetten? Wij verbleven deze dagen in een blokhut, maar de tipitenten en huifkarren op het Camp Resort zijn minstens net zo leuk. In deze verblijven heb je geen eigen sanitair, maar je maakt gebruik van de algemene faciliteiten. De blokhut was best ruim, netjes en zeker schoon. Door de vloerverwarming is het behaaglijk bij frisse dagen en nachten. Handig waren ook de kluisjes, zodat je niet de hele dag met je waardevolle spullen hoeft te sjouwen als je het park in gaat.

Onze blokhut! Voldoende ruimte en met zes slaapplaatsen.
Het thema ‘Wilde Westen is zó leuk uitgevoerd
De tipi’s zijn ruim en zeker voor kinderen een avontuur op zich denk ik!
Een gezellig ’tipidorp’ Foto: Europa-Park

 

Tips in het park

Wij hebben heel wat uren in het park doorgebracht, maar lang niet alles kunnen zien. Daarvoor heb je echt meerdere dagen nodig. Maar als je 1 dag hebt zijn dit mijn highlights:

  • Hou je van achtbanen? Pak de Silver Star en blue fire Megacoaster mee. In het paviljoen rondom Silver Star is momenteel de Mercedes-Benz hal ingericht, gericht op Formule 1 fans. Dus als je niet in de achtbaan wilt, kun je mooi wel even een echte Formule 1 wagen en safety car bekijken. Ook kun je zelf racen in simulatoren en rondlopen in de sfeer van het stratencircuit van Monaco.
  • Ga eten in FoodLoop , het ‘loopingrestaurant’ in de blauwe piramide. Hier wordt jouw bestelling in een miniachtbaan naar je toegebracht. Als je mazzel hebt gaat het zelfs over de kop (en het komt goed 😉 ). Hier staan vaak langere rijen, in de ochtend en namiddag kun je er ook prima even rusten en meestal hoef je dan niet zo lang te wachten.
  • Voletarium is een van de nieuwste attracties en een van mijn hoogtepunten. Je hebt hierbij het idee dat je in 5D zelf over de wereld vliegt in middels prachtige dronebeelden, beweging, geluid en andere prikkels voor je zintuigen. Iets dat je echt zelf even moet ervaren.
  • Reis je met kleine kinderen? In ‘Ierland’ zijn veel passende attracties. Er is ook een sprookjesbos met herkenbare sprookjes. Voor wie niet te ver wil of kan lopen, zijn de treintjes een uitkomst, die brengen je in verschillende landen zonder dat jij aan het einde van de dag met twee kinderen op je schouders loopt. Mijn zoon vond Arthur erg leuk, een achtbaan met een verhaal over kleine bijzondere wezens (de Minimoys).
Elke dag worden er verschillende shows georganiseerd. Wij bezochten Paddington on Ice. Foto: Europa-Park
  • Er staat elke dag 23 uur show op het programma. Kijk op de plattegrond van jouw dag, want tijden en opening kunnen per dag verschillen. Wij bezochten de Paddington ijsshow. Leuk! De shows worden in het Duits, Frans en Engels worden aangeboden.
  • Wij waren hier in de meivakantie en de wachttijden waren heel acceptabel. De langste rij was voor ons 30 minuten en bij verschillende attracties hoefden we niet te wachten. Ik kan me voorstellen dat dat in de zomervakantie anders is. Er is een tijdticket systeem, waarbij je eerder op de dag een kaartje haalt waardoor je op een gekozen tijd direct door mag lopen en niet in de rij hoeft.

Langer blijven en het Zwarte Woud bezoeken

Zoals ik eerder zei, kun je Europa-Park goed combineren met een bezoek aan het Zwarte Woud. Deze regio staat bekend om zijn bossen, meren, watervallen en dorpjes. Je kunt er goed wandelen en vergeet dan niet een stukje echte Schwarzwälder Kirschtorte te halen op een terrasje 😉 Tip: je kunt een tweedaags ticket voor Europa-Park kopen. De tweede dag kun je binnen een week gebruiken, dus je hoeft niet per se twee dagen na elkaar te gaan.

De ticketprijzen en arrangementen kun je hier vinden. Ik wens jullie een superleuk verblijf, voor vragen kun je me natuurlijk altijd even mailen.

 

Ik ben uitgenodigd door Europa-Park om bij hen te verblijven. Zoals altijd krijg je mijn eerlijke mening, daarover kun je hier meer lezen. 

 

I love kamperen