Genieten van de leukste dorpen rond het Gardameer!

Kamperen voor gezinnen en beginners

Leuke dorpen aan het Gardameer

Als je de vakantie doorbrengt aan het Gardameer, kun je je bijna niet vervelen (tenzij je dat wilt. Ik ben groot voorstander van niks doen tijdens de vakantie). Wij zijn er nu tweemaal geweest en hebben nog lang niet alles gezien. De dorpen langs het meer bieden veel toeristisch vermaak, maar ook veel cultuur en historie. Bezoek ze met de auto (hou rekening met files op spitstijden) of met de veerpont, waar ik al eerder over schreef. Daarom bij deze: onze leukste dorpen aan het Gardameer!

dorpen gardameer

Bardolino

Dit is ook na ons tweede bezoek ons meest favoriete dorp. Met een lange boulevard aan het water, mooi uitzicht en heerlijke terrassen blijven we hier graag terug komen. In het centrum kun je heerlijk winkelen in historische panden. Bezoek ook zeker even de kleine maar prachtige kerk Santi Nicolo e Severo. Je kunt Bardolino eigenlijk niet verlaten zonder een ijsje te halen bij Cristallo: of nog beter: ga op het terras zitten en geniet van een coupe of lekkere cocktail. Hier begint ons vakantiegevoel meestal!

Cristallo ijs: je kunt Bardolino niet verlaten zonder daar geweest te zijn!
Cristallo ijs: je kunt Bardolino niet verlaten zonder daar geweest te zijn!

 

Struinen door Bardolino, met uitzicht op de kerk
Struinen door Bardolino, met uitzicht op de kerk

Bardolino is ook het centrum van een bekend wijngebied. Zoek de borden ‘Strada del Vino’ om deze route langs wijnboeren te rijden. Een prachtige autorit langs glooiende wijnvelden – en natuurlijk kun je een middag uittrekken om proeverijen te doen.

Campings Bardolino

De eerste keer verbleven wij op Camping Europa: eenvoudig, schoon en een fantastische ligging op loopafstand van Bardolino. Kleine plaatsen zoals we in Italië inmiddels gewend zijn. Geen zwembad, geen animatie, maar wel direct aan het meer gelegen.

Bardolino Gardameer

Een andere bekende camping is Cisano/San Vito. Van deze heb ik geen persoonlijke ervaring, maar Zoover kan je hierbij verder helpen.

Lazise

Ik ben telkens weer onder de indruk als we Lazise inrijden. De oude stadsmuren (uit de veertiende eeuw) staan nog en zijn prachtig verlicht. Binnen deze muren ligt een toeristisch maar sfeervol dorpje met terrassen en winkels. Vooral ’s avonds is het er superdruk! Het is grotendeels autovrij en je kunt buiten het centrum parkeren. Met de veerpont arriveer je bijna midden in het centrum aan een prachtige kade.

Sfeer!!
Sfeer!! Bron foto: Tourism Verona

 

Campings Lazise

Aan deze kant van het meer zijn veel campings te vinden, allen druk in het hoogseizoen. Van La Quercia hoor ik goede berichten. Kijk ook eens bij camping Spiaggia d’Oro en camping Delle Rose.

Peschiera

Ik denk dat dit het drukste toeristische dorp aan het Gardameer is. Ook hier veel winkels en terrassen. De enorm grote camping Bella Italia ligt hier op loopafstand, evenals camping Cappuccini Het lijkt wel alsof er in Peschiera áltijd file staat overigens. Hier kun je meer ‘nachtleven’ vinden, als je graag tot in de late uren doorgaat. De markt is leuk!

Sirmione

Het oude centrum van Sirmione ligt op een prachtig schiereiland en is perfect onderhouden. Een klassiek Italiaans dorp, met in elke straat weer een historisch hoogtepunt. Met de kinderen is het leuk om het kasteel te bezoeken (Castello Scaligero). Na het beklimmen van de vele trappen krijg je een prachtig uitzicht cadeau, hou vol 🙂 Op de punt van het eiland liggen de ‘grotten’ van Catullus, het zijn eigenlijk meer de resten van een Romeinse villa. Een indrukwekkend lesje geschiedenis voor geïnteresseerde kinderen (en volwassenen)! In het bijgelegen museum leer je meer over de geschiedenis van het Gardameer en Sirmione.

In Sirmione vind je ook een aantal indrukwekkende ijssalons met enorm veel keuze. Zeker niet goedkoop (met 4 euro per bol) maar toch leuk om eens een keuze te maken uit 128 soorten ijs 🙂

IJssalon Sirmione
Doet u die maar. Of die. Of toch die.

Het historische centrum van Sirmione is bijna autovrij, je parkeert op terreinen buiten de stadswal. De pont arriveert midden in het centrum. Buiten de stadswal is Sirmione ook de moeite waard, met leuke restaurants en Italianen die hier vakantie vieren.

Descenzano
Descanzano kun je bijna een stad noemen, met een groot centrum en veel verkeer. Als het regenachtig is, bezoeken veel mensen hier het grote winkelcentrum Il Leone. Langs de boulevard geniet je van een heerlijke vakantiesfeer, met veel appartementen en clubs. De weekmarkt van Descenzano op dinsdag is groot!

Veel toeristen komen niet verder dan Descenzano en keren dan terug naar de bekende eerder genoemde dorpen. Toch liggen aan de westzijde van het meer ook dorpen die de moeite van het bezoeken waard zijn.

Moniga del Garda
Het dorp is niet groot, maar heeft wel een aardig plein waar je heerlijk kunt eten in de schaduw. In Moniga ligt de camping waar wij verbleven. Onze ervaring met Camping Piantelle lees je hier (+video!). Een aanrader voor wie niet in de superdrukke andere dorpen wil verblijven. Vanaf Moniga ben je na een uur rijden in Bardolino.

Moniga del Garda pont

Salo
Dit is een wat grotere stad waar een ander publiek komt. Het lijkt erop dat hier wat meer welgestelde toeristen komen, naar de luxere hotels die hier staan. Dat zorgt voor een andere sfeer, met ook andere winkels dan in de eerder genoemde dorpen. Leuk om te ervaren!

Gardone Riviera
Dit vond ik echt zo leuk! Hier streken vroeger de rijkere Italianen neer, er staan luxueuze villa’s en hotels uit vervlogen tijden. Nog steeds heeft het een soort mondaine sfeer, met veel historie. Superleuk om even door heen te wandelen of langs de autoweg de mooie hotels te bekijken.

Gardone Riviera ervaring
Gardone Riviera Bron foto: Visit Garda

Noordelijker vind je ook Limone, Riva, Torbole én kun je wandelen op de Monte Baldo, een berg van 1700m hoog met een kabelbaan naar boven. Dat staat nog steeds op mijn verlanglijstje, maar zoals gezegd ben je na twee vakanties nog láng niet uitgekeken bij het Gardameer…dus daar kunnen we nog heen!

I love kamperen Facebook

 

Welke ervaring heb jij langs het Gardameer? Welke plekken mogen we niet missen? Deel het hieronder óf met duizenden andere kampeerders op de Facebookpagina!

I love kamperen