Wifi op de camping

Stay connected

Wifi op de camping

Tijdens de vakantie vinden wij het handig en leuk om af en toe een foto’tje naar het thuisfront te sturen of even iets op te zoeken over de omgeving. Via de eigen databundel wordt dat al snel duur en ik wil liever niet afhankelijk zijn van de vaak trage (of niet-bestaande) ‘gratis’ verbinding van de camping. Ik gebruik daarom een plaatselijke datakaart met mifi router, maar dat kan ook met je eigen smartphone. Wil je weten hoe dat werkt? Lees het hier!

Wifi camping ervaring

Internetkaartje buitenland

De eerste keer ga je op zoek naar een elektronicawinkel waar je een fysieke simkaart kunt kopen. Mijn ervaring is dat winkels zoals MediaMarkt en vergelijkbaar deze hebben en je kunnen adviseren over het bereik in de regio. Als voorbeeld: ik kocht in Italië een kaart van Vodafone van 2,5 gigabyte voor € 10,00. (met mijn eigen bundel betaal ik € 4,00 per dag voor 125 MB) Ook provider TIM staat goed aangeschreven in Italië. Als je de kaart eenmaal hebt, kun je bij elke tabakszaak (en vergelijkbare winkels) de kaart laten opwaarderen. NB: ik kwam nu deze aanbieding tegen van Tele 2, dan kun je de kaart al in Nederland kopen, ook handig!

En met deze kaart zijn er verschillende opties:

Mobile Wifi Router (mifi)

Dit kleine apparaatje neem ik altijd mee. De simkaart met internetbundel plaats je in het apparaat en zo heb je een eigen wifiverbinding.  Vervolgens kun je je telefoon, tablet of laptop verbinding laten maken met dit netwerk.

Voordelen:

  • Je koopt een voordelige plaatselijke simkaart, veel goedkoper dan je eigen Nederlandse bundel gebruiken
  • Je hebt altijd je eigen beveiligde verbinding (dus niet afhankelijk van openbare netwerken)
  • Ook vanaf je eigen kampeerplek toegang (je zit dus niet meer als addict op een bankje voor de receptie omdat daar toevallig verbinding is)
  • De meeste mifirouters kunnen zo’n 10 apparaten tegelijk bedienen

Nadelen:

  • Je bent – net als met je eigen bundel – afhankelijk van het 3G, 4G of 5G bereik. Slecht bereik = geen verbinding.
Klein dingetje, neem je zo mee!
Klein dingetje, neem je zo mee!

Wij gebruiken dus deze Mobile Wifi router van Huawei , hier doe je de simkaart in en vervolgens kunnen er maximaal 10 apparaten gebruik van maken. Je kunt middels de instellingen een eigen naam en wachtwoord aan de router geven. Er zit een duidelijke instructie bij.

Even een artikel maken tussen de ijsjes en het zwembad door :)
Even een artikel maken tussen de ijsjes en het zwembad door 🙂

Telefoon als persoonlijke hotspot gebruiken

Een andere optie is om je smartphone als hotspot te gebruiken. Je doet dan het kaartje in je telefoon, stelt je persoonlijke hotspot in en vervolgens kun je bv je laptop of tablet dit netwerk laten gebruiken, of uiteraard gewoon met je telefoon het internet op gaan.

Voordeel:

  • Je hoeft geen apart apparaatje aan te schaffen

Nadelen:

  • Doordat je je eigen simkaart vervangt door het plaatselijke datakaartje ben je niet meer bereikbaar op je eigen nummer. Heb je een oud toestel? Neem die dan mee en plaats de eigen Nederlandse simkaart in het oude toestel!
  •  En let op: de nieuwere telefoons (zoals de iPhone 6) gebruiken vaak een nanosim, ik kocht in Italië een ‘normale’ sim en kon deze dus niet zonder aanpassingen in mijn telefoon kwijt.Een praktische tip: neem een paperclip mee als je een iPhone gebruikt om het simkaartje te kunnen verwijderen 🙂
  • Via Instellingen kun je op de iPhone de persoonlijke hotspot instellen.
    Via Instellingen kun je op de iPhone de persoonlijke hotspot instellen.

Hoe lang doe je met 2,5 gigabyte?

Dat is -uiteraard- afhankelijk van wat je wil doen tijdens je vakantie. Ik gebruik de kaart vooral om even te Whatsappen, wat Facebook te kijken, mails binnen te halen en te beantwoorden. Dan heb ik aan 2,5 GB voldoende voor twee weken. Als ik echter foto’s ga versturen of artikelen met foto’s ga uploaden naar de site, loopt het tegoed snel terug. Hier vond ik wel een aardige uitleg met voorbeelden.

De mifirouters zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, hierbij enkele opties (prijsverschil zit voor zover ik kan beoordelen in kwaliteit en de mogelijkheid om 4G te ontvangen, ik heb dus alleen ervaring met de genoemde Huawei):




I love kamperen FacebookHeb jij tips voor voordelige providers in het buitenland of andere tips voor Wifi op de camping? Deel het met duizenden andere kampeerders op de Facebookpagina!

I love kamperen