Saksen Anhalt vakantie
De mooiste plekjes van Saksen-Anhalt

Op vakantie naar Duitsland?

Saksen-Anhalt: Een vakantiebestemming om te overwegen

Heb je zin in een anders dan anders vakantiebestemming? Dan hebben wij nog wel een tippie: ga eens naar Saksen-Anhalt! Saksen-Anhalt is een deelstaat midden in Duitsland. Vrijwel nergens vind je bij onze oosterburen zo veel culturele schatten. Kastelen, geschiedenis, wijn, architectuur, prachtige natuur, maar er is ook veel leuks te beleven voor kinderen. En je hoeft niet heel ver de reizen voor deze leuke plek; binnen een uurtje of vijf vanaf Utrecht bevind je je in de Maagdenburg.

Vrolijk Maagdenburg

Als moderne hoofdstad van Saksen-Anhalt trekt Magdeburg – Maagdenburg in het Nederlands – jaarlijks veel bezoekers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg de stad er flink van langs. Dat heeft zijn sporen nagelaten, ook cultureel. Na de val van de muur is er alles aan gedaan om Maagdenburg zo vrolijk mogelijk te heropbouwen. De stad ligt direct aan de Elbe en kent een hoop leuke pleintjes, tentjes en winkeltjes om te ontdekken. Een van de meest bekende en opvallende gebouwen van Saksen-Anhalt bevindt zich in het centrum aan de voet van de dom: het knalroze gebouw van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser. Grappig genoeg is de naam van het gebouw de ´groene citadel´, vanwege de vele bomen en struiken rondom het bouwwerk. Bij mooi weer mag je een bezoek aan het Elbauenpark niet overslaan; vooral in de lente en zomer is dit gigantische stadspark een fijne plek met onder andere een vlintertuin, rodelbaan en een museum.

hunderwasser groene citadel maagdenburg
De ‘groene citadel’ van de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser. Daar word je toch vrolijk van?

Bijzondere gebouwen in Dessau

Voor iedereen die van cultuur, architectuur en natuur houdt, ligt midden in Saksen-Anhalt de plaats Dessau. In deze stad kende ruim 100 jaar gelden de kunststroming Bauhaus zijn hoogtepunt. Ter gelegenheid van het jubileumjaar, werd er in 2019 een nieuw Bauhausmuseum geopend. Een speciale Bauhausroute neemt je met de fiets mee langs de meest bezienswaardige gebouwen uit het Bauhaustijdperk. Een ander hoogtepunt in deze stad zijn de tuinen van Dessau-Wörlitz. In een uitgestrekt landschap, dat in zijn geheel op de UNESCO-erfgoedlijst staat, vind je een heleboel prachtige tuinen en kastelen.

Bauhaus Dessau
Bauhaus in Dessau © Investitions- und Marketinggesellschaft mbH, Schütze/Rodemann

Sprookjesachtig Quedlinburg

Een klein stadje midden in de Harz is Quedlinburg. Het stadje is ruim 1000 jaar oud en staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst en is daarmee het mooiste stadje van de Harz. Door de ruim 1300 vakwerkhuisjes en kleine steegjes met kinderkopjes (en veel grappige winkeltjes), waan je je hier in een middeleeuws sprookje. Het eeuwenoude kasteel en klooster zijn zeker een bezoek waard. Vanaf de toren van het kasteel heb je een prachtig uitzicht over het landschap van de Harz. Ook is het stadje het eindpunt van de Selketalstieg, een prachtige route langs ruige rotsformaties.

UNESCO-stad Quedlinburg
UNESCO-stad Quedlinburg © Investitions- und Marketinggesellschaft mbH, Frank Boxler

Glaasje Roodkapje-sekt

Zin in wijn? In het zuiden van Saksen-Anhalt vind je een bijzondere streek genaamd Saale-Unstrut die ook wel het land van ´wein und stein´ wordt genoemd. Hiermee wordt verwezen naar de bijzondere wijngaarden die al jarenlang verrassend lekkere wijnen produceren en de kalkstenen bodem waar ze ook weer hele karakteristieke bouwwerken van gemaakt hebben. Als je dan toch in Saale-Unstrut bent, is een bezoek aan kasteel Neuenburg in Freyburg een goed idee. Vanaf deze historische bouwwerken heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte wijngaarden van de regio. Heb je inmiddels dorst heeft gekregen? Dan kan je in Freyburg een glaasje Roodkapje-sekt drinken, bij de beroemde Sekt-kellerei Rotkäppchen.

Kasteel Neuenburg in Freyburg Saksen-Anhalt
Kasteel Neuenburg in Freyburg © Investitions- und Marketinggesellschaft mbH, Guido Siebert

Met kinderen naar Saksen-Anhalt

Karin bezocht Saksen-Anhalt al eens tijdens een korte roadtrip met haar peuter. Je leest hier alles over de route en bezoekjes aan Maagdenburg, Dessau en Quedlinburg. Het is er minder druk en toeristisch dan in andere regio’s en er is een mooie afwisseling tussen natuur (de Harz) en cultuur. Verwacht er geen gigantische gezinscampings, maar juist wat kleinschaligere natuurcampings. Neem eens een kijkje op de officiële site van de regio, want er is veel te ontdekken in dit mooie gebied!

 

I love kamperen