saksen anhalt met kinderen blog
Onze korte roadtrip door Saksen-Anhalt

Nieuwe energie en eeuwenoude dorpen

Saksen-Anhalt met kinderen

Saksen-Anhalt is misschien niet de eerste regio waar je aan denkt voor een bezoek aan Duitsland. Wij gingen in de eerste week van onze zomervakantie een paar dagen op pad met onze peuter naar dit wat minder bekende gedeelte van ons buurland. Juist leuk om eens een ander gedeelte te bezoeken en we zijn verrast! We startten in Maagdenburg en reden daarna naar Quedlinburg, Dessau en Wittenberg. We bezochten bijzondere moderne architectuur en de oude vakwerkhuizen. Een gebied met nieuwe energie én eeuwenoude historie, maar wat minder toeristisch. Er zijn verschillende campings dus je kunt hier prima kamperen, al hebben wij ook overnacht in een hotel en een bed&breakfast. Ik neem je in dit artikel even mee op onze roadtrip: Saksen-Anhalt met kinderen.

hundertwasser maagdenburg
Puck in haar walhalla: alles roze. De bekende ‘Groene Citadel van Maagdenburg’ van architect Hundertwasser.

Maagdenburg bezoeken

Maagdenburg is een middelgrote stad met een rijke historie. In de Tweede Wereldoorlog werd Maagdenburg flink gebombardeerd door Engelse en Amerikaanse piloten, veel gebouwen zijn in die tijd helaas compleet verdwenen. Sinds de jaren negentig wordt er door de inwoners echter hard gewerkt aan de ontwikkeling van de stad. De Dom uit de 16e eeuw bleef op bijzondere wijze bijna onaangetast, dat geeft een bijzondere combinatie tussen moderne gebouwen en deze gotische kathedraal. Maagdenburg maakte na de oorlog lang onderdeel uit van de DDR. Sinds de val van de muur wordt met veel inzet en plezier gewerkt aan de stadsvernieuwing. Je vindt er veel leuke koffietentjes, bijzondere winkeltjes en pleinen met terrasjes (met natuurlijk de bierstube en schnitzel), maar ook grote winkelcentra met de bekende ketens. Wanneer je Saksen-Anhalt met kinderen bezoekt is dit een stad om zeker op de planning te zetten.

camperplaats maagdenburg
Kamperen in Saksen-Anhalt: aan de oever van de Elbe ligt deze camperplaats op wandelafstand van het centrum van Maagdenburg.

Maagdenburg heeft veel verblijfsmogelijkheden. Voor de camperaars onder ons: aan de oever van de Elbe is een keurige en grote camperplaats aangelegd. Een toplocatie om de stad te bezoeken! Voor overige kampeerders is de camping aan de Barlebersee een goed adres voor een kort verblijf aan de stad. Hier ben ik zelf niet geweest, met Puck verbleven we dit keer lekker gemakkelijk in Motel One in het centrum van de stad.

Groene citadel van Maagdenburg – Hundertwasser

Ik vind het altijd leuk om een stad op de fiets te bekijken, omdat je de sfeer zo beter kunt beleven. Wij huurden een fiets bij Fahrrad Magdeburg tegenover het station (ze hebben ook elektrische fietsen en bakfietsen). Ook onze peuter Puck vindt fietsen heel leuk, ze zingt de hele weg in haar stoeltje achterop 🙂 We bezoeken de ‘Groene Citadel’ van Maagdenburg, een architectonisch feestje van Hundertwasser. Wanneer je daar langskomt kun je het simpelweg niet missen: het is een enorm roze gebouw. Zoals Puck zegt: ‘een beetje gek’. Hundertwasser was een bekende architect en hij geloofde in de relatie tussen architectuur en het welzijn van de mensen die van een gebouw gebruik maken. Hij bouwde deze citadel volgens de regels van de natuur. Alles in de natuur is uniek en in deze citadel is dan ook geen raam of zuil hetzelfde. Tevens is er geen enkele rechte lijn te vinden en er zijn veel bomen gepland: ook aan de gevel en op de daken. Op de binnenplaats kun je heerlijk koffiedrinken (Alt Magdeburg heeft goede ‘kaffee und kuchen’ en een bijzonder interieur) en even binnenwandelen bij het informatiepunt voor een uitgebreide maquette en achtergronden.

fiets huren maagdenburg
Een fiets huren is een goed idee als je de stad wil verkennen. Alles is op redelijke afstand en je beleeft de sfeer veel beter.
hunderwasser groene citadel maagdenburg
De groene binnenplaats. Zowel aan de gevels als op de daken groeien bomen. Zie je dat alle ramen verschillend zijn?

De Dom van Maagdenburg

De Dom (aan het Domplatz)  is een imposant gotisch bouwwerk. Vanaf het jaar 1209 werd er aan gebouwd. De bijnaam van Maagdenburg is Ottostadt, vernoemd naar keizer Otto de Grote. Hij stichtte in het jaar 937 hier een abdij en Europa werd zelfs vanuit Maagdenburg bestuurd. Hij werd samen met zijn vrouw Editha op deze plaats begraven en vanaf 1209 werd hier de huidige dom gebouwd. Het duurde wel 311 jaar voordat het af was, maar het resultaat mag er dan ook wel zijn 🙂 Je kunt de dom uiteraard bezoeken.

Tip voor kinderen: bij het toeristisch bureau aan het Domplatz kun je een kinderwandeltocht ophalen. Deze brengt je langs bijzondere plekken in de stad en zo leer je meer over de legendes van Maagdenburg. De kinderen verzamelen stickers en aan het einde is er natuurlijk een leuk aandenken.

Elbauenpark Maagdenburg

Daarna is Puck wel even klaar met al die serieuze dingen en fietsen we door naar het Elbauenpark. Een enorm stadspark (het is bij elkaar zo’n 100 hectare!) met onder andere speelweides, een vlindertuin, rodelbaan, klimpark en een openluchttheater. Dit stadspark is een mooi bewijs van de nieuwe energie in de stad: het werd letterlijk gebouwd op de puinhopen die na de oorlog en de DDR tijd zijn ontstaan. Het voormalige Russische kazerneterrein werd in 1999 omgetoverd tot Bundesgartenschau, vergelijkbaar met onze Floriade. In het park zie je vele muurtjes die gebouwd zijn met stenen van gebouwen die in de oorlog zijn vergaan. Zo gebruiken ze de historie voor iets moois dat ook in de toekomst blijft. Dat vind ik zelf het meest opvallende aan Maagdenburg: de combinatie tussen oud en nieuw en de energie die gestoken wordt in het opbouwen voor de toekomst.

elbauenpark maagdenburg bezoeken tips
Het Elbauenpark is enorm uitgestrekt en rustgevend. Het is gebouwd op de puinhopen uit de oorlog: deze muurtjes zijn daar de stille getuigen van.

In de Millenniumtoren is een interactief museum over 6000 jaar geschiedenis van de mens gevestigd. Ik had er veel zin in, maar reizen met een peuter vraagt om flexibiliteit en in dit geval had Puck gewoon meer zin in grassprieten en spelen met blokken. Ook goed 🙂 We verblijven best lang in het Elbauenpark, een hele fijne groene plek waar je gemakkelijk tot rust komt. Je betaalt eenmalig zo’n € 6,00 entree en daarna zijn de meeste faciliteiten inbegrepen (ook het museum en een handig ‘hop on-hop off’ treintje). Kijk voor alle details en openingstijden wel eerst even op de site. 

millenniumtoren elbauenpark maagdenburg
So close…hier zie je de Millenniumtoren op de achtergrond, maar Puck had meer interesse in de blokken. Reizen met een peuter betekent flexibel zijn!

Magdeburg Zoo

We leveren de fietsen in en rijden door naar een volgende echte Puck-plek: de dierentuin. Maagdenburg heeft een grote dierentuin, ook hier is het heel groen en rustig. De dieren hebben heel ruime verblijven (sommige dieren zien we daardoor ook niet) en de echte eyecatchers zijn wel de olifanten. Zij hebben hier hun eigen Afrikaanse walhalla. Puck holt van dier naar dier en we spelen lekker. Het is tenslotte vakantie! Magdeburg Zoo is een fijne, groene plek en ideaal als break voor kinderen tijdens een stadsbezoek.

maagdenburg dierentuin
De Magdeburg Zoo is niet druk en ruim opgezet. Veel groen en natuurlijk veel verschillende soorten dieren. De olifanten hebben hier hun eigen paradijsje.
saksen anhalt met kinderen
De bolderkar huur je bij de ingang, heel handig!

Slapen bij een fietsenfabriek

We slapen deze dag in een bijzondere bed en breakfast in Schönebeck an der Elbe bij het atelier van een authentiek Duits fietsenmerk: Weltrad Manufactur. Dit was vóór de Tweede Wereldoorlog een wereldwijd bekend fietsenmerk. In de eetzaal zie je hier nog gave details van. Inmiddels is het overgenomen door een paar enthousiaste ondernemers die met Weltrad one of a kind fietsen maken. Ik vind dat heel tof: ze werken met passie aan elke fiets en deze wordt volledig handgemaakt. Niet goedkoop, wel exclusief. Bij het atelier is dus een B&B en restaurant met uitzicht op de Elbe, een prima plek om een nacht te verblijven in deze regio. In het plaatsje zelf was niet veel te beleven toen wij er waren.

weltrad fietsen bed en breakfast
Een B&B bij een fietsenatelier: een bijzondere combinatie. Weltrad heeft ook een goed restaurant met terras aan de Elbe

Quedlinburg

De volgende dag hebben we na de grote stad wel zin in wat oude Duitse dorpjes. We gaan naar Quedlinburg, een plaatsje dat stamt uit de Middeleeuwen. In de DDR tijd waren de oude gebouwen te duur om te slopen en gelukkig maar: het plaatsje staat nu bekend om de mooiste (en oudste) Duitse vakwerkhuizen en het centrum is zelfs uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. Het middeleeuwse centrum is bijna geheel bewaard gebleven en door de grote klinkers en smalle stegen kan ik me een beetje voorstellen hoe het hier eeuwen geleden geweest moet zijn. We slenteren door de straten en gaan apfelkuchen eten in de gezellige binnentuin bij het Pfannkuchencafe. Puck speelt hier heerlijk en wil niet meer weg. Aanrader om te bezoeken als je in Quedlinburg bent!

quedlinburg bezoeken tips
De Middeleeuwse vakwerkhuizen van Quedlinburg, met steegjes en keien. Heel authentiek en leuk om doorheen te struinen
pfannkuchen quedlinburg
Apfelkuchen hoort er natuurlijk bij! Bij het Pfannkuchencafé zit je in een heerlijke binnentuin waar kinderen kunnen spelen.

Dessau – Bauhausmuseum en het dierenpark

Daarna gaan we weer voor iets moderners: we rijden naar Dessau. Hier is sinds kort het Bauhausmuseum geopend en dat trekt veel bekijks. Het is er gezellig druk! Bauhaus is een architectonische stroming uit het begin van de twintigste eeuw. Bauhaus was een opleiding voor ontwerpers, kunstenaars en architecten die lang in Dessau gevestigd was en is nu bekend om de praktische ontwerpopvattingen. Op de plek van de oorspronkelijke opleiding kun je nu het museum bezoeken, eventueel met een gids of audiotour. Het is aan te raden als je van moderne architectuur en ontwerp houdt. Je kunt er ook lunchen in de bekende Bauhauskantine. Hierna gaan wij weer voor wat Pucktijd: de Dessau Zoo. Veel plaatsen hebben een eigen dierenpark, de ene is veel groter dan de andere, maar allen ruim en groen. Mede hierom is Saksen-Anhalt met kinderen een leuke bestemming vind ik. Het dierenpark van Dessau is er één in de letterlijke zin: het is een ruim aangelegd park met her en der dierenverblijven, echt een combinatie tussen groen en dieren. Niet enorm groot, wel lekker relaxed en niet duur: we betaalden € 3,50 per volwassene. Leuk om even mee te pakken!

bauhaus museum dessau
Het Bauhausmuseum is recent geopend en trekt veel liefhebbers van architectuur, kunst en ontwerp.

Camping bij Wittenberg

Na deze dag slapen we bij een camping. We slapen bij Marina Camp Elbe in Wittenberg. Dit is een eenvoudige camping met prima sanitair en een mooie ligging aan de Elbe. ’s Avonds met een kop koffie uitkijken over de stad en de rivier…fijn hoor. Hier lees je mijn uitgebreidere artikel over de camping.

marina-camp elbe camping ervaring
Kamperen aan de Elbe bij Marina-Camp Elbe bij Wittenberg
saksen-anhalt met kinderen
De omgeving in Saksen-Anhalt is prachtig. Ga van de grote wegen af en rijd door dorpen en binnenwegen naar je volgende bestemming.

Saksen-Anhalt met kinderen

Heb je ook zin om deze regio te bezoeken? Saksen-Anhalt is een heel fijne regio om met kinderen te bezoeken, zoals wij deden met een peuter. Het is er minder druk en toeristisch dan in andere regio’s en er is een mooie afwisseling tussen natuur (de Harz) en cultuur. Het is wel goed om een ruwe planning te maken, de afstanden zijn soms groot. Op de officiële site van de regio is al veel te ontdekken. Om je te helpen heb ik hieronder mijn hele route en de beschreven stops weergegeven. Er is natuurlijk nog véél meer te doen! Je mag natuurlijk altijd even mailen met vragen. Veel plezier!

I love kamperen