europa park blogger
10 praktische tips voor Europa-Park

Handig voor gezinnen

Europa-Park voor gezinnen: 10 praktische tips

Europa-Park is het op één na best bezochte park van Europa – maar ik spreek zelden iemand die het kent. Het ligt in Zuid-Duitsland en dat is voor de meeste Nederlanders best een eind rijden. Wij zijn er inmiddels twee keer geweest (het ging ook mooi op de route wanneer je bijvoorbeeld op vakantie naar Italië gaat) en het hele gezin vindt het superleuk. Het park is thematisch ingedeeld: verschillende landen van Europa zijn tot in de details uitgewerkt. Er zijn in totaal meer dan 100 attracties, waarvan 13 serieuze achtbanen. Eind 2019 opent er ook een tweede park: Rulantica, een waterwereld. Europa-Park heeft een eigen camping, dus je kunt er vrij voordelig overnachten. Dit zijn onze Europa-Park tips voor gezinnen!

europa-park tips gezinnen
Met Ed Euromaus, de mascotte van Europa-Park

Achtbanen Europa-Park

Europa-Park zit propvol gave attracties en voor iedereen is er wel iets. Deze tips gaan dan ook niet over welke attracties en achtbanen tof zijn. Daar kom je vanzelf achter. Om je toch onze favorieten te geven: bij ons thuis wordt nog steeds gesproken over Voletarium en Atlantica. Wij bezochten ook Paddington on Ice, best leuk voor kinderen en voor wie van die beer houdt maar niet spectaculair. Voor volwassenen zijn Silver Star en Blue Fire echte ‘must-do’s’ en voor wie iets minder dapper is, kan ik Arthur en de Minimoys aanraden. Prachtig gemaakt. Ga het lekker allemaal zelf ervaren, dat is het leukste! Er zijn wel een aantal handige dingetjes die je maar net moet weten.

achtbanen europa park
Achtbanen zover je kunt kijken…

Europa-Park tips voor gezinnen

1. Een kaartje is een week geldig

Europa-Park ligt in het Zwarte Woud. Dat is een prachtige bestemming op zich, dus je kunt hier prima een tijdje blijven. Eén dag in het park is misschien wat weinig, met twee dagen kun je alles op je gemak doen. Je kunt een tocket kopen voor twee dagen, en de tweede dag kun je binnen een week na de eerste nog doen. Dus een dag pretpark, dan aan de Schwarzwalder Kirschtorte in Duitse dorpjes en binnen een week de andere dag naar het park. Leuk in de vakantie!

2. Het eten is verrassend goed (en betaalbaar)

De combinatie van eten en pretparken doet mij meestal denken aan slappe patat en een hamburger voor € 15,00. In Europa-Park is dat anders. Elk ‘land’ heeft de lokale gerechten op de kaart. In Nederland zijn dat versgemaakte poffertjes en stroopwafels, maar je kunt ook aan de tapas, fish and chips, fika of gyros. De prijzen zijn redelijk, voor een menu met drinken, broodje en goede bratwurst betaalden we zo’n 8 euro.

tips europa park

3. Ga naar Foodloop

Foodloop is een bijzonder restaurant. Je bestelt via een touchscreen en het eten komt via een ‘achtbaan’ naar je tafel. In de achtbaan zitten zelfs twee loopings! Dat is natuurlijk hilariteit aan tafel. Foodloop is wel erg geliefd, tijdens lunchtijden staat er vaak een wachtrij buiten. Maar in de ochtend of juist in de namiddag is dat minder. Je hebt een mooi uitzicht over het park, dus even een rustmoment in Foodloop is een goed idee.

4. Even rustig: Babylounge en Limerick Castle

Even rustig voeden of een luier verschonen kan in Italië, bij Glückskind Lounge. Hier is een speelhoek voor echte kleintjes en je kunt er zelfs babyvoeding, zonnebrand, luiersflesjes en andere babybenodigdheden kopen. Even uit de drukte, soms heel fijn!
Limerick Castle (in Ierland)  is een indoorspeeltuin voor kleintjes. Op een normale zonnige dag is het daar vrij rustig, de dagen waarop wij er waren was dat telkens het geval. Bij Limerick Castle is een indoor picknickplaats, waar je even weg bent van de prikkels en samen kunt eten.

5. Doe de Babyswitch

Met zoveel attracties is de kans groot dat je als volwassene dingen gaat missen omdat er tóch iemand bij de kinderen moet blijven wanneer zij nog te klein zijn om mee te gaan. Handig is de Babyswitch:  één ouder doet via de normale wachtrij een attractie en laat aan een medewerker weten dat je gebruik wil maken van deze service. Je ontvangt dan een pasje waarmee je je na de rit met je partner en het kind bij het personeel kunt melden. Nu blijft de andere ouder bij het kind en kan de partner zonder te wachten de attractie beleven. ‘Baby-switch’  is bij alle attracties mogelijk die je niet samen met je kind kunt kunt doen. Dat is even handig!

6. op de foto met een Formule 1 auto

Eén van de gaafste achtbanen van het park wordt gesponsord door Mercedes. Deze heet dan ook niet verrassend: de Silver Star. Mercedes heeft rondom deze attractie een heel paviljoen gebouwd. Ook wanneer je niet in de achtbaan wil, kun je dit paviljoen bekijken (daarvoor hoef je niet in de rij). Binnen staat een Formule 1 auto én een F1 Safety Car. Ook kun je racen in racesimulatoren en op de foto met Lewis Hamilton. Leuk voor fans!

europa park ervaring

achtbanen europa park

7. Met VR in de achtbaan

Een achtbaan krijgt een héél andere beleving wanneer je een VR bril opdoet. Afhankelijk van het thema van de ‘film’ beleef je ineens een heel ander avontuur dan de buurman. Je kunt dit zelf ervaren bij Eurosat en de AlpenExpress. Je betaalt hiervoor wel een extra toelage van € 2,- pp. Leuk om een keertje te doen.

8. Vanaf eind 2019: Rulantica

Europa-Park opent een tweede park: Rulantica. Dit is een waterwereld (zwembroek mee dus) met 25 verschillende attracties, waaronder 17 waterglijbanen en een groot golfslagbad. Voor dit park namen ze niet het voor de hand liggende tropische thema met strand en palmbomen, maar juist een Scandinavische sfeer. Je kunt in het park al de plattegronden bekijken, het ziet er wat ons betreft tof uit. Bij Rulantica is ook een nieuw hotel gebouwd, Krønasår.

9. Bespaar je de kilometers lopen: pak de trein

Het park is enorm groot: ‘even’ naar de andere kant lopen kost je zeker twintig minuten. Zeker met kinderen kan dit echt veel zijn. Bespaar jezelf gesjouw en pak lekker de EP Express. Deze trein op een monorail gaat door het hele park en heeft 4 stations. Dat scheelt!

kamperen bij europa park
Kamperen met uitzicht op de achtbanen 🙂

10. Voordelig overnachten

Wij verbleven twee keer op het Camp-Resort dat bij het park hoort. Hier kun je kamperen met caravan, tent of camper. Wanneer je dit niet hebt (of geen zin hebt om te kamperen)  kun je ook in een blokhut, tipitent of huifkar slapen. Het hele Camp-Resort is in Westernthema aangekleed. Hier lees je onze ervaring met het Camp-Resort. Europa-Park heeft ook zes hotels, allemaal heel mooi, luxe en de thema’s zijn tot in detail uitgewerkt. Het Camp-Resort is wel de voordeligste manier om hier te verblijven.

 

Heb je zelf nog Europa-Park tips voor gezinnen? Laat ze gerust weten, dan vul ik het artikel gewoon aan!

Bekijk het park hier
I love kamperen