Voor een elektrische fiets hoef je allang niet meer bejaard te zijn: ze zijn razendpopulair. Logisch dat je zo’n fiets ook mee wil nemen als je gaat kamperen, want dan heb je vaak de tijd voor mooie fietstochten. Dan loop je al snel tegen een praktisch probleem aan: hoe neem je een elektrische fiets mee op de caravan? De meeste fietsenrekken zijn ongeschikt voor elektrische fietsen, omdat deze fietsen behoorlijk zwaar zijn. Er zijn oplossingen, ik laat je zien hoe je elektrische fietsen mee kunt nemen op de caravan.
Fietsenrek elektrische fiets caravan
Ik heb zelf een elektrische mamafiets en hoewel mijn omgeving me soms uitlacht, lach ik het laatste. Wat een uitvinding, ik vind het nu heerlijk om langere stukken te fietsen en Puck gaat lekker achterop. Bij de aankoop van onze nieuwe caravan was het dan ook belangrijk dat er een goed fietsenrek voor elektrische fietsen op kwam. Mijn ouders hebben beide zo’n fiets en zij kamperen ook met deze caravan. Wij hebben ons laten voorlichten over het juiste fietsenrek en er zijn wat zaken om rekening mee te houden.
Bij het kiezen van een fietsenrek voor elektrische fietsen op de caravan moet je rekening houden met:
- het juiste rek voor het gewicht van de fietsen
- de gewichtsverdeling in de caravan (bijvoorbeeld voor de juiste kogeldruk)
- de manier van plaatsen van de fietsen
Twee praktische tips na onze ervaringen:
- Vervoer de accu van de fiets los in de auto
- Kies voor een oprijgoot, dat scheelt je veel tillen
Welk gewicht kan op het fietsenrek?
Het juiste fietsenrek voor het gewicht van de elektrische fietsen is meestal niet zo moeilijk, verschillende leveranciers maken deze rekken en er staat meestal duidelijk bij vermeld voor welk gewicht de fietsendrager voor op de caravan geschikt is. Kijk goed naar wat jullie fietsen wegen, liefst zonder de accu. Deze kun je los vervoeren in de auto en dat scheelt vaak alweer wat kilo’s.
Gewichtsverdeling caravan met fietsen
Belangrijker is de gewichtsverdeling. Wat is de beste plek voor een fietsenrek op de caravan? Daar is eigenlijk geen eenduidig antwoord op te geven, omdat het afhangt van de indeling van de caravan in combinatie met de auto. Er zijn twee mogelijkheden: een fietsenrek op de dissel en een fietsenrek op de achterzijde van de caravan. Bij de meeste caravans is de dissel de beste plek om de elektrische fietsen te vervoeren. Door een fietsenrek achterop de caravan te plaatsen, voeg je daar veel gewicht toe. Daardoor heeft de combinatie een minder goede wegligging en zo kan het geheel gaan slingeren. Toch kán het zo zijn dat een fietsenrek op de achterzijde beter is, omdat er bijvoorbeeld veel bergruimte voorin is. Het beste is daarover dan even advies te vragen bij een caravandealer. Een andere optie is natuurlijk om de fietsen in de caravan te plaatsen, maar vaak is daar te weinig ruimte voor. Op het dak van de auto kan ook nog, maar doordat elektrische fietsen vrij zwaar zijn is dat vaak geen comfortabele optie.
Fietsenrek Enduro BC 260 ervaring
In ons geval (wij hebben een Dethleffs C’Joy) was een fietsenrek op de dissel het beste. Wij gingen voor een uitvoering waarbij de disselbak nog open kan, omdat het rek over een rail naar voren kan schuiven (als er geen fietsen meer op staan). Wij hebben nu de Enduro BC 260. Deze kan max 60 kilo dragen, dus 30 kilo per fiets. Dat is voor ons voldoende. De fietsen kun je goed vastzetten met bevestiging om de fietsbanden en het fietsframe. De bevestigingen op het frame kun je ook nog op slot doen, zodat de fietsen er niet afgehaald kunnen worden wanneer je onderweg even stopt en niet bij de auto bent. Kijk goed naar de specificaties of dit rek ook voor jouw caravan geschikt is!
Onze tip: kies voor de optionele oprijgoot. Hier rijd je de fiets in, waarna je hem veel makkelijker op het rek kunt rijden. Daar kwamen wij na veel tillen achter, dus doe er je voordeel mee 🙂 Het fietsenrek is te koop bij Vrijbuiter en De Wit Schijndel, je kunt het zelf monteren. Natuurlijk kun je dit ook bij de caravandealer laten doen.
Wil je leren rijden met de caravan, lees hier dan hoe je kunt beginnen.