caravan salon
Caravansalon Düsseldorf: de grootste kampeerbeurs van Europa

7 redenen op deze te bezoeken

7x waarom de Caravansalon in Düsseldorf leuk is

Zomervakantie voorbij, beurzenseizoen van start. Ergens eind augustus begint de grootste kampeerbeurs van Europa in Düsseldorf, daarna volgt onder andere ook de Nederlandse KCJ in Utrecht. Dit weekend reisde ik weer af naar onze Duitse buren voor de Caravansalon in Düsseldorf. De grootste beurs, met 214.000 m2 en de meeste merken bij elkaar met zóveel te ontdekken op het gebied van kamperen. Ik vind deze beurs absoluut de moeite waard als je van kamperen houdt. Hier geef ik je 7 redenen waarom de Caravansalon leuk is om te bezoeken!

caravansalon dusseldorf bezoeken
8 hallen vol met campers, caravans, tenten en kampeerinnovaties

Caravan salon Düsseldorf

Waarom de Caravansalon in Düsseldorf een leuke kampeerbeurs is

 1. One-stop-shop als je voor een nieuw model komt

  Omdat de Caravansalon Düsseldorf zo veel bezoekers uit veel landen trekt, komen veel merken graag hun nieuwe modellen laten zien. Bijna alle bekende caravanmerken zijn hier aanwezig, zoals Dethleffs, Knaus, Hobby, LMC, Tabbert, Sterckeman, Alpine, Spirit, Bürstner, Caravelair, Fendt, Eriba, Kabe, Adria en Lume. Daarnaast nog meer merken die je misschien nog nooit hebt gezien. Ook zijn er veel merken campers, buscampers, daktenten, voortenten en vouwwagens met een eigen stand. Van elk merk zijn er bovendien veel verschillende uitvoeringen aanwezig, zodat je niet uit een boekje hoeft te kiezen maar alles zelf kunt proberen. Heel handig dus als je een nieuw kampeermiddel zoekt, je hoeft niet verschillende dealers te bezoeken, maar je kunt alles in één dag bij elkaar zien.

  caravan kopen in duitsland caravansalon
  Zóveel verschillende caravans!
 2. Een echt dagje uit

  Duitsland kent een andere ‘beurscultuur’ dan wij in Nederland. Duitsers bezoeken graag beurzen en maken er een echt dagje uit van. Dat kan hier ook heel goed, het hele buitenterrein is aangekleed met héél veel eettentjes (bratwurst anyone?), terrassen en activiteiten zoals stoere BMX demonstraties. Je ziet hier veel gezinnen met kinderen en ook de hondjes mogen gezellig mee.

  caravansalon dusseldorf ervaring
  Lange tafels, foodtrucks en bratwurst: de Duitsers maken echt een feestje van zo’n beurs

  tiny houses caravansalon
  Gekke tiny houses en chalets: op het buitenterrein vind je veel kampeermiddelen
 3. Ook leuk als je niet voor iets nieuws komt

  Natuurlijk is niet iedereen op zoek naar iets nieuws, terwijl sommige kampeerbeurzen daar wel grotendeels op gericht zijn. Toch is de Caravansalon dan juist ook leuk om te bezoeken: er is een kinderplein, kampeerwinkels, foodtrucks, veel leuke accessoires voor je huidige kampeermiddel en gekke dingen die je nog niet eerder zag. Ook ontdek je er nieuwe kampeertrends.

  daktent op mini
  Veel daktenten op de beurs dit jaar. DIe kunnen natuurlijk ook gewoon op een Mini!
 4. Shoppen

  Ken je dat: helemaal in de kampeersfeer heb je zin om wat leuke kampeerdingetjes te kopen. Dan heb ik het natuurlijk niet over een nieuwe camper, maar wel over leuk kampeerservies, een handige stoel of leuke gadgets. In een aparte hal kun je je lol op: grote kampeerwinkels hebben hier hun assortiment neergezet. Portemonnee mee en gaan.

  kampeershoppen beurs
  Shoppen! Mischien wel de drukste hal van de hele beurs: die met de kampeerwinkels. Accessoires en hebbedingetjes: kopen en gelijk meenemen!

  Caravan salon Düsseldorf ervaringen

 5. Campings die je nog niet kende

  Het campinggedeelte op deze beurs is dit jaar niet zo groot, maar je komt er wel allerlei regio’s en campings tegen die je nog niet kende. Deze regio’s staan lang niet altijd op de beurzen in Nederland, dus zo ontdek je weer eens iets nieuws.

 6. Caravan of camper mee: kamperen naast de beurs

  Dat de Duitsers anders kijken naar een beurs zij ik al: zij maken er een compleet feest van. Op een enorm terrein bij het beursgebouw staan gedurende deze periode meer dan 3500 (!) campers en caravans van kampeerders die de beurs bezoeken. Op dat terrein zijn faciliteiten en winkeltjes neergezet en op een groot veld kun je ’s avonds aansluiten in de Biergarten met bijbehorend feestje. Het terrein is meestal al snel vol, dus vooraf reserveren is wel nodig.

  caravansalon dusseldorf kamperen
  Op p1 ontstaat tijdens de beurs de grootste camping van Europa! (photo: Messe Düsseldorf/ctillmann)

  bordje duitse tekst op de Caravan salon Düsseldorf

 7. Dicht bij Düsseldorf centrum

  Als je dan toch in de buurt bent, maak er dan gelijk maar een weekendje van. Vanaf de beurs was ik binnen een kwartier in het oude centrum (‘Altstadt’) van Düsseldorf met fijne terrassen en winkels. Leuke stad en dus makkelijk te bezoeken vanaf het beursgebouw!

  Selfie op de beurs
  Groetjes van uw blije reporter 🙂

Bijzondere highlight op de beurs is ‘Starterwelt’, waar je als beginner van alles leert over de voor- en nadelen van verschillende kampeermiddelen. Op het buitenterrein staan ook stacaravans en tiny houses voor als je een vaste plek op een camping hebt.

De Caravansalon in Düsseldorf is dit jaar van 31 augustus tot en met 8 september. Kaartjes kun je online kopen. Meer lezen over de CARAVAN SALON? Kijk dan even op de verzamelpagina met alle blogs over dit onderwerp!

Als je liever in Nederland blijft, is de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs (KCJ) in de Jaarbeurs Utrecht ook leuk, die is in 2019 van 9 tot en met 13 oktober.

I love kamperen