Jongeren caravan header
Jongeren kopen steeds vaker een camper of caravan

En dat vinden we natuurlijk top!

Steeds meer jongeren kopen een camper of caravan!

Whoop! Steeds meer jongeren kopen een camper of caravan! De Kampeer en Caravan Industrie (KCI) concludeert dat het caravan- en camperbezit onder jonge doelgroepen sinds de uitbraak van corona fors harder is gestegen dan in andere leeftijdscategorieën. Tussen 1 januari 2020 en 1 september 2023 nam het totale aantal caravans en campers in Nederland met 7 procent toe, maar onder jongeren tot en met 25 jaar steeg het bezit met maar liefst 53 procent.

Jongeren caravan camper

jonge mensen laten de tent links liggen

53% is flink! En in de categorie 26 tot en met 35 jaar steeg het aantal caravan en camperbezitters met 35,5 procent. Wij van I Love kamperen zaten eens na te denken… Wij waren zelf ook 31 jaar toen we onze caravan kochten. In die leeftijd hadden we een gezin met hele kleine kinderen en waren we het gehannes met een tent wel zat. Dus dat begrijpen we goed. Wat de 25-minners precies met een caravan doen, daar zijn we wel heel benieuwd naar! Maar gezien de huidige situatie op huizengebied, zou het ons niets verbazen dat het daarmee te maken heeft. We zijn benieuwd of daar nog verder onderzoek naar gedaan wordt!

Vooral campers in trek

Specifiek bij de kampeerauto’s zijn de cijfers nog heftiger! De totale toename van het aantal campers sinds begin 2020 bedraagt meer dan 13 procent, terwijl het aantal eigenaren tot en met 25 jaar ruimschoots verdubbelde (+105% procent). In de leeftijdscategorie van 26 tot en met 35 jaar nam het bezit in bijna 4 jaar tijd met een eveneens indrukwekkend percentage van ruim 70 % toe.

Gaan en staan waar je wilt

Voorzitter Leo Diepemaat van de KCI constateert een trendbreuk: “Caravan- en camperbezit wordt toch vaak geassocieerd met welgestelde pensionado’s, maar deze cijfers laten overduidelijk zien dat ook de jongvolwassenen en de jonge gezinnen het kamperen hebben ontdekt of juist herontdekt. Een caravan of kampeerauto is voor hen sinds corona een alsmaar aantrekkelijker alternatief voor een vliegreis en all-inclusive resort. Gaan en staan waar je wilt, onafhankelijk van touroperators, corona-effecten of wachtrijen op luchthavens.”

Jongeren caravan camper

Minder caravans, toch meer jongeren aan de sleurhut

Grappig zijn ook de caravan-cijfers. Het totale aantal caravans in Nederland is sinds 1 januari 2020 namelijk met 1,7 procent afgenomen. Je leest goed: Afgenomen! Maar het bezit onder jongeren tot en met 25 jaar steeg met bijna 33 procent. In de groep van 26 tot en met 35 jaar was dat meer dan 21 procent.

Jongeren en de cijfertjes

Om dit alles wel even in perspectief te zetten: Momenteel zijn er ruim 415.000 caravans in Nederland in privébezit, met meer dan 20.000 geregistreerde eigenaren die hooguit 35 jaar zijn. Dit is dus een krappe vijf procent van de totaal aantal caravanbezitters. Hoewel we absoluut toejuichen dat er meer gekampeerd wordt door jongeren; het gros van de sleurhut-slepers is nog steeds 35+. Incluis wijzelf, helaas… Van de ruim 180.000 campers, zijn er meer dan 11.500 in bezit van de jonge kampeerders! En dat is dan wel weer ruim 10%!

Jongeren caravan camper

Ook benieuwd naar kamperen?

Denk je nu: Wil ik ook!! Breng dan deze week een bezoekje aan De Kampeer & Caravan Jaarbeurs. Deze grote kampeerbeurs in Utrecht wordt voor de 58ste keer georganiseerd en opent op woensdag 4 oktober om 10:00 uur de deuren voor het publiek. Tot en met zondag 8 oktober zijn bezoekers welkom in het Utrechtse Jaarbeurscomplex, waar bijzondere aandacht is voor duurzaamheid en innovaties. Wij komen er graag! Lees hier waarom je absoluut eens een kijkje moet gaan nemen! 

I love kamperen