jury caravan van het jaar 2020
Caravan van het jaar 2020

Ik zat in de jury - zó gaat de jurering

In de jury van de ANWB Caravan van het jaar

Dit jaar zat ik in de jury van de ANWB Caravan van het jaar. Vorig jaar boog ik mij over nieuwe campers, dit jaar droeg ik bij aan de keuze voor de nieuwe caravan. Dat onderwerp ligt mij goed, omdat ik alle ontwikkelingen van nieuwe caravans volg en al jaren zelf met een caravan kampeer. Het is een heel serieus gebeuren en daar gaat ook flink wat discussie aan vooraf. Ik wil dat natuurlijk graag met jullie delen! Naast de gelukkige winnaar (die werd op de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs bekend gemaakt) vertel ik je ook hoe dat werkt: in de jury van de ANWB caravan van het jaar 2020.

caravan van het jaar 2020 anwb
Nog even bedekt: de caravan stond al klaar voor de prijsuitreiking

Caravan van het jaar 2020: de winnaar

Elk jaar wordt op de Kampeer- en Caravan Jaarbeurs de winnaar van de verkiezing bekend gemaakt. Dat gebeurt op de stand van de ANWB met een grote ceremonie. Alle belangrijke caravanmerken zijn daarbij aanwezig, evenals geïnteresseerde bezoekers van de beurs, medewerkers van de ANWB en natuurlijk de jury. Dit jaar werd de ceremonie gepresenteerd door Sander Janson, die kennen we nog van Campinglife. De winnende camper en caravan van het jaar staan daar al in de spotlights, maar nog met een doek er over. Dat wekt de nieuwsgierigheid natuurlijk 🙂

dethleffs nomad caravan van het jaar

De caravan van het jaar 2020 is de Dethleffs Nomad 490 BLF. Een caravan in een wat hoger segment, met moderne uitstraling en heel veel licht. Een opvallende ruime keuken, wat weer bijdraagt aan het luxe gevoel dat tegenwoordig in veel caravans voorop staat. Bijzondere kleurstelling en veel handigheidjes.

De jurering: hoe gaat dat?

Wat maakt een caravan nou beter/mooier/leuker/innovatiever dan een ander? Om dat te begrijpen zal ik je meenemen naar het hele proces van jureren, dat is best heel leuk om te zien. In augustus werd ik gevraagd voor de jury door een medewerker van de ANWB. Mijn rol is van toegevoegde waarde omdat ik als ‘influencer’ kijk, ik weet wat mijn doelgroep belangrijk vind en kijk meer vanuit de ogen van de consument. Ik ben minder technisch onderlegd en dat is juist een belangrijke tegenhanger aan de andere juryleden. Zij hebben namelijk jarenlange ervaring met de technische kant en weten álles van -bij wijze van spreken-  elk schroefje en hendeltje in de caravan. Dat is óók belangrijk, maar de mening van een consument en van mij – ervaren in de branche maar toch vooral vanuit consumentenoogpunt – is van belang en dat zorgt ervoor dat de jury een goede afspiegeling is van meerdere disciplines. Dit jaar bestond de jury uit deze personen:

Ruud Wenting (ANWB KCK)
Paul Cnossen (Flexmedia)
Wim de Roos (Serv Media)
Jos Mark (Campingtrend)
Steven Durnez (reismagazine Pasar België)
Maarten Bonnemaijers (fervent kampeerder)
en ik, Karin Horstman namens I love kamperen 🙂

De caravan van het jaar had dit jaar dus acht juryleden. In september kwamen wij samen bij de Caravansalon in Düsseldorf, de grootste kampeerbeurs van Europa. Alle merken en alle nieuwe modellen staan daar opgesteld. Van de juryvoorzitter ontving ik een ‘shortlist’, een lijst met de te beoordelen caravans en de bijzonderheden van deze modellen. Deze shortlist is gemaakt door specialisten die al in juni alle presentaties van nieuwe modellen hebben bijgewoond en hier een lijst van mogelijke winnaars van gemaakt met een uitvoerige beschrijving van alle innovaties op deze caravan. Deze genomineerden zijn topsecret- en dat zijn ze nu nog steeds. Ik teken vooraf een document, waarin staat dat ik die dus niet mag verklappen. Caravanmerken zouden dat namelijk bijzonder graag weten, bijvoorbeeld om er hun voordeel mee te doen in de marketing 🙂  Behalve een merk (in dit geval Dethleffs) en model (Nomad) , krijg ik ook al een specifieke uitvoering (490 BLF). Bij een aantal modellen kreeg ik ook een keuze tussen meerdere uitvoeringen.

uitreiking caravan van het jaar sander janson
Mijn 10 seconds of fame bij de uitreiking 🙂

Als een spion de beurs over

Dan ga ik op zoek naar alle campings van de shortlist en bekijk deze uitvoerig. Als een soort spion haha. Dat duurt uren, omdat je je goed moet verdiepen in de bijzonderheden. Wat is er nieuw? Wat is er innovatief en nog niet eerder uitgevoerd? Zijn er bijzondere technische kenmerken? Of ik een caravan ‘mooi’ vind is niet voldoende, over smaak valt te twisten. Bij de jurering moet ik kijken naar de volgende punten:

  • Innovatie
  • Bouwwijze en gebruikte materialen
  • Ontwerp in- en exterieur
  • Afwerking
  • Uitrusting
  • Originaliteit
  • Technische kwaliteit
  • Gebruiksmogelijkheden
  • Prijs-kwaliteitverhouding

Na vele kilometers op de beurs komt de jury aan het einde van de middag bij elkaar en dan begint de jurering. Iedereen geeft zijn punten en onderbouwde mening. Daar wordt flink gediscussieerd, zeker wanneer twee caravans lijken te winnen. Wanneer de punten geen uitsluitsel geven, neemt de juryvoorzitter een uiteindelijk besluit, maar dat was in dit geval niet nodig. De Nomad won!

Dan wordt er door de voorzitter een juryrapport opgesteld, met daarin de mening van de juryleden. De winnaar krijgt onder andere een reportage in de KCK en dat wordt allemaal voorbereid. Natuurlijk moeten de camper en caravan van het jaar in Utrecht op KCJ worden opgesteld en de prijsuitreiking wordt georganiseerd. Daar komt de volledige jury weer bijeen en Sander Janson maakte in dit geval bekend dat de Dethleffs Nomad 490 BLF gewonnen heeft.

noman caravan van het jaar jury
Dit is ‘m dan! Let op het grote ronde dakraam, de ruime keuken en licht interieur.

Voor caravanmerken is dit een belangrijke prijs, de ANWB staat bekend om de degelijke en betrouwbare adviezen. Kopers van een nieuwe caravan nemen de mening van de ANWB mee in hun uiteindelijke keuze en daar kan veel omzet mee gemoeid zijn. Daarom is deze jurering ook een serieus gebeuren, waar ik heel graag aan bijgedragen heb!

Wil je meer weten over de winnaar? Dat lees je in mijn volgende artikel.

I love kamperen