600.000 caravans en campers header
Een Record! 600.000 caravans en campers!

Nog nooit zoveel caravans en campers in Nederland

Meer dan 600.000 caravans en campers in Nederland!

Het is feest in kampeerland, want eind 2022 is het magische aantal van 600.000 caravans en campers in Nederland overschreden! Dat blijkt uit de verkoopstatistieken van nieuwe caravans en campers.

600.000 caravans en campers

“Een mijlpaal”, stelt Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI), waarin importeurs en fabrikanten van kampeermiddelen en accessoires zijn verenigd. “Zeshonderdduizend caravans en campers is een aantal dat we nog niet eerder hebben bereikt. Daaruit blijkt dat kamperen nog altijd op de kaart staat als een populaire manier van vakantievieren”. Maar natuurlijk!!

600.000 caravans en campers

Minder nieuwe caravans en campers verkocht

Uit de verkoopstatistieken die de KCI bijhoudt, blijkt dat de verkoop van nieuw verkochte kampeermiddelen bijzonder genoeg wat is teruggelopen. Die lieten in 2022 een lichte daling zien: 7,2 procent bij de caravans en 28,6 procent bij de campers. KCI-voorzitter Diepemaat heeft daar een logische verklaring voor: “Afgelopen jaar was een onrustig jaar. Niet alleen de automotive-industrie kampt met leveringsproblemen, maar ook als kampeerbranche hebben we te maken met een tekort aan onderdelen. Dat komt omdat in het begin van de COVID-periode veel fabrieken van toeleveranciers hebben stilgelegen en die periode is nog steeds niet ingehaald. En vervolgens levert de oorlog met Oekraïne, naast de afschuwelijke gevolgen voor de bevolking, ook in Europa problemen op voor de kampeerbranche, omdat veel automotive-onderdelen zoals kabelbomen voor onze campers uit dat land komen en daarvan ligt de productie nu nagenoeg stil. Door de boycot van producten uit Rusland is er bijvoorbeeld ook een tekort aan andere onderdelen die in caravans en campers worden gebruikt. Zoals bevestigingsmateriaal en bijvoorbeeld hout voor lattenbodems. Daardoor zijn de levertijden van met name campers flink opgelopen en staan ook de prijzen onder druk. Bovendien zorgt de oorlog in Oekraïne voor hogere inflatie en een lager consumentenvertrouwen”, aldus Diepemaat.

Campers zijn hip

Het totaal aantal caravanbezitters is door de verkoop van nieuwe caravans, en door de export van gebruikte caravans ongeveer gelijk gebleven in het afgelopen jaar. Het aantal camperbezitters is gegroeid met 13.287. “Cijfers waar we blij mee zijn. Het overschrijden van de 600.000-grens voor wat betreft het aantal caravans en campers in Nederland, is het bewijs dat kamperen nog altijd heel populair is in ons land.”

Dat wisten wij bij I Love Kamperen natuurlijk wel! Heb jij net een caravan of camper gekocht? Dan is onze I Love Kamperen Club misschien iets voor jou! Als Clublid krijg je naast voordeel bij campings en kampeerwinkels ook toegang tot de online Kampeercommunity. Daar kan je het hele jaar door aan vakantievoorpret doen, je vragen stellen, tips geven en ervaringen delen.

I love kamperen