Header RTL Kampeert Kajak Water Oostenrijk
We vragen Koert-Jan de hemd van het lijf!

RTL Kampeert

RTL Kampeert: Interview met Koert-Jan de Bruijn

Vanaf aanstaande zondag 30 januari kunnen we weer ouderwets met wat toastjes voor de buis, want dan is het tijd voor een nieuw seizoen RTL Kampeert! In dit kampeerprogramma bezoeken Koert-Jan de Bruijn en Jessica Mendels verschillende kampeerregio’s en campings in Europa. Voor Koert-Jan was het z’n eerste kampeer-werkvakantie en dat vonden wij een goede reden voor een kennismaking!

Koert-Jan de Bruin heuvels weids uitzicht

Koert-Jan, heel erg gaaf dat jij RTL Kampeert mag presenteren samen met Jessica, maar kampeer je eigenlijk zelf ook? 

Jazeker! Als kind ging ik ieder jaar met mijn ouders naar Oostenrijk. Die hadden daar een soort stacaravannetje. Daar gingen we niet alleen in de zomer naartoe maar ook gewoon in de winter. Dan gingen we kamperen en skieen.
Sinds een jaar of 14, eigenlijk toen ik mijn vriendin leerde kennen, ben ik weer gaan kamperen. Tot afgelopen najaar hadden we zelf een caravan, maar die hebben we in het naseizoen verkocht. Dat was echt wel een oud ding, dus we zitten nu een beetje te twijfelen wat we komend jaar gaan doen. 

Vertel, waar twijfel je over?!

Gaan we voor een vouwwagen of voor iets anders? Met RTL Kampeert heb ik natuurlijk wel veel kampeermiddelen gezien. Een camper heb ik ooit al eens geprobeerd. Dat is ook wel waanzinnig, maar dan zie ik wel voor me dat je er een aantal keer per jaar mee op pad gaat en dat zie ik nu even niet gebeuren, helaas. Weg met een tent, dat zou niet meer voor mij hoeven. Een glampingtent huren is dan meer in ons straatje. Al vind ik het wel belangrijk dat we vrij zijn om te gaan en staan waar we willen en dat kan niet met een huuraccommodatie. Het liefst boeken wij helemaal niet en reizen we het mooie weer achter na. Ik heb graag de vrijheid om het zonnige gebied op te zoeken als er een paar dagen regen is voorspeld. Die vouwwagen lijkt me dus wel lekker makkelijk en wendbaar. Je bent zo weg, zo’n ding klap je makkelijk uit en in. Of toch een andere caravan. Lastig, maar ik kan me lekker oriënteren tijdens RTL Kampeert in ieder geval!

Kajak Water oostenrijk
Kajakken in Oostenrijk

Waar ben je dit seizoen allemaal naartoe geweest voor RTL Kampeert? 

We zijn onder andere naar de deelstaat Stiermarken in Oostenrijk geweest. Dat ligt in de omgeving van Graz. Ik kon me van vroeger nog herinneren dat het contrast tussen de winter en de zomer zo groot is in Oostenrijk. Maar echt, Oostenrijk is zo prachtig groen in de zomer.
In Stiermarken zit je niet in de echte Alpen maar je vindt er wel bergen. Je kunt ook naar Hoog-Stiermarken, dat is weer heel ruig. Daar zijn we bijvoorbeeld naar een ijzerertsmijn geweest. Dat is niet meteen waar je aan denkt bij een zonnige zomervakantie, maar het is mega interessant om dat eens van dichtbij te bekijken. We reden daar op zo’n enorme monstertruck kiepwagen. Dat is wel iets waar je baard van gaat groeien, zegmaar!
Ook ben ik in Karinthië geweest. Gedeeltes van die streek doen een beetje denken aan Toscane. Er wordt veel wijn geproduceerd, er groeien veel bloemen langs de weg. Er heerst een beetje een zuidelijke sfeer.
Deze bestemming wordt nog wel een geassocieerd met de wat oudere bezoekers, maar dat is rap aan het veranderen. Je vindt er nu veel jonge gezinnen, en dat snap ik goed. Er is ontzettend veel te doen op het gebied van outdoor activiteiten. Mensen gaan naar Oostenrijk om buiten te zijn, en dan is Oostenrijk een waar walhalla. 

RTL Kampeert prestator IJzers Erts Oostenrijk Stiermarken
Koert-Jan & z’n cameraman bij de IJzerertsmijn in Hoog-Stiermarken

Heb je nog andere mooie dingen gezien of gedaan tijdens de opnames van RTL Kampeert?   

Ik was wel verrast door de Hoge Kempen in Belgisch Limburg. Dat is het enige nationale park van België en enorm uitgestrekt. In die regio heb je twee fantastische projecten waarbij je kunt ‘Fietsen door het water’, waarbij het fietspad lager dan het wateroppervlak ligt. Je kunt het water ruiken en aanraken. Ook is er ‘Fietsen door de bomen’ waarbij je met een fietspad tussen de stammen van de bomen echt door door de boomtoppen kunt fietsen. Dat is toch wel een bijzondere ervaring.

Welk kampeerland is bij jou zelf favoriet?

In de zomer ga ik graag naar Frankrijk. Ik vind Frankrijk wel een heel afwisselend land en groot genoeg om daarbinnen voldoende variatie te vinden. Er een enorm aanbod aan campings, zodat iedereen wel een leuk plekje vindt. De Provence heeft een speciaal plekje in mijn hart. Daar heb je die geur van het bos, de kruiden. Het is allemaal wat zwoeler. En een pluspunt; in de ochtend heb je meestal geen natte voeten van het gras. Vinden we heel fijn!  

Campingstoel gras water Koert-Jan de Bruin

Heb je nog een ultieme kampeerwens? 

Ik zou wel een keer iets primitiever willen kamperen en dan graag naar Scandinavië. In een camper, vijf weken lang, en je dan laten verrassen door plekken die je niet kent. En wildkamperen natuurlijk! Dat is echt wel een droom. En dat hoeft niet eens in een luxe camper, integendeel. Ik heb twee kinderen en het zou leuk zijn als ze meegaan, dus een offroad camper met een daktent erbij zou ik echt wel heel gaaf vinden. 

Heb je eigenlijk nog leuke kampeermiddelen gezien tijdens de opnames van RTL Kampeert? 

Nou, ik sloeg wel steil achterover van hoe luxe kamperen kan zijn. Ik heb een paar hele mooie campers gezien, waarbij ik me afvroeg: hoe kan dit allemaal? En ik heb me natuurlijk even staan vergapen aan de all terrain campers. Maar ook op het gebied van glampingtenten op de campings zelf, zo mooi en comfortabel. Kamperen is absoluut geen kramperen meer!
En daar is-ie weer, over de vouwwagen ben ik erg enthousiast. Voor mijn gevoel was de vouwwagen de afgelopen decennia een beetje op de achtergrond geraakt. Maar die is nu weer helemaal terug van weggeweest. Dus wie weet heb ik er komende zomer ook wel eentje!

Zien we je volgend jaar weer terug bij RTL Kampeert? 

Het is natuurlijk ontzettend mooi om voor je werk dingen ontdekken en op plekken te komen die je normaal gesproken nooit zou bezoeken. Dat waardeer ik enorm. Ik speel buiten met een cameraploeg op plekken die de moeite waard zijn. Je snapt, dat wil ik best nog een paar jaar volhouden!   

Logo RTL Kampeert

Heb je na het lezen van de verhalen van Koert-Jan de Bruijn helemaal zin gekregen om de afleveringen van RTL Kampeert te kijken? ‘RTL kampeert’ wordt wekelijks uitgezonden vanaf zondag 30 januari tussen 17.30 uur en 18:00 uur bij RTL 4. Check hier alvast de promo! De herhalingen zijn elke zaterdag bij RTL 4. Niet alleen is Koert-Jan daar te zien in Oostenrijk en België, maar ook bergen van Frankrijk, het merengebied van Italië, en een Glamping in Luxemburg komen aan bod. 

I love kamperen