Sfeerhaard camping
Getest: Tenderflame sfeerbranders

Gezellig en warm voor op de camping of gewoon thuis!

Tenderflame: Sfeer in de voortent

Na een lange vakantiedag nog even lekker voor de tent genieten van de avond…fijne momenten! Een klein vuurtje hierbij is heel gezellig, maar dan wel graag veilig en makkelijk. Als je op zoek bent naar een sfeervolle brander of tafelhaard voor op de camping, dan is Tenderflame misschien wel wat voor jou. Dit is een veilige sfeerhaard voor op wiebelige campingtafeltjes, die meteen een lekker sfeertje maakt én ook nog een fijne warmte afgeeft. Tenderflame werkt niet met gas of ethanol, maar met een handig systeem. Hoe het werkt? Wij testen er eentje uitgebreid voor je.

tenderflame breeze

Wat is Tenderflame?

Tenderflame maakt mooie sfeerbranders met een gezellige vlam, die brandt op het veilige en duurzame TenderFuel. Tenderflame is een Noorse uitvinding en is in dat land al populair vanwege het veilige, gezellige en duurzame karakter. Tenderflame brandt namelijk zonder roetvorming of vreemde geurtjes. Prima voor buiten én binnen in huis, de voortent of de caravan. Hun slogan is dan ook Safe-Cosy-Green.

  • Er komt géén roet en geur vrij
  • Mens- en diervriendelijk
  • Kan zowel binnen als buiten gebruikt worden
  • Aan te steken met een gewone aansteker
  • Veilig door speciale vloeistof
  • Veel verschillende soorten sfeervolle branders verkrijgbaar
  • Werkt alleen in combinatie met TenderFuel

TenderFuel

De producten van Tenderflame werken op een speciaal ontwikkelde vloeistof. TenderFuel is een veilig alternatief voor bio-ethanol omdat het pas ontvlamt op 104°Celsius. En dat is dus op een veel hogere temperatuur dan bijvoorbeeld Bio-Ethanol: dit ontbrand al tussen 12-27°C. Ook lampenolie ontbrandt sneller, zo rond de 65°C.
Als de vloeistof in contact komt met de speciaal ontwikkelde lont van verschillende lagen gegaasd metaal krijg je een vlammetje. TenderFuel is een bijproduct van olie, maar onschadelijk voor mensen en dieren.

TenderFuel en tafelhaard

Gezellig en veilig

Op wankele campingtafels of in de buurt van rondlopende kinderen of dieren wil je geen gevaarlijke brandbare producten hebben. Omdat de Tenderflame alleen brandt bij hoge  temperatuur en in combinatie met de stalen lont, is dit een heel veilig alternatief voor een kampvuurtje of andere branders. Je kunt de vloeistof aansteken met een gewone aansteker (wel eventjes geduld!) en tijdens het branden kun je de vloeistof gewoon bijvullen. Dat voelt een beetje gek om te doen, maar het kan echt! En stel dat je per ongeluk een Tenderflame sfeerhaard omstoot, dan brand de TenderFuel niet door zoals bij andere brandbare vloeistoffen.

Tenderflame Cafe 18 ervaring

Voor onze camping-test kregen we een Tenderflame Café 18 in White Oak mee. Dat is een leuk formaat tafelhaard (diameter 18 cm) met drie lonten. De Cafe 18 komt in een stevig vierkant doosje waar je de brander na gebruik ook weer in op kunt bergen in je caravan of tent. De Tenderflame bestaat uit 4 onderdelen en elkaar zetten is helemaal niet moeilijk. Deze brander wordt geleverd met een dekseltje en een handvat om de vlam mee te doven. Bij de kleinere modellen (Tender Candle, met één lont) is de vlam uit te blazen. Ik heb het geprobeerd bij deze drie lonten, maar zonder succes. Het ‘dovertje’ kwam goed van pas.

onderdelen tenderflame

Fuel me up

Tijd om het bakje te vullen met TenderFuel. De tip is om het bakje goed te vullen, maar zeker niet helemaal tot aan de rand. Je gaat later nog wat vloeistof over de lont gieten, namelijk. De onderkanten van de lonten komen helemaal tot onderin het bakje, dus je zou ook met een klein beetje TenderFuel kunnen volstaan, maar dat geeft dan een minder mooie verbranding.

inschenken TenderFuel in Tenderflame

Geen kort lontje

De lonten van de Tenderflame doe je met de lange kant in de container met vloeistof. Deze doordrenken zich met de TenderFuel en zo brandt je sfeerhaardje. Om de lonten aan te kunnen steken, giet je eerst nog een beetje vloeistof over de lonten. Zo zijn ze doordrenkt met vloeistof en gaan ze ook daadwerkelijk aan. Geen zorgen, de vloeistof druppelt heel mooi het reservoir eronder in. Zie je niets meer van.

Lonten in bakje tenderflame

Lonten overgieten met TenderFuel

Fire!

Aansteken van de Tenderflame kan met een gewone aansteker. Je moet ‘m dan wel een seconde of 10 bij de lonten houden, want er moet een vrij hoge temperatuur bereikt worden. Zelf had ik een superblits aanstekertje dat een beetje op een gasbrandertje lijkt, en daarmee had ik één lont binnen no-time aan het branden. De andere twee lonten vatten vanzelf ook vlam.

Aansteken Tenderflame

Camping donker tafelhaardje

Sputteren

In het begin kan de Tenderflame een beetje sputteren. Dit gaat vanzelf over en dan brandt de vlam rustig en flakkert een beetje. Als er veel vocht in de lucht zit, dan kan je hier wat meer last van hebben.

Lekker warm

Dit tafelhaardje met 3 lonten geeft een fijne warmte af, waardoor je in je (voor)tent wel iets behaaglijker krijgt. Het is vooral heel gezellig en sfeervol. Een beetje een indoor kampvuurtje. Maar is het echt koud buiten, dan krijg je met déze Tenderflame sfeerhaard je voortent niet warm, de caravan moet dan wel lukken.

Het is geen probleem om met een vlammetje aan, de vloeistof bij te vullen. Al was dat niet persé nodig op de avonden dat wij deze gebruikt hebben. Met het hele bakje gevuld hebben we de Tenderflame Café 18 bijna vier uur kunnen branden. Met één fles TenderFuel van een liter kan je ongeveer drie keer dit bakje van 0.3L vullen. De kleine branders zijn zuiniger, die hebben maar 1 lont.

Tenderflame voor thuis

De Tenderflame tafelhaard is een hele leuke, sfeervolle brander voor op de camping of gewoon voor thuis. En in de tuin doet-ie het ook erg leuk 😉  Er zijn ontzeeeeeeeeettend veel leuke modellen met hout, steen-look, metallickleurtjes, in diverse formaten: Tender Candles 9, Tender Tables en Tender Fire (dat zijn echte haarden). Het is degelijk en kwalitatief materiaal en daar is de prijs ook naar. Voor alleen gebruik op de camping is bijvoorbeeld ook de voordelige Breeze 10 (2 branders in 1 verpakking) geschikt. Het enige waar je op moet letten dat het brandertje alleen maar werkt met de TenderFuel vloeistof vanwege de speciale lont. Goed nieuws is dat je een ongelimiteerde hoeveelheid van dit goedje in huis mag hebben en het kent geen beperkingen in transport en opslag. Dus je kunt het gewoon online bestellen.

Poppy en Breeze

Enthousiast? Kijk dan zeker even in onze webshop want daar hebben we een paar hele leuke ‘camping-style’ Tenderflames voor je geselecteerd! Wil je meer reviews lezen van onze producten? Kijk dan eens even op de pagina kampeeraccessoires!

I love kamperen