Welke camping kachel
Kies de juiste camping kachel

En zit er lekker warmpjes bij!

KOUD! Kies de juiste camping kachel!

Als je het koud hebt tijdens het kamperen dan heb je óf veel warme kleren nodig, of je lost het op met een camping kachel. Maar welke kies je dan? Een elektrische? Een gaskacheltje? Of kan je het beste voor een petroleumkachel gaan? Wij zochten het voor je uit!

Welke soorten camping kachels zijn er?

Als je gaat zoeken op internet of in de winkel is de keuze voor een kampeer kachel reuze. Je hebt elektrische camping kachels, natuurlijk is er camping verwarming op gas, maar tegenwoordig zijn de petroleumkachels ook erg populair. Om er voor te zorgen dat je van de verwarming op de camping geen studie hoeft te maken, staan hier alle voor- én nadelen voor je op een rijtje!

Elektrische Camping Kachel

Je kent ze vast wel, van die kleine elektrische kacheltjes (ook wel ‘keramische kachels’). Voor op de camping zijn ze er vaak in een lager wattage, maar die geven niet gek veel warmte af. Als je een koude, grote ruimte moet verwarmen, is dit mogelijk niet de beste keus. Gemiddeld verwarmt een elektrische kachel een ruimte tot zo’n 15m2. Lekker makkelijk is zo’n elektrische kachel wel. Ze zijn niet zwaar, je neemt ze makkelijk mee, stopt de stekker in het stopcontact en blazen met die hap! Voordeel is ook dat je geen patronen of brandstof nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is een kampeerplekje met stroom.

Elektrische camping kachel
Deze kachel ziet er wat stoerder uit dan de gemiddelde elektrische kachel. Voordeel: hij kan ook op 1000 watt en is behoorlijk hufterproof!

Let op je stroomverbruik!

Deze kacheltjes trekken wel behoorlijk wat stroom (toch wel 1500 watt of meer). Kies je voor een elektrische kachel voor op de camping, neem er dan eentje met verschillende standen, zodat je ook op een lager vermogen kunt verwarmen. Zo voorkom je dat de stroom eruit klapt, omdat je niet voldoende ampère hebt! Check hier even hoe dat ook al weer zat met die ampères op de camping…
Door de hoge energiekosten komt het wel eens voor dat campings aangeven dat ze niet willen hebben dat er elektrische kachels worden gebruikt. Of je moet een beetje bijbetalen…

Voor- en nadelen Elektrische camping Kachel

  • Geen extra vloeistof of gas nodig
  • Stekker erin en klaar!
  • Lekker compact
  • Relatief goedkoop
  • Trekt veel stroom
  • Levert relatief weinig warmte
  • mag niet meer op elke camping gebruikt worden vanwege hoge energiekosten

I Love Kamperen Pro Tip 😉

Laura heeft nog wel een tip; de oliegevulde radiator. Dat is ook een elektrische camping kachel, die langzaam warmte afgeeft. Deze zetten we tijdens het winterkamperen ‘s nachts in de caravan, zodat de gaskachel niet aan hoeft. Heerlijk!

Oliegevulde radiator elektrische camping kachel Kampeer kachel
Dit kacheltje haalt de kou lekker uit de lucht en is veilig om aan te laten staan op een laag vermogen.

Camping kachel op gas

Misschien denk je nu wel; pffff, gaskachel? Mij niet gezien met die hoge gasprijzen! Grappig genoeg was nog niet zo heel lang geleden een gaskachel de enige mogelijkheid om de hut een beetje te verwarmen op de camping.
Nu de prijs van een gasfles bijna is verdubbeld zijn deze kachels wat minder populair. En dat is jammer, want een gaskachel krijgt een ruimte wel binnen no-time warm. Gaskachels zijn vaak wel wat grotere exemplaren, dat komt omdat er aan de achterkant ruimte moet zijn voor een gasfles. Pas ook op met kleine kinderen (of huisdieren), de kachel kan aan de voorkant wat warm worden.

Camping kachel op gas gaskachel
Deze flinke joekels krijgen je tent wel warm. Zijn niet persé geschikt voor light traveling 😉

Ventileren!

Een ander aandachtspunt bij een gaskachel is dat je altijd goed moet ventileren. Ook in een voortent of tent, let daar altijd goed op! Als je niet voldoende verse zuurstof binnenlaat in de ruimte die je verwarmd, ligt er koolmonoxidevergiftiging op de loer. Het is dan ook verstandig om een CO-melder te gebruiken als je een gaskachel hebt aanstaan. Hou er ook rekening mee dat je – net zoals koken op je gasstel – in een tent last kunt krijgen van condensatie.

Voor- en nadelen camping Kachel op gas

  • Geen stroom nodig
  • Veel vermogen
  • Grote, zware knaller + gasfles
  • Je hebt gas nodig (en dat is aan de prijs tegenwoordig)
  • Altijd goed ventileren
  • Condensatie

Een petroleumkachel op de camping

Het klonk ons een beetje ouderwets in de oren, een petroleumkachel. Maar niets is minder waar. Dit zijn de kachels die momenteel het meest worden verkocht. En dan vooral de zogenaamde petroleum laserkachels. Een petroleum kachel (of een kerosine kachel) heeft veel vermogen en is zuinig in verbruik omdat nagenoeg alle brandstof wordt omgezet in warmte.

Petroleumkachel voor op de camping kachel
Nieuwe generatiekampeerkachels! Even de temperatuur instellen en je zit er warmpjes bij.

Kousen en lasers

Er zijn twee soorten petroleumkachels, de kous-kachels en de laserkachels. De kouskachels werken met een – verrassing! – kousje. Deze kous gloeit op en ontsteek je met de ontsteking in de kachel zelf. Dit is een camping verwarming op batterijen! Je bent hierbij dus niet afhankelijk van stroom. En deze kachel is ook lekker stil.

Met een petroleum laserkachel haal je als het ware een soort mini cv in huis. Een laserkachel is heel snel lekker warm en je kunt hem heel precies afstellen. Wanneer de kachel de bijvoorbeeld ingestelde 19 graden heeft behaald, gaat ie vanzelf zachter. Door het ventilatortje in de kachel wordt de warmte lekker verspreid, maar daardoor maakt ie wel een beetje geluid. Een petroleum-laserkachel heeft wel stroom nodig, omdat ie een elektrische ontsteking heeft. En deze toffe features zijn natuurlijk niet gratis, dus deze kachels zijn duurder in aanschaf.

Ook hier: ventileren!

Voor zowel de kous- als de laser-variant geldt; goed ventileren. Je verbrand toch een brandstof in je kampeermiddel! Tijdens het branden van de kachel ruik je de petroleum niet, maar als-ie aangaat of uitgaat kan je wel even iets ruiken. Dat is de onverbrande brandstof. Let op: Je kunt niet zomaar peut van je benzinepomp in de kachel gooien. Je hebt daarvoor wel een speciale kachelbrandstof nodig. Dit is vaak nog wel een stuk goedkoper dan gas, omdat een petroleumkachel zo zuinig in gebruik is.

Voor- en nadelen petroleum camping kachel

  • Snel veel warmte
  • In te stellen op temperatuur (bij een laserkachel)
  • Brandstof is goedkoper dan gas
  • Laag verbruik brandstof
  • Stroom nodig (bij een laserkachel)
  • Speciale Petroleum nodig (even je tankje vullen bij de pomp moet je zeker niet doen!)
  • Duur in aanschaf
  • Ook hier: goed ventileren

Wat is de beste camping kachel?

Het ligt natuurlijk helemaal aan jouw voorkeuren, budget en toepassingen welke kachel geschikt is. Wij zijn zelf wel positief verrast door de petroleumkachels, en we laten het je zeker weten als de we deze uit hebben kunnen testen!
Heb je nog meer vragen over camping kachels of camping verwarming? Laat het ons dan zeker even weten! Voor dit artikel spraken we namelijk uitgebreid met een product specialist bij Vrijbuiter.

I love kamperen