kamperen in de tuin
Kamperen in de tuin

Zó wordt tuinkamperen een succes!

8 tips voor tuinkamperen

Als je om bepaalde redenen (ik kan het C woord bijna niet meer horen) voorlopig even thuis bent, is tuinkamperen dé manier om een vakantiegevoel te krijgen. De lente lonkt en normaal gesproken staan onze tenten en caravans te trappelen om uit hun winterslaap te ontwaken. Maar door het coronavirus gaan veel campings (nog) niet open. Tuinkamperen is veilig én leuk!! Maak je eigen tuincamping, ga buiten slapen of geniet alleen overdag van het tentgevoel. Luister naar de vogels, doe voor de sfeer je slippers aan en geniet gewoon lekker van je eigen douche. Voor wie nog wat inspiratie kan gebruiken: 10 tips voor de ultieme tuincamping!

1. tuinkamperen: gebruik een tweesecondentent

Niets brengt je zo snel in kampeersfeer als een tentje. Zodra we de tent tevoorschijn halen staan de kinderen al te springen: eindeloos speelplezier! Maar om nou elke keer te stoeien met tentstokken….dat kan makkelijker. Een pop-up tentje is ideaal, zeker wanneer je niet zoveel ruimte hebt. Zo’n tentje is licht en ook weer in een mum van tijd opgeruimd. Wij hebben een variant voor twee personen, maar ze zijn er ook in zespersoonsuitvoering. Mooi voor als je een half weiland achter je huis hebt.

tuinkamperen
Deze foto ontvingen we van ’tuinkampeerfan’ Susan, zie @yogametsusan

2. Tuinkamperen pro: Zet de caravan op de oprit

Heb je een caravan? Gebruik ‘m gewoon! Zet je vakantiehuis op wielen lekker bij huis en serveer je ontbijtje gezellig in de caravan. Ook wanneer het nog wat frisser is ’s nachts kun je al snel lekker slapen in de caravan. Kinderen vinden dat gewéldig… en wij eigenlijk ook. Een caravan bij huis is trouwens ook een geweldige thuiswerkplek – of schuilplaats voor ouders die na een lange dag thuisonderwijs éven willen bijkomen in de stilte.

3. Tentje op de stenen? Zo waait ie niet weg

Op de camping sla je je haringen in de grond, maar als je op de oprit of de tuintegels gaat kamperen kan dat lastig zijn. Een tent die wegwaait is bloedirritant en met wat pech ook nog gevaarlijk. Er is een oplossing: bevestigingspennen. Die zijn heel dun en passen tussen de kleinste tegelvoegen. Je haalt ze bij de bouwmarkt en in deze tijd natuurlijk ook online.

4. Hou het warm in de tent tijdens het tuinkamperen

Natuurlijk kun je overdag lekker tuinkamperen, maar het echte kampeergevoel komt als je ’s morgens wakker wordt van de fluitende vogeltjes. Buiten slapen in het vroege voorjaar is heerlijk: menig kampeerder weet dat je in de buitenlucht heel goed slaapt en tot rust komt. Belangrijk is natuurlijk dat je goed warm blijft en dat kan het beste met een slaapmat, in tegenstelling tot een luchtbed! Met een luchtbed slaap je op een groot volume lucht. Bij een koude ondergrond is deze lucht ook snel koud en dan is het lastig slapen… Een goede slaapmat is daarom vaak een comfortabelere optie. De betere matten van 10 tot 12 centimeter met een isolerende laag kunnen zelfs in de winter prima mee! Mocht je alleen een luchtbed voor handen hebben, leg dan fleecedekens onder je slaapzak. Hier lees je meer over ons onderzoek naar luchtbedden en slaapmatten. 

5. Ontdek de natuur in Tuinesië

In de tuin gebeurt meer dan je denkt. Normaal gesproken zie je de vogeltjes vanaf de bank, nu maak je hun drukte van dichtbij mee. De knoppen in de bomen komen uit, bloemetjes laten voorzichtig wat kleur zien en insecten zijn onvermoeibaar in touw. Genieten van de kleine dingen is wat ons betreft een goede manier om de stress van de wereld even te vergeten. Het boek ‘Alle kinderen naar buiten‘ staat trouwens vol met leuke ideeën en die zijn ook prima in de eigen tuin te doen. Ook leuk: maak (samen met de kinderen) een fotoserie van natuur in de tuin. Wedden dat je van alles ontdekt?

tuinesie

6. Kampvuur tijdens het tuinkamperen

Heb je een vuurschaal? Tuinkamperen is een heel goede aanleiding om die weer eens te gebruiken. Compleet met marshmallows en broodjes natuurlijk. Een andere optie is de tablet mee en een digitaal fikkie te stoken. Die marshmallows smaken zo ook wel…

7. Het gaat regenen! En nu?

Simpel. Kamperen bij regen blijven we persoonlijk ellendig vinden en het grote voordeel van tuinkamperen is dat je bij slecht weer gewoon lékker naar binnen gaat. Dahaag, morgen weer een dag op de tuincamping.

uno kaartspel

8. Tuincamping spelletjes: Schuttingvolleybal en schuifpui hints

Natuurlijk zijn campingspelletjes ook prima in de tuin te doen. Een potje Uno en Rummikub kan áltijd, of doe hier nog wat extra inspiratie op voor spelletjes in de tuincamping. Maar er is natuurlijk meer te bedenken. Een potje schuttingvolleybal met de buren, campingyoga en schuifpui-hints….geef je even door wat jullie hebben bedacht?

I love kamperen