caravan kopen eriba
Ook 2022 is een recordjaar voor caravans

Everybody wants a caravan!

Caravan kopen: Verkoop naar hoogste niveau in 10 jaar

Wij weten het natuurlijk al een tijdje: iedereen wil een caravan kopen! Eigenlijk is elk kampeermiddel enorm in trek (zoals vouwwagens), maar volgens de kampeer branchevereniging zijn de verkoopcijfers van nieuwe én tweedehands caravans in de afgelopen 10 jaar nog nooit zo hoog geweest!

Caravan kopen Tweedehands Caravan

Recordpoging tweedehands caravan kopen

De verkoop van gebruikte caravans door de vakhandel groeit in het eerste kwartaal van 2022 volgens de cijfers van Kampeer & Caravan Industrie (KCI), BOVAG en RDC naar een absoluut recordniveau van 3.411 exemplaren. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar. En dan hebben we het alleen nog over de caravanoccasion die in de winkels verkocht worden en niet over de mensen die op Marktplaats een caravan kopen. Particulieren verhandelden onderling in het eerste kwartaal nagenoeg hetzelfde aantal tweedehands caravans als een jaar geleden in de eerste drie maanden: ongeveer 6000 stuks.

Ondanks tekorten

Wil je een nieuwe caravan kopen? Dan mag je die nu wel gaan bestellen voor volgend jaar zomer! Want door de gigantische vraag en leveringsproblemen zijn nieuwe kampeermiddelen gewoonweg op. Ondanks die tekorten breekt ook de verkoop van nieuwe caravans een record. Met 1.634 exemplaren wordt in de eerste drie maanden van 2022 het hoogste aantal nieuwe caravans in een eerste kwartaal afgeleverd sinds 2012. De stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar bedraagt ruim 6 procent.

Caravan kopen caravans in bos

Campers en kampeerauto’s

Campers hebben – net zoals de hele autobranche – veel meer last van de wereldwijde logistieke uitdagingen, chiptekorten en de oorlog in Oekraïne. Daarom zijn er minder nieuwe campers afgeleverd in de afgelopen drie maanden, zo’n 14 procent minder dan vorig jaar.
Maarrrr, wij kampeerder zijn niet vies van een tweedehands exemplaar. Dat zorgde ervoor dat de verkoop bij camperdealers met 7% steeg ten opzichte van vorig jaar. Dat zijn 4079 campers en kampeerauto’s, om precies te zijn. En dat is is grappig, want tussen particulieren werden ‘maar’ 3956 campers verkocht. Iets minder dan bij de dealers, dus. En dat is opvallend! Het gebeurde namelijk nooit eerder (in een eerste kwartaal) dat er meer tweedehands kampeerauto’s via de vakhandel zijn verkocht dan dat er tussen particulieren onderling werden verhandeld. Leuk weetje voor tijdens je volgende verjaardag 😉

Wil je meer weten of zelfs een caravan kopen? Kijk dan zeker even rond op onze kampeermiddelen-pagina! We hebben zelfs een e-book, zo wordt een caravan kopen nog veel makkelijker!

I love kamperen