Kamperen met kinderen nederland
Kampeertips, campings & inspiratie

Kamperen voor gezinnen en beginners

Mazda CX-5 is de populairste trekauto

De Mazda CX-5 is ook dit jaar weer de trekauto van het jaar geworden! Dit is de vijfde keer dat deze SUV wordt verkozen tot meest populaire caravantrekker van Nederland. De cijfers liegen er niet om: 8,4 procent van alle trekauto’s in ons land is een Mazda CX-5. Dat blijkt uit het grote ACSI trekauto-onderzoek dat elk najaar wordt gehouden onder kampeerders.

Trekauto van het jaar 2022

Dit trekauto-onderzoek wordt ieder jaar gedaan, en dat is natuurlijk vooral handig voor mensen met een caravan (of vouwwagen) die op zoek zijn naar een nieuwe (of tweedehands) auto. Naast de Mazda CX-5 is de Volkswagen Tiguan goed voor de tweede plek, nét voor de Ford Kuga die als derde trekauto eindigt.

Mazda CX5 trekauto van het jaar
The Winner: Mazda CX-5

Nieuw gekochte trekauto’s

In 2022 voerde de CX-5 ook de lijst aan bij de nieuw verkochte trekauto’s, met een marktaandeel van 9,91 procent. In 2021 ging die plek nog naar de Hyundai Tucson. De derde plek bij de in 2022 nieuw aangeschafte trekauto’s ging naar de Kia Sportage (7,21 procent).

Volvo populairste merk voor trekauto’s

De enige categorie waar Mazda niet bovenaan staat, is die van het meest populaire trekautomerk binnen het hele wagenpark, want Volvo voert hier de ranglijst aan met 11,39 procent. Volvo heeft hier het voordeel dat meerdere modellen populair zijn als trekauto. De XC60 staat bij de meest populaire trekautomodellen namelijk op de vierde plaats, de XC40 op de negende plaats en de V60 op plek 16.

Volvo CX40 trekauto

caravantrekkers zijn relatief nieuwe auto’s

Caravanbezitters rijden in relatief nieuwe auto’s. Iets meer dan de helft van alle auto’s uit het onderzoek van ACSI blijkt niet ouder dan vijf jaar te zijn. En bijna 87 procent is niet ouder dan tien jaar. Dat is best wel een een verschil met de gemiddelde leeftijd van het totale personenautobestand in Nederland, want die bedraagt 11,4 jaar.

Nieuwe en gebruikte trekauto’s

Trekauto’s blijken ook best wel vaak nieuw te worden aangeschaft, want 39,17 procent van de bijna 5.000 respondenten liet weten de auto nieuw te hebben gekocht. Iets meer dan 60 procent kocht hun auto dus tweedehands. Maar dit zijn dan meestal relatief jonge exemplaren van gemiddeld drie jaar en acht maanden oud.
Detail: slechts 3,24 procent van de ondervraagden rijdt de trekauto zakelijk. De rest is particulier aangeschaft (93,33 procent) of wordt via private lease gereden.

Reislustige caravanners

De respondenten van het ACSI trekauto-onderzoek gebruiken hun auto behoorlijk veel. Ze leggen per jaar gemiddeld iets meer dan 15.000 kilometer af. Dat is fors meer dan de gemiddelde Nederlandse automobilist, die in 2021 10.600 kilometer met zijn auto aflegde. Die extra kilometers zijn volledig te danken zijn aan ritten met de caravan, want op de vraag: ‘hoeveel kilometer wordt er met caravan achter de auto gereden?’, was het antwoord een gemiddelde van 4.550 kilometer.

Caravanners zijn trendsetters

Al 5,24 procent van de ondervraagde kampeerders heeft ondanks de beperkingen van elektrisch rijden, de overstap gemaakt naar een elektrische auto. Ook dat is meer dan het gemiddelde van het Nederlandse wagenpark, dat 2,8 procent bedraagt. Vorig jaar was het aandeel van de elektrische auto onder de caravanbezitters slechts 0,15 procent. We gaan lekker mensen!
Het aandeel van de dieselmotor onder de trekauto’s daalt al jaren, maar is met 19,23 procent nog vrij groot vergeleken bij het gehele wagenpark van ons land (11,4 procent). Het aandeel van de benzinemotor daalt ook geleidelijk.

Welke trekauto moet ik hebben?

Ben je op zoek naar een trekauto? Dan hebben we hier een lijstje voor je met modellen die het meest voorkomen als caravantrekker in Nederland!

Trekauto keuze is reuze

Mazda CX-5
Volkswagen Tiguan
Ford Kuga
Volvo XC60
Toyota RAV-4
Nissan Qashqai
Subaru Forester
Hyundai Tucson
Volvo XC40
Renault Scenic
Kia Sportage
Suzuki Vitara
Mitsubishi Eclipse Cross
Mazda CX-60

I love kamperen