Kort gezegd zijn dit je opties:
- Een tent (en daarin zijn weer veel varianten)
- Een caravan
- Vouwwagen
- Daktent
- Camper
- Huuraccommodaties op een camping
Kamperen met een tent
De tent is een logische keuze voor beginners: ze staan in grote getalen in de kampeerwinkels te wachten en ze vergen geen grote investering. Voor een paar honderd euro heb je een ruime polyester tent voor een heel gezin en daar heb je gerust een paar jaar plezier van. De gemiddelde starterstent past makkelijk in de auto dus je hebt geen gedoe van aanhangers. Zo kun je tegen relatief lage kosten starten met kamperen en als je het volgende jaar besluit iets anders te gaan doen ben je aan deze tent geen buil gevallen.
Toch willen we je een paar overwegingen meegeven. Je hebt bij die tent namelijk best veel overige kampeerspullen nodig voor je kunt vertrekken en wanneer je echt nog weinig kampeerspullen hebt kan dat flink oplopen. Denk aan slaapmatten of luchtbedden (probeer daar niet op te besparen, slecht slapen tijdens de vakantie is echt zonde), slaapzakken en een kooktoestel en koelkast. Daarnaast zijn er ook nog aankopen die je bij de andere kampeermiddelen ook hebt, zoals stoelen, een tafel en verlichting. Die tent moet trouwens ook nog opgezet worden (dat is ongeveer zoiets als een flinke IKEA kast in elkaar zetten, bij ons reden voor ‘lichte irritatie’). Bij regen is een goedkope tent de grootste uitdaging: een polyester doek wil nog wel eens ‘zweten’, en bij veel pech zelfs lekken. Een lekkende tent is geen vakantiegevoel…..Kamperen in een tent is echt meer ‘basic’ dan andere kampeermiddelen en als je voor het eerst gaat moet dat wel een beetje bij je passen.

Bedenk dat er verschillende soorten tenten zijn, zoals een tweesecondententje, opblaasbare tenten en tenten met een katoenen doek. De ene is makkelijker en duurzamer dan de andere en ze zijn er in verschillende prijsklassen.
Voordelen en nadelen van een tent:
-
Een tent is relatief voordelig
-
Vaak veel ruimte in de tent
-
Echt kampeergevoel
-
Geen kosten aan onderhoud of stalling
-
Alleen een tent is niet genoeg, veel bijkomende aankopen voor je op pad kunt
-
Even oefenen met opzetten
-
Bij veel regen of hitte zijn de goedkopere tenten geen feestje
Kamperen met een caravan
In de zomer versieren de caravans onze snelwegen. De welbekende ‘sleurhut’ is een comfortabelere manier van kamperen. Altijd droog bij regen en indien nodig kun je de caravan makkelijk verwarmen. Je hebt een eigen matras, vaak een keukentje inclusief koelkast en eventueel een eigen badkamer met toilet of douche. Een caravan voelt een beetje als een tweede huisje en al vroeg in het seizoen én in het naseizoen kun je er prima mee op pad. Het kampeerseizoen duurt zo lekker lang en een weekendje weg is zo geregeld.

Een caravan heeft ook weer een aantal nadelen. De aanschafkosten zijn hoger en daarnaast heb je ook kosten aan stalling, onderhoud en verzekering (niet verplicht). Het rijden met de caravan moet je even onder de knie krijgen en de reis naar Zuid-Frankrijk duurt langer want je mag vaak niet harder dan 100 km/h. Vanzelfsprekend moet je ook een wat zwaardere auto met trekhaak hebben. Bedenk ook dat je kosten hebt aan een voortent (soms al inbegrepen bij de aankoop).

Je hoeft niet voor een hele nieuwe caravan te gaan, er zijn hele leuke tweedehands caravans te koop. Wanneer je van klussen houd, kun je hem ook helemaal ‘pimpen’ in elke gewenste stijl en indeling. Daarvoor is Caravanity de grootste inspiratiebron, heerlijk plaatjes kijken.
Over de aankoop van een caravan hebben we een heel e-book vol geschreven, omdat er zoveel op je af komt. Over welke caravan, waar je op moet letten als je een tweedehands caravan overweegt, hoe het zit met beladen en verzekeren, nou ja eigenlijk alles. Het is gratis te downloaden en is een goed startpunt in je zoektocht.
Voordelen en nadelen van een caravan
-
Een eigen huisje op wielen
-
Je hebt alles bij je, van keuken tot (goed) matras
-
Droog bij regen
-
Met een caravan kun je het hele jaar kamperen
-
Denk ook aan bijkomende aankopen
-
Extra kosten voor stalling, onderhoud en verzekering
-
geschikte auto met trekhaak nodig
-
rijden naar de vakantiebestemming duurt langer door beperkte snelheid
Kamperen met een vouwwagen
Een vouwwagen was een aantal jaren niet zo populair, maar zit inmiddels weer in de lift. Wij snappen dat wel: een vouwwagen heeft binnen veel ruimte en is voor een gezin echt een fijne optie. Vaak voordeliger dan een caravan in de aanschaf, kan achter elke auto met trekhaak, compact weg te zetten (misschien heb je zelfs een plekje op de oprit) en de moderne uitvoeringen zijn vrij makkelijk op te zetten. Je slaapt van de grond op een goed matras. Hier schreven al eens over de voordelen van vouwwagens.

De nadelen van de vouwwagen zijn dat je wel even goed moet kijken hoe je dat ding opzet, voor complete beginners nog best een ding. Hoewel ze in de afgelopen jaren wel behoorlijk eenvoudiger zijn geworden qua opzetten moet ik zeggen. Voor een vouwwagen heb je vanzelfsprekend ook wel een geschikte auto met trekhaak nodig. Een vouwwagen is echter veel lichter dan een caravan (gemiddeld zo’n 500 kilo) en veel meer auto’s kunnen dit trekken. Ook verschillende elektrische auto’s.
Voordelen en nadelen van een vouwwagen
-
Veel ruimte
-
Lekker slapen van de grond af
-
Doek is van goede kwaliteit en blijft goed droog bij een paar regenbuien
-
Relatief voordelige aankoop
-
Opzetten vraagt geduld en tijd
-
Auto met trekhaak nodig
-
Kosten aan stalling
Kamperen met een daktent
Zwaar in opkomst de laatste jaren! Een daktent wordt vaak gebruikt door avontuurlijk kampeerders: lekker de natuur in. De tent zit dus vast op je dak en dat kan eigenlijk op elke auto. Oók op een Trabantje en een Fiat 500. Hij is in een mum van tijd uitgeklapt en je slaapt hoog en droog op een goed matras. Daktenten zijn meestal geschikt voor twee personen. Wanneer je gaat reizen met kinderen moet je dan gaan denken aan losse extra tentjes. Een daktent weegt zo’n 50 kilo, je moet deze dus wel samen op het dak bevestigen (en een beetje spierballen meenemen). Na de vakantie kun je hem gewoon kwijt in de schuur of een andere opslag, dus je hoeft geen stalling te regelen (tenzij je misschien in een appartement zonder schuurtje etc woont). Ze kosten een paar duizend euro, maar je kunt er natuurlijk ook eentje huren.
-
Overal kamperen
-
Lekker slapen van de grond af
-
Staat in een paar minuten uitgeklapt
-
Relatief voordelige aankoop
-
Makkelijk voor een spontaan weekend weg
-
Weinig leefruimte
-
Geschikt voor twee personen

Kamperen in een camper
Een camper is echt een heerlijk kampeermiddel wat ons betreft. De ene is een soort rijdende luxe hotelkamer op wielen, terwijl een buscampertje meer een piepkleine caravan met een motor is. Veruit de meeste campers kun je met een rijbewijs B besturen. Je rijdt er overal mee naartoe, geen gedoe met een aanhanger. Je komt aan op de camping, rolt een luifeltje uit en tadaa, klaar. Even ergens anders heen? Geen probleem, binnen 5 minuten ben je ingepakt. Niet voor niets worden campers veel gebruikt op lange reizen, bijvoorbeeld door Zuid-Europa.

Camperen is een gave maar (wat ons betreft) dure hobby. De aankoop van een camper, zeker de nieuwe of grotere modellen loopt in de tienduizenden euro’s. Je hoeft echt niet gek op te kijken als er meer dan 100.000 euro op het prijskaartje van een nieuwe camper staat: dan heb je niet eens een uitgesproken wagen. Kim Kardashian komt er haar bed niet voor uit zullen we maar zeggen. Natuurlijk zijn er ook oudere en retro campers die veel goedkoper zijn, maar dan is het fijn als je kunt sleutelen. Want onderhoud is mijn tweede nadeel: zo’n camper moet worden gekeurd, grote beurt, je kent het allemaal wel van je eigen auto. Anders dan bij de caravan ben je verplicht om je camper te verzekeren en hem binnen stallen is wel aan te raden.
Camper huren
Maar het blijft een hele fijne manier om te kamperen, zeker als je rond gaat reizen. Daarom is huren van een camper een hele goede optie. Je kunt ze huren bij een bedrijf, maar via Camptoo of Goboony kun je ook huren bij particuliere campereigenaren.
-
Luxe kamperen
-
Flexibel, binnen 5 minuten na aankomst zit jij aan een drankje voor de deur
-
Handig voor langere rondreizen
-
Geschikt voor bijna elk rijbewijs
-
Hoge investering
-
Hoge kosten voor onderhoud en verzekering
Huuraccommodatie op de camping
Een glampingtent is inmiddels meer regel dan uitzondering op een camping. Zelfs bij boerencampings kun je vaak een tent huren, of het nou een glampingtent met eigen badkamer is of een compleet aangeklede de Waardtent. Op de wat luxere campings zijn dit boomhutten, lodges of andere fijne kampeeraccomodaties. Zo heb je wel de ruimte en sfeer van de camping, maar toch luxe. Glamping is in tien jaar van ‘hip’ naar ‘normaal’ gegroeid en dat gaat echt niet meer weg. Zo heeft de camping een heel nieuw publiek er bij gekregen, hartstikke leuk.

Het nadeel van een huuraccommodatie is in veel gevallen de prijs. Dat kan zeker in de vakanties echt een heel groot verschil zijn met een kampeerplekje. Natuurlijk moet je dat afzetten tegen de kosten van je kampeermiddel en alle kampeeraccessoires, zeker als je nog niets hebt. Al koop je die natuurlijk voor jaren.
Voordat je kiest…
We weten niet of je keuze na dit artikel makkelijker is geworden, maar hopen wel dat je begint bij je eigen vakantiewensen en natuurlijk het budget. Bedenk of je langer gaat kamperen en zo ja, bedenk dan dat je de grootste aankopen in het begin doet en dat ze meestal vele jaren mee gaan. Maar gewoon een keer kamperen op een festival, tja dat is een heel andere overweging!
In elk geval: ga het gewoon proberen, geniet van de ruimte en elkaar. Als je gaat beginnen met kamperen, dan is dit (superlange, sorry) artikel over Kamperen voor beginners het perfecte startpunt. Nog meer vragen? Wij kunnen je verder helpen, mail gerust!
De nieuwste campings, leukste gadgets, inspiratie en kampeervoorpret