Camargue: prachtig en veelzijdig

Paarden en flamingo's

Kamperen in de Camargue

Wilde paarden, flamingo’s, zoutvlaktes, rijst en stieren: de Camargue is een bijzonder stukje Frankrijk. Een roadtrip door deze streek levert je dan ook steeds weer een ander uitzicht op. Het ligt in een kommetje langs de kust en heeft sterke tradities, veel cultuur en prachtige natuur. Ga je kamperen in de Camargue? In dit artikel geef ik je de highlights en 2 campingtips!

Ik bezocht de streek in september. Een ideale tijd: het was dagelijks zo’n 25 graden en het is er niet meer zo druk als tijdens de zomervakantie. Raam open, wind door je haren… Ik kwam er veel campers tegen, er zijn dan ook veel camperplaatsen in deze regio. Het gebied is vlak en waterrijk, de zon op de zoute moerassen geeft zo’n mooie roze schittering.

Flamingo’s en wilde paarden

De zoutvlakten zijn een mooie voedingsbron voor vele soorten vogels, waaronder de Flamingo. Ik vind het een bijzonder gezicht, zo’n tropische vogel relatief dicht bij huis. Het is de enige plek in Frankrijk waar je ze tegen komt! Ze verblijven vooral in Etang du Fangassier, waar je vanaf uitkijkpunten een goed zicht hebt. Meld je bij de VVV voor een tour met een gids.

flamingo camargue
Voor een flamingo hoef je echt niet naar Afrika ofzo hoor.

Heel kenmerkend zijn natuurlijk de Camargue paarden: krachtige witte dieren met zwarte manen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt in dit gebied en ook nu zetten veehouders ze in om de kuddes met stieren te hoeden. Bezoek een manade voor een gave demonstratie. Je kunt ook prachtige ritten maken door de moerassen, bossen en over het strand. Over paardrijden in de Camargue lees je hier meer. 

 

In 2 uur de Camargue verkennen te paard!

camargue paard rit

Rijst, zout en stieren

In de moerassen wordt zout gewonnen en dat is een van de belangrijkste commerciële activiteiten van de Camargue. Het is het grootste zoutwingebied van Europa. Het zouthoudende water geeft een roze of rode gloed. In de stadjes kun je dit zout natuurlijk kopen, in diverse varianten. Dit fleur de sel is vaak grof en door toevoeging van bv kruiden en knoflook heeft het een typische smaak.

camargue rijst
Rijst is een belangrijk product in de Camargue

‘Riz de Camargue’ is een ander bekend culinair product, het komt in een witte, zwarte en (meest bekend) rode variant. Neem het mee voor thuis, het heeft een veel verfijndere smaak dan je builtje witte rijst van Lassie 🙂 Het moet wel langer koken.

stieren camargue
Bezoek een manade: je kunt de stieren bezoeken op het land en evt een demonstratie bijwonen met Camargue paarden
De paarden worden nog altijd gebruikt om kuddes stieren bij een te drijven. Aanrader om een demonstratie bij te wonen!

De stieren van de Camargue zijn niet te missen: ze zijn het hart van de cultuur in deze streek. Al eeuwen worden ze gebruikt voor stierengevechten – zonder bloed. In grote arena’s rennen mannen langs de stieren om versieringen van hun hoorns te pakken. In Saintes Maries de la Mer kun je dagelijks zo’n show bijwonen. Ik bezocht een manade en vind dat persoonlijk veel mooier. De kuddes hebben alle vrijheid en als je geluk hebt kun je een demonstratie bijwonen waarbij traditionele ruiters op Camarguepaarden de kuddes bijeen drijven. Samenwerking tussen mens en dier, dikke aanrader. Ik bezocht La Manade des Baumelles, waar je ook bijzonder kunt eten.

Les Saintes Maries de la Mer

Een lange boulevard, neerstrijken op een zonnig terras met uitzicht over zee: dit dorp is het centrum van de Camargue. In de winter zo’n 2400 inwoners, maar in de zomer het tienvoudige! Bezoek de arena in het centrum voor een stierenshow en neem ook even de klim naar de kerktoren voor een mooi uitzicht. ’s avonds kun je in Saintes Maries de la Mer goed dineren met een oranje zonsondergang…

Boulevard Les Saintes Maries de la Mer
Boulevard en leuke terrasjes aan het strand: Les Saintes Maries de la Mer is een prima vakantiedorp
Saintes Maries de la Mer
De keuzes in Saintes Maries de la Mer 🙂

 

Campings in de Camargue

Er zijn meerdere campings in deze regio en ook verschillende camperplaatsen. Deze campings bezocht ik:

Camping De la Brise, Saintes Maries de la Mer

Deze eenvoudige camping ligt heel dicht bij het dorp en aan het strand. Hier lees je meer over mijn ervaring daar.

Camping la Brise
De la Brise

 

Camping Le clos du Rhône Sunelia

Deze camping ligt wat verder van het dorp, maar is beter geschikt voor gezinnen. Hier lees je meer over mijn ervaring met de camping.

camping le clos du rhone
Le Clos du Rhone ligt aan een heerlijk strand: ’s ochtends komt de zon zo op 🙂
kamperen camargue
Camping Le Clos du Rhone

Reis je met de camper? Camperplaats Plage est saintes marie de la mer heeft een superplek aan het strand.

camperplaats camargue
Camperplaats Saintes Maries de la Mer aan het strand

Heb je ook al eens gekampeerd in de Camargue en heb je tips? Deel ze met duizenden andere kampeerders op onze Facebookpagina!

I love kamperen