maximaal campergewicht header
Goed nieuws voor camperaars

Maximaal campergewicht met B-rijbewijs omhoog

Maximaal campergewicht met B-rijbewijs omhoog

Goed nieuws voor de mensen die graag (elektrisch willen) camperen: het toegestane maximaal campergewicht met B-rijbewijs wordt verhoogd! Dit betekent dat mensen met een B-rijbewijs nu met een camper van maximaal 4250 kg mogen rijden, in plaats van het eerdere maximale gewicht van 3500 kg. Wij leggen je uit waarom dit goed nieuws is!

Maximaal campergewicht blije meneer in een blauw camperbusje
Goed nieuws voor deze meneer. Kan-ie nog meer surfplanken meenemen 😉

Verhoging maximaal campergewicht

Wat is er nou precies gebeurd? Het Europees Parlement heeft zich op 28 februari uitgesproken voor de verhoging van het maximale gewicht van kampeerauto’s, van 3.500 kg naar 4.250 kg voor bestuurders met het reguliere B-rijbewijs. Eerder stemde de Europese Raad óók al in met de ruimere mogelijkheden voor camperbezitters. Brancheorganisatie Kampeer en Caravan Industrie (KCI) probeert al een lange tijd om deze verandering door te voeren, en dat is nu dus gelukt!

Voorzitter Leo Diepemaat van de KCI is verheugd over dit vooruitzicht: “Via onze overkoepelende organisatie, de European Caravan Federation, dringen we in Brussel al langer aan op deze aanpassing voor het B-rijbewijs. Campers worden steeds populairder, maar de eisen op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en comfort zorgen ook voor een hoger gewicht. Zonder dat het voertuig wezenlijk anders is – maar wel veiliger en duurzamer – zouden eigenaren dan verplicht een vrachtwagenrijbewijs moeten halen. Dat werpt natuurlijk een enorme barrière op en resulteert in onnodig hoge kosten voor camperbezitters.”

Elektrische campers

Bijzonder goed nieuws is dit voor de ontwikkeling van elektrische campers. Daar is veel vraag naar, maar het aanbod is – vanwege de huidige gewichts-restrictie – nog heel beperkt. De fabrikanten die we afgelopen Kampeerbeurs uitgebreid spraken over dit onderwerp, gaven aan dat door het maximale gewicht van 3500 kilo, een camper eigenlijk niet elektrisch te maken is. De accu’s van een dergelijk groot voertuig zijn veel te zwaar om dan nog bagage mee te kunnen nemen binnen de geldende richtlijnen. Ook hebben we verhalen gehoord van jonge mensen die graag duurzaam op vakantie wilden en hun camperbus ombouwden tot een elektrische camper. Uiteindelijk bleken ze er niet mee de weg op te mogen omdat ze zwaarder waren dan die 3500 kilo. Met de belofte dat mensen een B-rijbewijs nu 750 kilo meer mogen rijden, biedt dat fabrikanten en consumenten een mooi vooruitzicht.

Elektrische camper van Tonke op Kampeer en Caravan Jaarbeurs
De meeste elektrische campers die je kunt aanschaffen zijn nu nog de kleinere camperbusjes.

Wat betekent deze verhoging van het maximaal campergewicht concreet?

Mooi zo’n besluit, maar kunnen we nu meteen rondcrossen in een zwaardere camper? Nee, helaas. Naar verwachting wordt de exacte invulling na de aanstaande Europese verkiezingen in juni nader bepaald en deze richtlijn zal dan in 2028 van kracht worden. Duurt nog wel even dus. Maar ergens wel fijn voor jonge bestuurders. Op basis van het Europese besluit mag een bestuurder namelijk pas in een zwaardere kampeerauto rijden, zodra deze minimaal twee jaar in bezit van rijbewijs B is. Begin maar vast 😉

Extra Nederlandse maatregelen

Volgens Diepemaat van de KCI zijn na de Europese besluitvorming ook nationale overheden nog aan zet: “De Nederlandse overheid kan besluiten om extra maatregelen opleggen, zoals een verplichte cursus of examen voor de camperaars met B-rijbewijs. Wij doen in elk geval een oproep om dit eensgezind en zoveel mogelijk in Europees verband af te stemmen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat buurlanden minimale eisen stellen en Nederland alsnog hoge drempels creëert.”

Aantal campers verdubbeld

Momenteel staan er in heel Europa circa 7 miljoen kampeerauto’s, waarvan bijna 200.000 in Nederland. De afgelopen 10 jaar is het aantal campers in ons land nagenoeg verdubbeld.

Campers met uitzicht Maximaal campergewicht
Over een paar jaar kunnen we een stuk duurzamer de wereld ontdekken.
I love kamperen