Wij zijn al jaren fan van kamperen bij de boer. Kamperen op een boerencamping is toch nét weer even anders dan kamperen op een gewone camping. De kleinschaligheid, de rust, het persoonlijke tintje. Lijkt dat je wel wat? Lees dan snel even verder voor alle voordelen van kamperen bij de boer
Wat is kamperen bij de boer?
Als je gaat kamperen bij de boer, dan kampeer je op het terrein van een boerenbedrijf. De boer en boerin hebben naast hun werkzaamheden op de boerderij, ook een kleinschalige camping met zo’n 15 tot 40 plekken. Dit zijn over het algemeen heerlijke groene grasvelden, waar de kampeerplaatsen groot zijn. Je staat dus niet naast de tractor of de hooiberg, maar op een echte camping, bij een boerenbedrijf. Het komt regelmatig voor dat het boerenbedrijf niet meer actief is en dat er enkel nog een camping is. Vaak zijn deze campings iets groter, maar ervaar je nog wel het leven op het platteland.
Kamperen bij de boer: ervaring
Vooral I Love Kamperen-teamlid Laura is een ervaringsdeskundige als het op kamperen bij de boer aankomt; in de zomervakantie naar boerencampings in Zeeland, in de meivakantie naar de Achterhoek en regelmatig een weekendje weg naar een leuke boerencamping met dieren. Hartstikke leuk voor de kinderen! Meestal waren de boerencampings waar Laura op bezoek ging akkerbouwbedrijven, waar een klein beetje vee, een paardje, wat kippen en konijntjes aanwezig zijn. Persoonlijk is ze wat minder fan van boerenbedrijven met veeteelt. Dat geeft toch wat meer stank, geluid en veel vliegen! Maar dat is voor een andere kampeerder wellicht juist weer onderdeel van de charme.
1. Kamperen bij de boer is goedkoop
Waar je op een gemiddelde camping in het hoogseizoen, zeker 40 á 50 euro per nacht betaalt, zit je bij een boerencamping zo rond de 20 á 25 euro per nacht. Voor dat geld heb je natuurlijk wel minder voorzieningen: verwacht geen animatie of een zwembad. Maar het sanitair is meestal bijzonder schoon en zaken zoals een wasmachine of een vriezer zijn gewoon aanwezig.
2. Kamperen bij de boer is leerzaam voor kinderen én hun ouders
Op een boerencamping vind je meestal wel dieren. Of het nu de boerderijhond is, een stel kippen, of een complete stal met koeien; vaak mogen de kleine kampeerders helpen met het verzorgen van deze dieren. Hoogtepuntje: op Recreatie- & Hertenboerderij De Weerd konden de dochters van Laura wandelen met alpaca’s, knuffelen met konijnen en leren hoe de hertjes verzorgd moesten worden. Legendarische tijd gehad! Maar niet alleen de dieren zijn leerzaam voor de kids, ook de ouders steken nog wat op van het boerenleven. Wij hebben bijvoorbeeld veel geleerd over gewassen, oogsten en de marktwerking bij een akkerbouwbedrijf tijdens onze vakanties. De boer(in) beantwoord graag de vragen die je hebt over zijn werk.
3. Boerencampings zijn kleinschalig
De meeste boerencampings hebben maar een beperkt aantal plekken. Hoeveel plekken een boer mag hebben op zijn camping is afhankelijk van de gemeente, maar vaak is dit zo rond de 25 plekken. Kleinschalig kamperen dus! Een groot voordeel is dat kamperen bij de boer altijd knus en gemoedelijk is. Dit trekt een bepaald publiek, zorgt voor leuke praatjes bij de afwasplek en maakt ook dat mensen netter omgaan met de voorzieningen. Bonus: Kamperen bij de boer met kinderen is door de kleinschaligheid ideaal! Ze kunnen van kleins af aan al lekker rondbanjeren over de camping, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze verdwalen. Minpunt: Boerencampings zijn leuk voor kids in de basisschoolleeftijd. Daarna zal je toch naar een zwembad op zoek moeten…
Wij bezochten in de afgelopen jaren een aantal boerencampings die zeer geschikt zijn voor kinderen, mocht je nog echte schattige kleine rakkertjes hebben, dan zijn de Fien en Teun Campings van SVR misschien wel wat voor jou.
4. Rust en ruimte
Een kleinschalige boerencamping betekent rust en ruimte. Ruimte is er vaak meer dan genoeg bij een boerencamping. De plekken zijn vaak wat groter dan op gangbare campings, is onze ervaring. Rust vind je er op meerdere manieren. De stilte die je ‘s avonds ervaart, het zachte geronk van een tractor in de verte als je je boekje aan het lezen bent. Er is geen luidruchtige animatie en het enige waar je rekening mee hoeft te houden, is wanneer de ijsfiets langskomt op de camping 😉
5. Betrokken eigenaren
Een van de grootste voordelen van het kamperen bij de boer is het persoonlijk contact met de campingeigenaren. Zij zijn altijd in voor een praatje, kennen de omgeving op hun duimpje en vertellen je graag over hun leveren als campingbaas en boer(in). Als je na een warme dag op het strand, aan komt fietsen bij de camping en je wordt enthousiast begroet door de campingboerin, dan voelt dat echt als thuiskomen!
Kamperen bij de boer: hoe dan?
Je kunt op een boerencamping altijd terecht met je eigen kampeermiddel. Soms zijn campers niet welkom (vaak heeft dit te maken met de ondergrond), dus check dat even!
Om een leuke boerencamping te vinden is internet uiteraard je grootste vriend. Slim is om voor 10,- per kalenderjaar donateur te worden van Stichting Vrije Recreatie (SVR), zodat je in hun database met 2000 aangesloten boerencampings in Europa (waarvan 1200 in Nederland) kunt zoeken én met korting kunt kamperen op deze campings. SVR organiseert ook ieder jaar de SVR Vakantiebeurs, waar een heleboel van die kleinschalige boerencampings naartoe komen, zodat jij met ze kunt kletsen en misschien wel je volgende vakantieadresje vindt!
Boerencamping aan zee
Heb je er inmiddels wel oren naar, maar wil je toch ook wel graag een strandvakantie? Kamperen bij de boer kan gewoon! Laura deed het al drie zomers, en dat is bijzonder goed bevallen. Via ‘Mijn lievelingsplek’ vind je een aantal fijne boerencampings vlak bij zee in Zeeland. Sowieso barst het in Zeeland van de boerencampings! Ga gewoon eens een avondje op Google Maps rondsnuffelen en je hebt er zo een paar gevonden!
Ook in de kop van Noord-Holland kan je prima terecht op een boerencamping vlakbij de zee. Kijk eens naar de prijswinnende kleine camping Duinzoomhoeve (met privé sanitair en huuraccomodaties) of het tussen de bloembollenvelden gelegen Camping Helmzicht in Julianadorp.
Wil je meer boerencampings aan zee bekijken in Nederland of Frankrijk? Op de website van SVR kan je als donateur met een landkaartje heel makkelijk zoeken!
Kamperen bij de boer met privé sanitair
We stipten het net al even aan. Er bestaat ook privé sanitair op boerencampings. Laat je door die specifieke wens dus vooral niet tegenhouden! Tijdens de periode van coronamaatregelen hebben een flink aantal campings in mogelijkheden voor privé sanitair geïnvesteerd. Let wel op: het is niet altijd privé sanitair bij de plek (want dat is natuurlijk heel kostbaar om aan te laten leggen), soms huur je een persoonlijke sanitair-unit in het sanitairgebouw. Hoef je niet te delen met de andere campinggasten. Check deze campings eens:
- De Brabantse SVR-camping Mariendreef
- Camping de Hoge Bomen in Drenthe
- Of Camping het Noordenveld aan de rand van Nationaal park het Drents-Friese Wold
Glamping bij de boer
Wil je nog een tikkie luxer? Vaak zijn er ook accommodaties of glampings te huur op een boerencamping. Denk aan trekkershutjes, pipowagens, safaritenten, vakantiehuisjes en appartementen. Er zijn zelfs bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het verhuren van glamping accommodaties bij de boer, zoals: Farmcamps, Boerenbed en op de pagina van SVR kan je ook filteren op verhuuraccomodaties.
Tips over kamperen bij de boer?
Wil je nóg meer weten over kamperen bij de boer? Of wil je tips van medekampeerders? Kom dan zeker even kijken bij onze I Love Kamperen Club! Daar vind je gezellige kampeercommunity waar kampeerders elkaar helpen met tips en ervaringen! Als je lid wordt van de kampeerclub, ben je gelijk ook donateur van SVR; kan je je verworven kennis meteen in de praktijk brengen en een mooie camping uitzoeken voor je volgende vakantie!