Glamping is allang geen trend meer

Het is kamperen 2.0

Glamping: van trend naar ‘gewoon een luxe tent’

De eerste keer dat ik een glampingtent zag was ik diep onder indruk. Wat luxe en wat een tof idee! Nog echt onbereikbaar voelde het, meer iets wat je op tv ziet bij Kim Kardashian ofzo. Maar ik zag ze steeds vaker komen op beurzen, online en op de camping: luxe tenten in allerlei uitvoeringen. Met eigen sanitair, boxsprings, verdiepingen, thematische aankleding, het werd steeds gekker. En betaalbaarder ook!  Nu kun je op veel campings wel ‘glampen’ in enige vorm: van trend naar ‘gewoon een luxe tent’.

Geschiedenis van glamping

Welgestelde Engelsen namen aan begin van de vorige eeuw hun hele hebben en houden mee als ze naar Afrika trokken. Zij wilden wel het wilde avontuur beleven, maar geen afstand doen van hun luxe bedden. In Afrika gebruikte men grote, zware canvas tenten die relatief makkelijk te bouwen waren en toch comfort boden. Tijdens mijn reis door de Sahara verbleef ik ook in deze tenten. Alleen waren deze meer in gebruik als trekkershut, zonder een badkuip en bedstee. De tenten zelf zijn dus zeker niet nieuw, maar met de komst naar Europa en Amerika kwam er ook een luxe en steeds originelere inrichting.

Kamperen in de woestijn
Kamperen in de Sahara: slapen deed ik in ons kleine tentje, maar de grote tent er achter doet dienst als keuken, schaduwplek en ontmoetingsruimte

Glamping in Nederland

Ik ben altijd op zoek naar kampeertrends en kijk dan ook graag op Amerikaanse sites zoals glamping.com (kamperen voor $ 1155,00 per nacht anyone?). Prachtige beelden, originele ideeën, lekker plaatjes kijken. Dichterbij en haalbaarder is glamping.nl met glampingaccommodaties in Nederland en de rest van Europa. Richard Otten is eigenaar van Blogs4travel, de organisatie achter Glamping.nl. Deze site is in 2013 gestart en het was Richard al snel duidelijk dat glamping ‘hot’ was. ‘Als  Gwynneth Paltrow en Kim Kardashian op Instagram laten zien dat ze gaan glampen weet je dat dit een trend is’, zegt hij. Slim ingesprongen dus! Inmiddels vind je op zijn site 250 bestemmingen en accommodaties.

Vanaf $ 1155,00 per nacht. Zou er dan wel gratis wifi zijn?

 

Voorbij de glitterfilters

Het valt me op dat glamping niet meer alléén glitter en glamour is. Inmiddels kun je ook ‘gewoon’ in een luxe tent verblijven, met een lekker bed en eigen badkamer. Dat hoeft niet heel origineel maar kan wel. In mijn omgeving zie ik veel gezinnen die nu kiezen voor de camping, terwijl ze eerst liever met de kinderen naar een appartement in Spanje gingen. Richard zegt daarover: “Vakantiegangers willen niet meer in een plastic stoeltje voor hun bungalowtent zitten in een straatje waar nog eens 20 andere tenten staan opgesteld. Er is tegenwoordig behoefte aan luxe, maar dan wel midden in de natuur. Met mooie namen als ‘safaritent, lodgesuite of ’treehouse’ klinkt het natuurlijk ook al leuker om op vakantie te gaan!”

glamping trend
Dichterbij en betaalbaarder: glamping in Nederland en Europa

Is glamping eigenlijk kamperen?

Als ik iets post over glamping, komt er meestal wel een reactie: dat is toch geen kamperen meer! Tja, is dat zo? Het is luxe, maar dat is een camper ook. Je bent op de camping, je bent buiten, samen en geniet van de rustgevende natuur. Als er een leuke mix is tussen glamping, caravans, lodges, tweesecondententen en zelf stokbrood halen ’s ochtends vind ik het persoonlijk prima. Zelf vind ik glamping heel fijn in het najaar: als het heel vochtig wordt in een gewone tent, vind ik het fijn om toch nog even een weekendje in een luxe tent te kamperen. Op de veranda zitten met een kop chocomel, terrasheater erbij en naar de herfstkleuren van het bos kijken: heerlijk!!

Mijn glampinguitje op de Veluwe in de herfst

Waarom werd glamping zo populair?

Ik denk dat glamping net als het traditionele kamperen meevaart op de trend om wat minder te vliegen én de crisis die inmiddels gevoelsmatig voorbij lijkt. Turkije was enige tijd niet zo populair als vakantieland, de all inclusives naar Egypte en Tunesië werden niet meer verkocht en Griekenland ging door een dal. Zullen we dit jaar dichterbij blijven? Ok, de camping wil ik wel eens proberen maar wél luxe dan! Voor campingeigenaren is er inmiddels meer aanbod van luxe tenten en concepten en is het voor hen beter haalbaar. Door zo’n investering kunnen zij ook buiten het hoogseizoen makkelijker gasten naar de camping krijgen. Daarnaast hebben ze weer iets nieuws te bieden, want ook zij willen blijven innoveren.

Nog gekker?

Volgens Richard groeit glamping nog steeds en wordt het ook nog origineler: “Het moet steeds unieker, dus producenten en aanbieders komen met de wildste plannen.” Glamping in een helicopter, een tent met twee verdiepingen en twee badkamers, je eigen ‘skybar’ zodat je naar de sterren kan kijken, bedenk het maar.  Op zijn site vind je ook veel blogs over bestemmingen om ideeën op te doen, leuk om te lezen. Luxe of niet, ik vind het vooral mooi dat door dit fenomeen mensen meer naar de camping komen en buiten zijn!

 

 

I love kamperen