Kamperen met kinderen nederland
Kampeertips, campings & inspiratie

Kamperen voor gezinnen en beginners

Tweedehands caravan kopen: handige tips

Je wilt een tweedehands caravan kopen, maar al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Er is zoveel informatie en zoveel te kiezen! Je wilt deze grote uitgave wel goed doen, maar waar ga je op letten? Hierbij een aantal tips zoals wij die ervaren hebben. Ongetwijfeld is de lijst niet compleet, maar zo zijn wij te werk gegaan. Ik hoor aanvullingen graag.

Inmiddels heb we alle tips voor de aanschaf van een caravan gebundeld in een ebook. Je kunt het ebook hier gratis downloaden!

Tweedehands caravan kopen tips

Wij begonnen heel voorzichtig met zoeken op Marktplaats, tussen de 8604 miljoen occasions die daar dagelijks op staan. Zoveel plaatjes, zoveel omschrijvingen…
Na een aantal avonden zag ik het allemaal niet meer. Er is teveel!
Wij zijn toen een dag naar ‘de caravanboulevard’ in Heerhugowaard gegaan. Daar staan -pakmbeet- 1000 caravans in alle soorten en maten. Ga lekker kijken, trek elk deurtje open. Uiteindelijk lijken ze allemaal op elkaar. Volgens mij zijn er grofweg 10 verschillende indelingen met wat kleine detailverschillen (misschien beledig ik nu en passant wat caravanontwerpers, maar eh, nou tja in onze categorie leek t allemaal een ietsie op elkaar).

Welke indeling spreekt je aan? Uit welk jaartal komt dat ongeveer? Noteer een paar merken en types. En prijzen. Kijk ook naar wat je niet wil.

Controleer al in een vroeg stadium welk gewicht jullie auto mag trekken en of dat past bij je rijbewijs!  (de omschrijving in deze link heb ik ongeveer 42 keer gelezen voor ik het snapte. Ik zal het later eens toelichten.)

Wij hebben toen een keuze voor indeling en leeftijd gemaakt en daar ben ik verder op gaan zoeken. Anders kom je bijna niet verder! Op Marktplaats staat ook het aanbod van heel veel dealers, heel handig.

Dealer of particulier?
Bij de dealer of toch particulier kopen? Voor beide opties is iets te zeggen.

 

Caravan kopen bij particulier of dealer?

Dus je weet wat je wilt. Dan valt je al snel het verschil in prijs op tussen een particuliere aanbieder en de dealer. Fors, mag ik wel zeggen. Waar je uiteindelijk koopt is echt een persoonlijke keuze, ik kan je onze indruk geven:

– Een dealer geeft de caravan vooraf vaak een keuring. Dan weet je dat de caravan globaal in orde is. En, als dat niet zo is kun je naar hem terug en -hopelijk- komt er een oplossing.
BOVAG dealers geven een garantie op caravans, afhankelijk van de leeftijd van de caravan en aankoopbedrag. Dat kan handig zijn. Kijk wel goed naar waar die garantie dan precies op gegeven wordt.
– Een dealer geeft je service, hij/zij heeft een pand, verkopers, monteurs en wil -terecht- ook nog wat verdienen. Dat zie je terug in de prijs.
– Een dealer investeert in kennis en blijft up-to-date met ontwikkelingen van het merk. Hij/zij kan je goed adviseren.

Is particulier kopen dan sowieso af te raden? Nou nee, wat mij betreft niet altijd. Als je verstandig te werk gaat kun je prima particulier kopen.

– Een particulier heeft zich vaak wel ingelezen in de waarde van zijn caravan, maar zorg dat je je goed laat informeren over een redelijke prijs. Dit kan het beste door de prijzen die bijvoorbeeld op marktplaats staat, te vergelijken. En kijk natuurlijk goed naar de waarde van eventuele extra inventaris. Er is veel verschil in vraagprijs van particulieren, soms zonder duidelijke kwaliteitsverschillen.
– Ga kijken bij de caravan, neem iemand mee die er wel veel van af weet. Stel veel vragen.
– Bij een dealer is regelmatig wel een voortent inbegrepen, vaak verder geen inventaris of accessoires. Bij veel particuliere advertenties zie ik dit wel. Vooral als je een starter bent, heb je nog veel extra shizzle nodig en dat kan flink wat kosten.
– Zijn er keuringsrapporten? Is er schade (geweest?)
– Je kunt een aankoopkeuring laten doen bij een caravangarage. Op zo’n grote uitgave (afhankelijk van wat je koopt natuurlijk) is dat wel fijn, zeker als er geen keuringsrapporten zijn. Het kan je overkomen dat je geld kwijt bent aan de keuring en de koop wordt afgeraden. Jammer, maar minder erg als een slechte caravan kopen.
– en last but not least: volg je gevoel. Ik geef toe, als je er geen verstand van hebt en die kleine lieve caravan voelt fantastisch omdat je gewoon aan de slag wil, heb je er niet veel aan. Maar toch; als de caravan/eigenaar/het verhaal of de omstandigheden niet goed voelen: wegwezen dan. Ik geloof er in.

Wat wij deden
De keuze tussen particulier en dealer is dus erg persoonlijk en ook afhankelijk van wat je koopt. Wij zijn niet over 1 nacht ijs gegaan en hebben uiteindelijk bij een heel fijne particulier gekocht. Eerst een keer uitgebreid kijken. Wij hebben de mazzel dat er ervaringsdeskundigen dichtbij zijn die ons hielpen met de juiste vragen. Alle keuringsrapporten waren aanwezig en we kregen veel informatie. Deze mensen wilden niet langer kamperen en we kregen heel veel spullen mee. Verloopstekkers, fietsendrager, schotel en ontvanger, servies, skottelbrai (?), disselwaslijn (….), pannen, autospiegels, de hele rambam. Goede caravan, goed gevoel, goede prijs. Even thuis laten bezinken en een paar dagen later terug gegaan. Wij durfden het aan.

Caravan gekocht
Trots momentje: de caravan gaat met ons mee!

 

Na je ja-woord
En dan na nachten niet slapen, twijfelen of heel zeker weten, nog even praten of gewoon gaan: je wil m. That caravan is yours!

Dan:
Ga je nadenken over een verzekering.
Ook zo’n onderwerp waar je in verdwaald kunt raken, ik deed dat in elk geval wel. Vertel ik je later nog wel eens! Verzekeren is overigens niet verplicht. Als je er 1 van 100 euro koopt zou ik me niet te druk maken.
Maar verzeker hem zoals je dat zelf wilt. Vraag om voorwaarden, de eerste verzekering die wij kozen kon de aanschafwaarde wel verzekeren, maar alleen als je bij een dealer kocht. Die viel voor ons af. Details details. Maar als alles je duidelijk is, laat je de verzekering in gaan op de dag dat je koopt. Anders is de onverhoopte crash op weg naar huis extra zuur.

Koopovereenkomst caravan

Wij kochten dus particulier en we vulden gezamenlijk dit formulier van de ANWB in. Zo heb je afspraken op papier en alle gegevens compleet voor je-weet-maar-nooit. Dat geldt natuurlijk ook voor de verkoper.

Betalen
Contant of overmaken. Zorg bij contante betaling wel dat je ergens kunt aantonen wat je hebt betaald. Bijvoorbeeld in de koopovereenkomst.

Overschrijven caravan

Hoe zat dat ook alweer? De RDW heeft het voor je uitgewerkt. Gezellig oldskool samen naar het postkantoortje (met de dealer natuurlijk niet). Je ontvangt een tenaamstellingsverslag. Hierop staan 4 cijfers. Dit verslag bewaak je met je leven. De volgende dag (of wanneer het PostNL uitkomt) ontvang je je kentekencard en het tweede deel van de tenaamstelling. De eerder ontvangen 4 cijfers noteer je hier op.

Het kan natuurlijk ook online! 

He’s all yours now!

Aankoppelen en gaan. Naar huis, of naar de stalling. Rij voorzichtig.

 

I love kamperen