Kamperen met kinderen nederland
Kampeertips, campings & inspiratie

Kamperen voor gezinnen en beginners

Kamperen tijdens Fête de la Nature

Eén van de redenen waarom ik kamperen zo leuk vind, is omdat je instant in de natuur bent. Ruimte, frisse lucht, rust. In mei kwamen kamperen en de natuur heel mooi samen tijdens Fête de la Nature, een landelijk weekend waarin overal de natuur gevierd wordt met allerlei activiteiten. Ik bezocht het feest in Friesland, in Nationaal Park de Alde Feanen. Dat gebied was op zich al een ontdekking voor mij. Wellicht is Fête de la Nature ook iets voor jou, daarom hier mijn tips!

Fête de la Nature

Fête de la Nature noemt zichzelf een ‘grassroots natuurfestival’. Tja, wat is dat? De stichting achter dit weekend wil graag dat mensen op feestelijke en positieve wijze de natuur gaan ontdekken en zij nodigen iedereen uit om zelf een evenement te organiseren in dit weekend. Dat kan dus van alles zijn: van keverwandeling tot koken met wilde planten. Fête de la Nature kent zijn oorsprong in Frankrijk, daar is het al jaren een bekend feest waarbij meer dan 1,4 miljoen mensen in het laatste weekend van mei naar buiten trekken om samen van de natuur te genieten. Prinses Irene heeft er mede voor gezorgd dat het evenement ook in Nederland werd opgepakt. Elk jaar doen er meer mensen aan mee.

De Alde Feanen

Ik bezocht het Fête dus in Friesland, bij de Alde Feanen. Dat is een Nationaal Park in het midden van Friesland met een rijke natuur en cultuurhistorie. Zo leven er ruim 100 soorten vogels en groeien er 450 soorten planten. In 2018 was de Alde Feanen de ‘hoofdstad’ van het Fete. Het was leuk om te zien dat de omgeving daar vol aan mee deed: de dorpen zijn vrolijk versierd en veel bezienswaardigheden organiseren extra evenementen zoals rondleidingen of workshops. Op de site kun je zien wat er allemaal georganiseerd wordt zodat je een een eigen programma kunt maken.

Ontwakend landschap

Ik heb tijdens dit weekend verschillende dingen gedaan. Een boottocht door de Alde Feanen, waar ik van alles leerde over de flora en fauna in dit gebied én over de Lancaster. Een militair vliegtuig stortte in 1942 neer in dit gebied en de resten kun je zien in het bezoekerscentrum. Ik deed ook mee aan ‘Het Ontwakend Landschap’, wat betekent dat ik ging kamperen op een prachtig plekje en om 4.30 uur opstond om de zonsopgang mee te maken met sfeervolle extra’s zoals gedichten en muziek. Een heel bijzondere ervaring. Daarnaast heb ik met een gids een wandeling gemaakt, hij vertelde me over de vogels en liet me hun verschillende geluiden herkennen. Als je rustig luistert is er zoveel te horen! Normaal gesproken loop ik daar letterlijk aan voorbij, maar door bewust te zijn van de natuur kun je zoveel meer meemaken. Met een gids op pad gaan is altijd een aanrader.

Vroeg opstaan met mooi weer is zó de moeite waard…Dit zie je op ongeveer 15 minuten van het kampeerterrein de Reidplum.
alde feanen tips kamperen
Wandelschoenen aan, klaar voor een dagje natuur

Kamperen in de Alde Feanen

Tijdens het weekend ben ik op twee campings geweest: De Stjelp en Natuurkampeerterrein de Reidplum. Beide hebben een geweldige ligging om de Alde Feanen te bezoeken. Er is in de omgeving heel veel te doen, ook voor kinderen. Bezoek het Skutsjemuseum, een gezellige theetuin, de expositie over de Lancaster of ga lekker wandelen. In dit artikel geef ik je leuke tips voor de Alde Feanen.

Wil je volgend jaar ook de natuur ontdekken tijdens Fête de la Nature? Dat kan overal in Nederland, de activiteiten vind je terug via de site.

I love kamperen