Kampeertrends 2016

Kamperen voor gezinnen en beginners

Kampeertrends 2016

Is kamperen onderhevig aan trends? Ja, natuurlijk. Hoewel de meeste mensen al jaren op dezelfde manier kamperen en dit lekker blijven doen, zijn er altijd ontwikkelingen. Afgelopen weken heb ik veel beurzen bezocht en gesproken met verschillende personen in de reis- en kampeerbranche. Tijdens de Vakantiebeurs gaf Tessa aan de Stegge van Cherry Picker haar presentatie over reistrends. Een aantal van haar onderwerpen zie je ook terug bij het kamperen. Tijdens het travelbloggersevent sprak Shane Dallas van the Travel Camel over zijn vak als reisinfluencer. ‘Travel is emotion’, zo zegt hij. Ook mijn kampeercollega en tenttrailer-fan Ivar geeft hier zijn visie. Ik heb mijn gedachten erover laten gaan en geef je mijn visie op de kampeertrends voor 2016.

kampeertrends 2016

  1. Niet hebben maar huren

    Muziek streamen we, series kijken we via Netflix en auto’s (private) leasen we. Dus waarom zou je een caravan of camper kopen? Door te huren kun je proberen of zo’n kampeermiddel echt iets voor je is en je hoeft geen groot startbedrag te investeren. Heb je een caravan en staat hij 49 weken per jaar in stalling? Door deze te verhuren verdien je er nog wat mee. Ik denk dat dat komend jaar echt een vlucht gaat nemen.
    Platformen als Camptoo en Goboony spelen handig in op de deeleconomie (je huurt direct van de eigenaren).

    Caravan delen via Camptoo
    Caravan delen via Camptoo
  2. Beleving

    Alleen een zwembad, schoon sanitair en groen gras zijn niet meer voldoende om voor een camping te kiezen. We willen meer beleven! ‘Collect memories’. Zo ga je bij Elzenoord je eigen fruit plukken en picknicken in de boomgaard. Bij camping Yogabee ga je op yogaretreat en met Tralaluna ga je op Drentse wereldreis met een retrobusje. Door iets speciaals te beleven op de camping of in de omgeving, maak je samen de mooiste herinneringen.

    Niet alleen de camping, ook het kampeermiddel doet mee in beleving. Bij Camping by night op de Vakantiebeurs was het de hele dag door druk bij Steel Brothers: de stoere Landrovers met tenten op het dak spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Met zo’n 4×4 ga je avontuurlijk kamperen in Europa en je gaat letterlijk van de gebaande paden af. Ook op Caravana stonden daktenten, dit keer van Campwerk.

  3. Duurzaam kamperen

    Gezond, verantwoord, groen, duurzaam. Het zijn woorden die in allerlei maatschappelijke trends voorbijkomen. ‘It’s cool to be green’ en dus kun je ook duurzaam kamperen! Niet nieuw, wel steeds populairder. De natuurkampeerterreinen ontvangen meer bezoekers en  logeren bij de boswachter is in trek. Wil je een eigen moestuin bij de caravan? Dat kan in Friesland.

     

    natuurkampeerterrein
    Logeren bij de boswachter
    Bron foto: Staatsbosbeheer

     

  4. Klein maar fijn

    Op de beurzen stonden veel kleine maar hele fijne caravans. De Caretta, Gobanna en (mijn persoonlijke favoriet) de T@b teardrop zijn vaker zichtbaar. Ze worden gekocht door jonge stellen én oudere tentkampeerders die geen zin meer hebben in het gedoe met opzetten en meer comfort willen. De Kip Shelter past ook zeker in dit rijtje. Natuurlijk zijn ook de gepimpte caravans een trend. Een kleine, oude caravan wordt omgetoverd tot vrolijk kampeerparadijsje. Daar geniet ik zó van!

    kleine caravans
    Kleine caravans: grote aantrekkingskracht
  5. Mindful kamperen

    Wifi is inmiddels geen luxe meer, maar vooral een basisbehoefte op een camping. Glamping is geen trend maar de nieuwe manier van kamperen. Nu zie ik ook een tegenbeweging: op vakantie juist even géén connectie met de buitenwereld. Een camping op het platteland in Kroatië ontvangt drukke directeuren die tijdens de vakantie vooral even níet bereikbaar willen zijn om zo alle aandacht voor het gezin te hebben. Op een camping in Friesland gaat de WiFi alleen van 18.00 tot 20.00 aan in de recreatieruimte. Zo spreek je daar medekampeerders en dat levert mooie contacten op. Bij Mediteren en kamperen ontmoet je vooral jezelf.

    Mindful kamperen
    Mindful kamperen
  6. Campers, campers, campers

    Er worden meer campers verkocht, de verhuur van campers neemt toe in populariteit, de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) groeit, er worden camperevenementen georganiseerd, je kunt nu kant-en-klare camperroutes kopen en er zijn steeds meer speciale camperplaatsen. Campers horen zeker bij dit rijtje kampeertrends voor 2016.

    Kampeertrends 2017

    Ik kijk alvast vooruit, want de kampeerbranche beweegt soms nogal traag. Dat kan leuker! Kampeerondernemers: even goed opletten! Kijkend naar de traveltrends en ontwikkelingen in het buitenland, liggen er nog een paar goudmijntjes open. Wie begint de Nederlandse versie van Hipcamp (de AirBNB voor kampeerders, dus bij wie in de tuin kan ik kamperen?)? Bij wie kan ik straks mijn surprise-kampeervakantie boeken zoals sprsme? Wie maakt solo-kamperen supercool en makkelijk? Bij welke camping kan ik als ZZP’er mijn werk doen in een caravan, ingericht en met ruimte voor afspraken? En wie zorgt dat ik daar kan brainstormen met mede ZZP’ers zodat ik niet meer in een duf bedrijvenverzamelgebouw hoef te zitten? Wie brengt campingburen al met elkaar in contact voordat ze überhaupt van huis vertrekken?

    En zo heb ik er nog wel een paar. Wil je eens creatief brainstormen over kansen? Ik doe graag mee!

    Ik ben benieuwd hoe dit overzicht er over een jaar uitziet. Wat mij betreft heeft I love kamperen dan een bijdrage geleverd aan het kampeerplezier en zijn mensen er samen vaker op uit gegaan op 1 van de vele mooie gepassioneerde campings in Nederland en de rest van Europa.

    En, welke trend zie jij voor komend jaar?

I love kamperen