Is dit de caravan van de toekomst?

Kamperen voor gezinnen en beginners

Kampeertrends 2017

´Kamperen is hot´ lazen we in het afgelopen najaar. Het lijkt er op dat de tendens van afgelopen tijd doorzet, steeds meer mensen trekken er op uit naar de camping. De cijfers onderbouwen dat: er werden méér caravans verkocht en in 2016 werd de 100.000e camper geregistreerd. Wij staan mee te juichen: yeah, kamperen, doen! Natuurlijk zijn er weer kampeertrends 2017.

kampeertrends 2017

Kampeertrends 2017

We bezoeken veel beurzen, luisteren graag naar traveltrendwatchers zoals Tessa aan de Stegge, we spreken veel met ons netwerk in de kampeerbranche en hebben een neusje voor nieuwe ontwikkelingen. Zoals Sander Lantinga (die van Coen) eerder zei tegen Karin: dus jij bent eigenlijk ‘tentwatcher’ 😀 Haha, geef het naam, maar dit zijn wat ons betreft de kampeertrends van 2017:

1. Licht en leuk

Als we straks allemaal in een elektrische auto rijden, hoe nemen we de caravan dan mee?  Tesla is er alvast klaar voor en hangt een Airstream aan de auto. Een tendens richting kleinere en lichtere auto’s zorgt ervoor dat we die zware caravan eens heroverwegen en de branche denkt hard na over de oplossing. Knaus laat de complete maar ultralichte Travelino door robots bouwen. Dit filmpje van een uitschuifbare (!) caravan ging compleet viral, gaan we de BeauEr nu dan ook echt kopen? (Fast forward naar 2023, daar staat in IRL op de Caravan Salon!)

BeauER uitschuifbare caravan
De uitschuifbare caravan, hij bestaat echt!

2. Cocoon in je camper

De camper als symbool voor vrijheid: dit huis op wielen is immens populair. En niet alleen maar bij de ‘nu gaan we genieten’ pensionado’s: ook gezinnen cocoonen in een camper. De tijd dat je een tweede hypotheek moest (nee wacht, kón) nemen is voorbij: je huurt per vakantie het kampeermiddel dat bij je past. Staat romantisch cocoonen in zo´n VW busje nog op je bucketlist? Geen probleem, die huur je dan toch even. In een camper heb je de vrijheid met je eigen spullen dicht bij je. En dat veilige coconnetje past weer goed bij de situatie in de wereld, waar we ons ons soms onveilig voelen.

Volkswagen busje Kampeerbeurs kampeertrends 2017

3. Kamperen als een Kardashian

Leuk hoor, een boxspring in de tent, maar dat is niet meer voldoende. Glamping wordt mooier, luxer, gekker, origineler. Glamping 3.0 has arrived. Bij Safritop waan je je in Afrika. Ook campings blijven innoveren: op camping Esterel aan de Cote d’Azur kun je deze zomer verblijven in een accommodatie mét privézwembad. Ook als je met je eigen caravan of tent komt kun je mee doen: een hottub staat klaar op de kampeerplaats.

kampeertrends 2017 glamping
Bij camping Esterel heb je straks een privezwembad op je plekje…

4. Offline is the new luxury

Waar luxe floreert, ontstaat ook de tegenbeweging. Naast het glampen gaan meer mensen downsizen: met minimale middelen de natuur in. Frisse lucht, fris hoofd, weg van de ratrace en liefst zonder bereik en blauw licht. Wist je dat je na een paar dagen in de natuur je slaapcyclus kunt ‘resetten’? Een Europese versie van Camp Grounded lijkt ons wel wat: computers en telefoons weg en alle ruimte voor creativiteit. Bij Koe in de kost beleef je het platteland met alle zintuigen en help je mee op de boerderij. Met start-up Geardropper vlieg je naar een (afgelegen?) bestemming naar keuze en pik je daar je basic kampeergear op. Een daktent is niet meer alleen voor stoere 4 wheel drives: met opjeautoslapen.nl huur je er één voor op je eigen auto en ga je slapen waar jij dat wil.

5. Kamperen als lifestyle

Op wereldniveau hebben we heel wat te verwerken. Terreur, boze mannen aan de leiding van grote landen, een gevoel van onveiligheid. We zoeken elkaar op en willen samen van de vrije tijd genieten. We treffen elkaar op gedeelde interesses: Hou je van klussen, gekleurde caravans en gekke gadgets: bezoek een pimpweekend. Zijn honden je grote liefde? Neem ze lekker mee en ontmoet ter plekke andere liefhebbers. Onze favoriet Caravanity heeft een actieve community van DIY kampeerders. In verschillende Facebookgroepen vinden specifieke kampeerders elkaar en wisselen daar graag tips uit. Daar hebben ze geen grote zoek-en-boek sites bij nodig! (campingeigenaren, letten we even op?)

kampeertrends 2017 airstreamer voor je hond
Dan koop je toch gewoon een Airstream voor je hond, why not. Bron: Straight Line Designs

6. Truttigheid voorbij: de tenttrailer

De vouwwagen is een imagoslag aan het maken en dat snappen we wel. Zo’n tenttrailer (nieuwe naam, zelfde product) past namelijk goed bij nieuwe kampeerders: licht, flexibel en snel. Geen getrut meer met de oranje gordijnen uit de jaren 70, de tenttrailer van nu komt in robuuste uitvoeringen, indien nodig op een offroadaanhanger. Het in Duitsland populaire Campwerk begeeft zich nu op de Nederlandse markt en stoere starter Campooz werkt hard mee aan de imagoverandering. Over de jaren ’70 gesproken: op de Caravana werd merk Alpenkreuzer nieuw leven ingeblazen.

kampeertrends 2017 Vouwwagens tenttrailers
Klaar met tuttig: Campwerk maakt stoerdere tenttrailers

Kampeertrends 2017: maar wat staat ons te wachten in de toekomst?

We kijken ook alvast even vooruit! Kleiner en lichter blijft wel een issue, volgen er meer merken met gave lichte innovaties?
Kamperen op de golfbaan, midden in Amsterdam, in de kasteeltuin, gewoon op een mooie oprit bij leuke mensen: gaat de AirBNB van het kamperen nu eindelijk echt los in ons land? De eerste initiatieven zijn er. En how about een pop up camping op de Keukenhof? Let maar op, die komt!
Kunnen we vanaf een zonnig terras straks de airco in de caravan aanzetten middels een app?
Sinds juni 2017 is roaming gratis, dus geen hoge kosten meer voor internet en mobiel bellen in Europa. Hoe kunnen bijvoorbeeld campings daar op in spelen?
De natuur heelt, maar ondertussen lopen steeds meer Nederlanders met een burn-out rond. Kamperen met een mindsetcoach dan maar?
Duurzaam is de nieuwe standaard, daar past kamperen al goed bij. Maar campings mogen nog veel meer gaan vertellen wat ze doen wat onsbetreft.
Vergeet de reisgidsen en de folderrekken bij de receptie: laat een ‘local‘ ons straks de mooiste plekken zien als we op vakantie zijn?

Waarom is kamperen populair?

Is de toenemende interesse te verklaren? Ik denk het wel. Door de ontwikkelingen op wereldniveau, terreuraanslagen en andere ellende, vliegen we even niet zo graag naar Turkije, Griekenland of Tunesië. We moeten ook ineens langer werken: die langverwachte wereldreis na het pensioen moet dus wachten. Kamperen wordt dan aantrekkelijker: vrijheid in veiligheid is wat we zoeken. We blijven meer in Nederland én we gaan er bovendien vaker op uit. Ook de oudere doelgroep gaat inmiddels moeiteloos om met de tablet en overal is Wifi: onderweg zoeken we een door andere reizigers aanbevolen route en bij pech hebben we snel een Nederlands contact. Fijn en veilig. Gezinnen zien kamperen als goed initiatief voor de all inclusive.

Wil je meer weten over de trends? We denken graag mee!

Kampeertrends caravan in bos ondergaande zon
Waar je ook heen gaat, met wie of hoe: gá vooral. Naar buiten, samen. Er is zoveel te zien en iedereen voelt zich beter van buiten. Dat is wat ik je wil laten zien met I love kamperen.

Welke trends zie jij? Deel ze met duizenden andere kampeerders op de Facebookpagina!

I love kamperen